Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Κατεπείγον προτεινόμενο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Πε.Συ.Π.

Κατεπείγον προτεινόμενο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Πε.Συ.Π. 29-7-2024 ΠΡΟΣ τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Π...



Κατεπείγον προτεινόμενο θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Πε.Συ.Π. 29-7-2024


ΠΡΟΣ

τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

τα Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου

Θέμα: Υλικοτεχνική και οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων των οποίων τα κοπάδια αιγοπροβάτων τέθηκαν σε καθεστώς υποχρεωτικής καραντίνας μετά την εμφάνιση κρούσματος Πανώλης στο Νομό Κορινθίας.

Εισήγηση Θέματος: Πριν λίγα 24ωρα εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων στην Κορινθία. Κατόπιν οδηγιών των αρμόδιων υπηρεσιών οριοθετήθηκαν ζώνες επιτήρησης σε αποστάσεις 3 και 10 χιλιομέτρων από την περιοχή που εμφανίστηκε το κρούσμα. Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να θέσουν τα κοπάδια τους σε υποχρεωτική καραντίνα. Αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται να εξέλθουν της κτηνοτροφικής εγκατάστασης και να χρησιμοποιήσουν τους βοσκότοπους . Τα αιγοπρόβατα θα πρέπει να παραμένουν σταβλισμένα για όσες μέρες διαρκεί η περίοδος καραντίνας που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα διαρκέσει πάνω από ένα μήνα , αν μείνουμε στο ένα κρούσμα. Αν τα κρούσματα αυξηθούν , η καραντίνα θα παρατείνετε για 21 μέρες από την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μακρά περίοδο κατά την οποία τα κοπάδια δεν θα μπορούν να εξέλθουν των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η πιο πάνω συνθήκη δημιουργεί οικονομική αφαίμαξη των κτηνοτρόφων οι οποίοι πρέπει να προμηθευτών απολυμαντικά, για την καθημερινή απολύμανση των στάβλων και ζωοτροφές για να ταΐσουν τα εγκλισμένα ζώα.

Ως εκ τούτου θα πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να στηρίξει τους κτηνοτρόφους .


Προτείνονται τα εξής:

1) Υλικοτεχνική ενίσχυση των πληττόμενων κτηνοτρόφων με παροχή απολυμαντικών, φαρμάκων, ειδικών προστατευτικών ρούχων και παρελκόμενων.
2) Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης από καταρτισμένο κτηνίατρο ο οποίος θα τους ενημερώνει συνεχώς για τους τρόπους τήρησης των μέτρων αποφυγής μετάδοσης της νόσου.
3) Οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων για την αγορά ζωοτροφών όσες μέρες διαρκεί η απαγόρευση χρήσης βοσκότοπων.
4) Οτιδήποτε άλλο κριθεί αναγκαίο κατόπιν συζητήσεως του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Μανώλης Μάκαρης
Γιάνννης Σιάτος
Παναγιώτης Μερμίγκης