Έχει γίνει τελευταία αρκετή συζήτηση για το θέμα της ίδρυσης της πρώτης Λυκειακής Τάξης στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας. Προς αποφυγή ...
Έχει γίνει τελευταία αρκετή συζήτηση για το θέμα της ίδρυσης της πρώτης Λυκειακής Τάξης στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας. Προς αποφυγή παρερμηνεύσεων, είναι σκόπιμο να κάνουμε μερικές διευκρινήσεις επί του θέματος αυτού για να είναι πιο κατανοητή και η θέση του Συλλόγου Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου.
Η λειτουργία των Καλλιτεχνικών Σχολείων διέπεται από την ΥΑ 21320/Δ2/10.3.2021 της Υφυπουργού Παιδείας κ Μακρή 1 τόσο για το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο όσο και για το Καλλιτεχνικό Λύκειο. Όπως εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει, στο νομοθέτημα αυτό προβλέπονται δυο αυτόνομες και διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές πού όμως είναι και άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους εφόσον οι απόφοιτοι του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου εγγράφονται αυτόματα στο Καλλιτεχνικό Λύκειο 2 . Τα δυο αυτά σχολεία ( Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λύκειο) προϋποθέτουν φυσικά διαφορετική οργανωτική δομή, διαφορετική διεύθυνση, διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών και προφανώς διαφορετικά κτίρια λειτουργίας των σχολείων αυτών, όπως ισχύει και για τα Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια.
Τα ανωτέρω αποτελούν την κανονικότητα, όμως, υπάρχει και η περίπτωση όπου σε ένα Γυμνάσιο προσαρτούνται Λυκειακές τάξεις 3 οπότε:
1 ΦΕΚ 886/Β/2021
2 Αρθρο 14 παρ 1 της ΥΑ 21320/Δ2/10.3.2021
3 Δ4/65/28-01-1986 ΥΠ.Ε.Π.Θ
Οι εν λόγω ( Λυκειακές) τάξεις αποτελούν λειτουργικά ενιαία και αδιαίρετη σχολική μονάδα με το Γυμνάσιο, από το οποίο εξαρτώνται (κεντρικό), σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΥΠ.Ε.Π.Θ για την έγκριση λειτουργία τους, όπου προβλέπεται με σαφήνεια η εξάρτηση και η έκδοση τίτλων σπουδών κ.λ.π. εγγράφων από το ανεξάρτητο Γυμνάσιο.
Την ευθύνη για τη λειτουργία των Γυμνασιακών και Λυκειακών τάξεων έχει ο Διευθυντής του Γυμνασίου, στο οποίο είναι προσαρτημένες και ο σύλλογος των διδασκόντων του Γυμνασίου αυτού.
Κατά συνέπεια τα Γυμνάσια και οι Γυμνασιακές και Λυκειακές τάξεις τους, έχουν έναν διευθυντή, ένα σύλλογο διδασκόντων κοινά υπηρεσιακά βιβλία, κοινό αρχείο, έναν σύλλογο γονέων, ένα σχολικό συμβούλιο και ένα συμβούλιο σχολικής κοινότητας.
Στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας θα προσαρτηθούν Λυκειακές τάξεις όπως ακριβώς συνέβη και στο άλλο ειδικό σχολείο του Νομού μας, το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας. Η ιδία η νομική και πραγματική υπόσταση ενός Γυμνασίου με προσαρτημένες Λυκειακές τάξεις προϋποθέτει και απαιτεί την ενιαία λειτουργία της σχολικής μονάδας σε ένα κτίριο.
Για το λόγο αυτό η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας « ΑΣΤΕΡΙΩΝ» στις 2 Ιουνίου 2024 αποφάσισε ομόφωνα
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Και οι λόγοι είναι πολλοί, παιδαγωγικοί, εκπαιδευτικοί και λειτουργικοί. Πέραν του προφανούς λόγου της ενιαίας διοίκησης- διεύθυνσης Γυμνασιακών και Λυκειακών τάξεων, η διάσπαση του σχολείου σε δυο κτίρια δημιουργεί την ανάγκη δημιουργίας αυτοτελών εργαστηρίων και στα δυο ξεχωριστά κτίρια, δηλαδή δυο εργαστήρια εικαστικών, δυο εργαστήρια θεάτρου, χορού, θετικών επιστήμων, πληροφορικής.
Επίσης τα έξοδα συντήρησης των σχολικών μονάδων διπλασιάζονται πχ θέρμανση, ενέργεια και επικοινωνίες. Η διαμόρφωση αθλητικών εγκαταστάσεων σε δυο κτίρια απαιτεί διπλάσιο εξοπλισμό και έξοδα σε κάθε χώρο δεδομένου ότι και το υφιστάμενο κτίριο στην Προσύμνη αλλά και το παλαιό Δημοτικό Κουτσοποδίου στερούνται αθλητικών εγκαταστάσεων ( γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ κλπ) . Τέλος η παραγωγή καλλιτεχνικών δράσεων στο τέλος κάθε σχολικού έτους, όπως απαιτεί η Υπουργική Απόφαση Λειτουργίας Καλλιτεχνικών Σχολείων 4 , προϋποθέτει την ενιαία συνεργασία όλων των κατευθύνσεων όλων των τάξεων του σχολείου καθ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους για να έχει τα άριστα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.
(4 Άρθρο 14 παρ 3 της ΥΑ 21320/Δ2/10.3.2021, όπως ορίζεται στο τμήμα των κοινών διατάξεων και για τα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και τα Καλλιτεχνικά Λύκεια: «Κάθε Καλλιτεχνικό Σχολείο οργανώνει τουλάχιστον μία καλλιτεχνική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους. Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων»)
Και γεννάται το εύλογο ερώτημα, η σημερινή Δημοτική Αρχή και φυσικά και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, έλαβε υπόψη της τα παραπάνω όταν αποφάσισαν την διάσπαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας?? Περαιτέρω η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι σε θέση να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα, εφόσον μέχρι και σήμερα δεν έχει μεριμνήσει ούτε καν για την εγκατάσταση των δυο αιθουσών για να καλυφθεί η λειτουργία των εργαστηρίων θετικών επιστήμων και πληροφορικής στο υφιστάμενο Γυμνάσιο. Οι καθηγητές των κατευθύνσεων θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο έργο τους όταν θα πρέπει σε μια σχολική ημέρα να μεταφερθούν 20 περίπου χιλιόμετρα για να καλύψουν τις ανάγκες Γυμνασίου και Λυκείου, και με δεδομένο τις πενιχρές αμοιβές τους ( 6 ευρώ ανα ώρα), θα προτιμήσουν τελικά το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας υπό αυτές τις συνθήκες??
Ο κ Δήμαρχος Άργους Μυκηνών σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε να εννοηθεί ότι εμείς οι γονείς προτιμάμε τις λυόμενες αίθουσες από ένα ανακαινισμένο κτίριο. Η απάντηση μας είναι απόλυτη και συγκεκριμένη και δεν αφορά την χωροταξική τοποθέτηση του σχολείου. Εμείς ζητάμε ενιαίο σχολείο, πλήρως λειτουργικό που να δίνει την ευκαιρία στα παιδιά μας να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που θα έπρεπε να τους παρέχεται από το κράτος. Ας μην γελιόμαστε, ο κάθε γονέας έχει ως πρώτη προτεραιότητα την φυσική και πνευματική υγεία των παιδιών του και την φοίτηση τους σε σχολικές κτιριακές δομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 21 ου αιώνα. Αυτό ζητάμε και επιθυμούμε ως φορολογούμενοι πολίτες τόσο για το Καλλιτεχνικό Σχολείο Αργολίδας όσο και για κάθε σχολική δομή στην περιοχή μας. Τα ημίμετρα με αχρείαστες διασπάσεις σχολικών μονάδων οδηγούν στην απαξίωση του δημόσιου Καλλιτεχνικού Σχολείου και στην ενδεχόμενη κατάργηση του.
Του Παναγιώτη Ηλιόπουλου
Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου
Αργολίδας «ΑΣΤΕΡΙΩΝ»