Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Η Νέα Κίος γιορτάζει τη Θεομάνα - Οδηγήτρια (εικόνες)

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Πολιούχος της Νέας Κίου Θεομάνα Οδηγήτρια η θαυματουργή . Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο ...

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα γιορτάστηκε η Πολιούχος της Νέας Κίου Θεομάνα Οδηγήτρια η θαυματουργή .

Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος.

 Παρόντες  ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών Γιάννης Μαλτέζος, οι βουλευτές Γιαννης Ανδριανός και Γιώργος Γαβρήλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, η πoλιτεύτρια Σόνια Τάνταρου Κρίγγου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τάσος Γανώσης και Θοδωρής Οικονόμου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλοί πιστοί.

 Ο Ενοριακός Ιερός Ναός «Θεομάνας –Οδηγήτριας» Νέας Κίου ελιώθηκε το 1952 και πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοίμησης, στις 23 Αυγούστου οπότε και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος πιστών. Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας, εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152  όπως μαρτυρεί επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της .Το 1262 ένας μοναχός (ονομαζόμενος Νικαεύς) την μετέφερε στην παλαιά Κίο.

 Τότε οι Κιανοί έχτισαν την εκκλησία της Θεομάνας η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά ενώ η εικόνα βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας, άθικτη.

 Αργότερα, στεγάσθηκε σε παρεκκλήσι που χτίστηκε στο χώρο που ήταν άλλοτε ο ναός  της.

 Την εικόνα αυτή διέσωσε από την καταστροφή του 1922 η νεωκόρος Μάλαμα Μαυρουδή η οποία φεύγοντας από την Κίο την πήρε μαζί της στην Καβάλα όπου και εγκαταστάθηκε.

 Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η Θεομάνα η θαυματουργή βρίσκεται στην Καβάλα, την παρέλαβαν και την μετέφεραν στη νέα πατρίδα τους, όπου η υποδοχή της ήταν μεγαλοπρεπής.(φωτογραφίες  eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος)