Προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θέμα: Επικίνδυνο για την υγεία το νερό ύδρευσης σε περιοχές του ...
Προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Επικίνδυνο για την υγεία το νερό ύδρευσης σε περιοχές του Δήμου Ερμιονίδας
Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στις λαϊκές οικογένειες του Δήμου Ερμιονίδας η διαχρονική - κάκιστη ποιότητα του νερού ύδρευσης σε πολλές περιοχές του Δήμου, όπως επιβεβαιώνεται και από τις δειγματοληψίες και αναλύσεις, αν και είναι περιορισμένου εύρους, που διενεργήθηκαν με μέριμνα και συμμετοχή του ίδιου του φορέα ύδρευσης, της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, τον Ιανουάριο και τον Μάιο 2024. Συγκεκριμένα καταγράφεται ότι στα τοπικά κοινοτικά διαμερίσματα Κρανιδίου, Ερμιόνης, Πόρτο Χέλι και Κοιλάδα οι τιμές των αποτελεσμάτων από τα δείγματα σε πολλές περιπτώσεις είναι εκτός των ορίων, που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 27829/ ΦΕΚ 3525 Β/25-5-2023, που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Επίσης σημειώνεται ότι «τα αποτελέσματα των αναλύσεων σχετίζονται μόνο με τα δείγματα και τις παραμέτρους που αναλύθηκαν και δεν αφορούν στη συνολική ποιότητα του νερού, οι παράμετροι του οποίου πρέπει να είναι σύμφωνες με όλες εκείνες που προβλέπονται από την ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία».
Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, παρόλο που γνωρίζει το διαχρονικό πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στην περιοχή, δεν προέβη στον έλεγχο των 34 επικίνδυνων χημικών και συναφών ουσιών, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με την Εγκύκλιο υπ’ αρ. 44532/25.8.23 του Υπ. Υγείας, ορίζονται ως “υποχρεωτικές” και οι “ανώτατες τιμές τους είναι αυστηρότατα καθορισμένες και οποιαδήποτε υπέρβασή τους πρέπει να ανακοινώνεται στο κοινό και να διακόπτεται (υπό προϋποθέσεις) αμέσως η παροχή του νερού”.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι στο υπ. αριθ. 114662 /11.04.2024 έγγραφο της «Περιφέρειας Πελοποννήσου Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας» - «Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» - Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου» με θέμα: «Αποτελέσματα χημικών και Μικριοβολογικών Παραμέτρων Νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου Ερμιονίδας» καταγράφεται ότι: “Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των αναλύσεων χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης ύστερα από δειγματοληψία που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας σε τυχαία σημεία διαπιστώθηκε ότι αρκετές παραμετρικές τιμές στο νερό ύδρευσης είναι εκτός των ορίων, που καθορίζονται στην α΄ σχετική Υπουργική Απόφαση [Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 27829/15-5-2023 ΚΥΑ] που αφορά στην ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα ελήφθησαν δύο (2) δείγματα από το κέντρο του Κρανιδίου, ένα δείγμα (1) της Ερμιόνης, ένα δείγμα (1) του Πορτοχελίου, ένα δείγμα (1) της Κοιλάδας και ένα δείγμα (1) των Διδύμων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ το όριο για κολοβακτηριοειδή είναι 0 cfu/100ml τα ευρήματα είναι από 6 έως 27 cfu/100ml, η ηλεκτρική αγωγιμότητα ανέρχεται σε κάποιες περιοχές ακόμα στα 11.081 μ/S cm ενώ το όριο είναι 2500 μ/S cm, τα χλωριούχα είναι ακόμα και 15πλάσια του ορίου και το νάτριο μέχρι και 7πλάσιο του ορίου σε ορισμένες περιοχές.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι: «Οι παραπάνω αποκλίσεις καθιστούν το νερό ύδρευσης μη πόσιμο σε απαγορευτικό χαρακτήρα για τις εξαιρετικά εκτός ορίων τιμές των αλάτων εκ της αγωγιμότητας, του νατρίου και των χλωριούχων και υποδεικνύουν διείσδυση θαλασσινού νερού. (…) Επίσης στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «Η παρουσία μικροοργανισμοί όπως E. coli και εντερόκοκκοι φανερώνουν την ύπαρξη κοπρανώδους μόλυνσης .....»
Όταν οι παραπάνω υπερβάσεις αφορούν στα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια των ενδεικτικών χημικών παραμέτρων, αντιλαμβάνεται κανείς τι συμβαίνει με τις υπερβάσεις των τιμών των υποχρεωτικών χημικών παραμέτρων του Μέρους Β (ΚΥΑ 27829/15.5.23), που είναι κατά πολύ αυστηρότερα, και τις οποίες δεν έχουν ελέγξει η δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας. Παίρνοντας δε υπόψη ότι το πρόβλημα δεν αφορά σε κάποια παροδική αστοχία του δικτύου αλλά είναι διαχρονικό, δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για μια επικίνδυνη, βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα διαρκείας, σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Ωστόσο κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί μέχρι σήμερα.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την τεράστια διαχρονική πολιτική ευθύνη του Δήμου, της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δεν αντιμετωπίζουν για χρόνια το κίνδυνο για την δημόσια υγεία από το μολυσμένο νερό, αφού ακολουθούν πιστά τη γνωστή λογική του “κόστους – οφέλους”, σύμφωνα με την οποία η υγεία του λαού και το αυτονόητο δικαίωμα του σε ποιοτικό οικονομικό πόσιμο νερό θυσιάζεται. Αυτό είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της E.E., που προωθήθηκε συστηματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και συνεχίζει να προωθεί η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
- Να ελεγχθεί με αξιόπιστους και ολοκληρωμένους ελέγχους, δειγματοληψίες και αναλύσεις η ποιότητα των νερών ύδρευσης όλων των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Ερμιονίδας, σύμφωνα με όλες τις παραμέτρους των Μερών Α και Β του Παραρτήματος Ι της ισχύουσας ΚΥΑ και να δημοσιευθούν τα αποτελέσματά τους.
- Να διακοπεί η υδροδότηση με νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση και να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για ανθρώπινη χρήση των κατοίκων της περιοχής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, μέχρι την οριστική και ασφαλή εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού νερού μέσω ενός ασφαλούς δικτύου ύδρευσης.
- Οποιαδήποτε υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων του πόσιμου νερού, που καθορίζονται στην σχετική ΚΥΑ, να ανακοινώνεται αμέσως από την Δημοτική Αρχή, τη ΔΕΥΑ Ερμιονίδας και ταυτόχρονα να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για την παροχή υγιεινού πόσιμου νερού, την προστασία της υγείας των κατοίκων στο Δήμο Ερμιονίδας
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παπαναστάσης Νίκος