Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά την επεξεργασία του Νομοσχεδίου «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθ...
Ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς κατά την επεξεργασία του Νομοσχεδίου «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
Λέτε στους πολίτες της χώρας ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση. Και τι κάνετε; Μετά το εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων θεσπίζετε τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Και έπεται η απασχόληση των ιδιωτών στο ΕΣΥ.
Και όλο αυτό το κάνετε γιατί δεν θέλετε να δώσετε περισσότερα χρήματα για την Υγεία. Άρα θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες. Και οι πολίτες είναι αυτοί που πάντα πληρώνουν το μάρμαρο για όλες τις στρεβλές πολιτικές σας όλα αυτά τα χρόνια που είστε στην κυβέρνηση. Μαζεύετε από παντού χρήματα αλλά ένα μέτρο φιλολαϊκό δεν έχετε λάβει μέχρι σήμερα πέραν από το να δίνετε ψίχουλα και μόνο ψίχουλα.
Μία σοβαρή κυβέρνηση είναι αυτή που όταν διαπιστώνει ένα πρόβλημα και το πρόβλημα αυτό είναι μπροστά της, το αντιμετωπίζει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση, περιορίζοντας τις σπατάλες και όχι επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες.
Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια υποστελέχωση στα νοσοκομεία και ο κύριος λόγος που δεν πάνε οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι οι χαμηλοί μισθοί, οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη. Όταν άλλα κράτη έχουν διπλασιάσει και τριπλασιάσει τους μισθούς για να προσελκύσουν γιατρούς εσείς κάνετε το ανάποδο.
Δεν φτάνει που οι πολίτες πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές τους οδηγείτε να πληρώσουν από το υστέρημά τους και τις αυξήσεις των μισθών των γιατρών.
Αντί να αυξήσετε τη χρηματοδότηση της υγείας από 5% σε 7% του ΑΕΠ εσείς βρίσκετε τον δικό σας τρόπο για να πετύχετε τον σκοπό σας στις πλάτες των πολιτών.
Κανένας γιατρός του ΕΣΥ που τιμάει τον όρκο του από τη στιγμή που το υπηρετεί δεν θα ήθελε να ασκήσει το ιδιωτικό επάγγελμα. Και σας το λέω από προσωπική εμπειρία έχοντας υπηρετήσει το ΕΣΥ 27 ολόκληρα χρόνια.
Γιατί οι περισσότεροι είναι πιστοί στα ιδεώδη της ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που είναι ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας.
Τα τελευταία 12 χρόνια οι μισθοί του υγειονομικού προσωπικού και ειδικά των γιατρών μειώθηκαν κατά 40%. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πολύ λίγες προσλήψεις που έγιναν αυτά τα χρόνια και τη συνταξιοδότηση πολλών γιατρών μας οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση να έχουμε ελλείψεις 6.500 γιατρών και τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί τους γιατρούς είτε να φεύγουν στο εξωτερικό είτε να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουν τα εισοδήματά τους.
Η υποστελέχωση του ΕΣΥ είναι άνευ προηγουμένου αλλά για την κυβέρνησή σας οι προσλήψεις δεν αποτελούν προτεραιότητα. Εάν καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ σε προσωπικό και αυξηθούν οι μισθοί αυτών που το υπηρετούν τότε θα υπάρξει πραγματική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Τότε θα λειτουργήσει και το 40% των χειρουργικών αιθουσών που είναι κλειστές και θα μειωθούν οι λίστες αναμονής.
Ισοπεδώνετε ότι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια δωρεάν υγεία που σημειωτέον άντεξε και στην υπερδεκαετή οικονομική κρίση και στην περίοδο της πανδημίας.
Όταν θεσπίστηκε το ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ ο στόχος ήταν να υπάρχει πλήρης υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα από οικονομική, κοινωνική ή επαγγελματική τάξη.
Θεωρείτε ότι στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε έχουν καλυτερέψει τόσο πολύ οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων πολίτων που μπορούν να ξοδεύουν και χρήματα για την υγεία τους;
Τη στιγμή που ο μέσος Έλληνας διαθέτει σήμερα από την τσέπη του, το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία που ανέρχεται στο 38 %, ενώ ο μέσος Ευρωπαίος διαθέτει το 15%.
Η αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία έχει σαν συνέπεια, την περαιτέρω φτωχοποίηση των νοικοκυριών και την διεύρυνση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων.
Οι ασθενείς ή απλώς χρήστες των υπηρεσιών υγείας, εφεξής θα διαχωρίζονται σε «έχοντες» και « μη έχοντες». Και θα πρέπει να συνηθίσουν να βάζουν συχνά και βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέσα στα νοσοκομεία το φακελάκι ζει και βασιλεύει. Δεν υπάρχει ασθενής εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που να μην έχει δώσει φακελάκι στο Νοσοκομείο. Για αυτό τι κάνετε; Είστε σίγουρος ότι θα σταματήσει το πρωινό φακελάκι και θα υπάρχει μόνο το «νόμιμο» απογευματινό;
Με την θέσπιση λοιπόν της δυνατότητας των γιατρών να ασκούν και ιδιωτικό επάγγελμα θα δημιουργήσετε γιατρούς δύο και τριών ταχυτήτων.
Από τη μία πλευρά οι Πανεπιστημιακοί που μέχρι σήμερα είχαν το ελεύθερο να ασκούν και ιδιωτικό έργο, από την άλλη πλευρά οι Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές του ΕΣΥ οι οποίοι θα πρέπει να δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στη Διοίκηση για να τους παρέχεται η δυνατότητα να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο και αυτοί οι οποίοι λόγω φόρτου εργασίας και υπερεφημέρευσης δεν θα μπορούν ούτε να το σκεφτούν. Ακόμη και ανάμεσα στους γιατρούς θέλετε να υπάρχουν ανισότητες.
Έχετε πάει σε ένα νοσοκομείο να δείτε πώς δουλεύουν οι γιατροί και όλο το προσωπικό. Ξέρετε ποιοι βγάζουν τη δουλειά στα Νοσοκομεία; Οι ειδικευόμενοι τι θα κερδίσουν από αυτή την ιστορία οι οποίοι παράγουν και το μεγαλύτερο έργο. Και μετά αναρωτιέστε γιατί οι γιατροί δεν μένουν στη χώρα για να κάνουν ειδικότητα.
Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι σωστή με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού και ο ασθενής δεν θα πληρώνει, για αυτό που υποχρεούται να του παρέχει το Κράτος.
Δείτε εδώ το βίντεο:
https://youtu.be/pQPlTB9Bi_k