ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν έχουμε ιδεοληψίες ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ό...
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν έχουμε ιδεοληψίες ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όμως είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία «μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων
πανεπιστημίων» στη χώρα μας.
Το Σύνταγμα στο άρθρο 16, παρ.8 αναφέρει ότι «Η σύσταση Aνωτάτων σχολών από ιδιώτες
απαγορεύεται», στην παράγραφο 5 πως «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» και στην παράγραφο 6 πως «Οι καθηγητές των Α.Ε.Ι. είναι δημόσιοι λειτουργοί».
Ο νομοθέτης δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος.
Σε όλες τις χώρες που λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι απλώς εκπαιδευτικά ιδρύματα και η χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι ευθύνη της πολιτείας. Αντίθετα στην Ελλάδα τα δημόσια πανεπιστήμια, με αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα, είναι φορείς χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Δεν υπάρχει δημόσιος φορέας που να αξιολογεί την επάρκεια των ιδιωτικών πτυχίων και η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα καταστήσει την επιστημονική επάρκεια αντικείμενο συναλλαγής.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πείθει ότι παράλληλα με την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα ενισχύσει την δημόσια εκπαίδευση, όταν από το 2019 την απαξιώνει συστηματικά. Πώς θα γίνουν τα ΑΕΙ μας ανταγωνιστικά όταν η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση χρηματοδότησης τους στην Ε.Ε.; Γιατί πχ. δεν προσπαθεί η κυβέρνηση να βελτιώσει την αναλογία διδασκόντων προς φοιτητές που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη;
Αν ήταν στοιχειωδώς ειλικρινής θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστο στοιχείο του νέου νόμου η πλήρης αυτονομία και των δημόσιων ΑΕΙ, ώστε πχ. να αποφασίζουν τον αριθμό των φοιτητών που θα δεχθούν ή τον τρόπο εισαγωγής τους. Εάν δεν το πράξει, ομολογεί κυνικά ότι οι φραγμοί που θέτει στη δημόσια εκπαίδευση, είναι για να αποκτήσουν «πελατεία» τα κερδοσκοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη η σύγχρονη Ελλάδα είναι σωστός επαγγελματικός
προσανατολισμός, διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας και όχι πρατήρια αγοράς πτυχίων, που μαζί με την χρυσοπληρωμένη παραπαιδεία και τα φροντιστήρια θα προσθέσουν έναν ακόμα τρόπο αφαίμαξης του Έλληνα γονέα.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν διστάζουμε να επισημάνουμε τις παθογένειες της σημερινής
τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να προτείνουμε τρόπους εκσυγχρονισμού της. Αυτές όμως οι
παθογένειες όχι μόνο δεν επιλύονται με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά
αντίθετα επιδεινώνονται.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πάσχει απλά από ιδεοληψίες ή απέχθεια ενάντια σε καθετί δημόσιο, ούτε εκφράζει μόνο την εχθρότητα της αγορασμένης αριστείας των γόνων απέναντι στην αληθινή αριστεία. Η ιδιωτικοποίηση της παιδείας που προωθεί, έχει βαθιά ταξικά κίνητρα καθότι θεσπίζει μία απαράδεκτη ευνοιοκρατία για τα μελλοντικά ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να αποκτούν πτυχίο από αυτά μόνο όσοι έχουν την οικονομική άνεση να πληρώσουν.