Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφο...
Η Συντονιστική Δομή Κοινωνικής Ένταξης της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου (21 Μαρτίου) υλοποίησε, την Παρασκευή 12 Απριλίου, στο Νηπιαγωγείο της Νέας Κίου, δράση ευαισθητοποίησης με θέμα: «Με πανί, κλωστή, κορδέλα, κούκλες φτιάχνω έλα», σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ναυπλιέων.
Στόχος της δράσης αποτελεί η ένταξη και η εκπαίδευση παιδιών Ρομά, ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και ο σεβασμός στις απόψεις και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών, η καταπολέμηση προκαταλήψεων και η εξάλειψη του ρατσισμού και των διακρίσεων καθώς και η ενθάρρυνση προβολής της ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού των παιδιών Ρομά. Η δημιουργία του σκηνικού́ και οι κούκλες των ηρώων φτιάχτηκαν χειροποίητα από́ την ομάδα μας και προσφέρθηκαν μετά το πέρας της παράστασης στους μαθητές-τριες του νηπιαγωγείου.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Κουκλοθεάτρου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με σκοπό να αναδειχθεί αυτή η πανάρχαια δραματική τέχνη. Το κουκλοθέατρο αποτελεί θεμέλιο των λογοτεχνικών και θεατρικών τεχνών για τους πολιτισμούς διαφόρων χωρών. Η τέχνη του κουκλοθεάτρου ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα, καθώς αποτελούσε καθημερινή μορφή ψυχαγωγίας για τους αρχαίους Έλληνες. Αναφορές σχετικά με το κουκλοθέατρο συναντάμε στον Ηρόδοτο, στον Ξενοφώντα, αλλά και στον Πλάτωνα.
Σκοπός του είναι να κινητοποιήσει την φαντασία και τα συναισθήματα του παιδιού-ακροατή, να συμβάλει στην επιτάχυνση της ωριμότητάς του, καθώς και να ικανοποιήσει τις ανάγκες επικοινωνίας και έκφρασης. Με την παρακολούθηση μιας παράστασης κουκλοθεάτρου το παιδί αναπτύσσει την παρατηρητικότητα του και την κριτική του σκέψη. Μέσα από τον φανταστικό κόσμο του κουκλοθεάτρου τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να κατανοήσουν μηνύματα, ενώ παίζοντας τα ίδια χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και δημιουργούν δικές τους ιστορίες.
Στη δράση συμμετείχε και η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Μαρία Οικονομάκου.