ΕΛΛΑΔΑ 2024: ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ (ΞΕ)ΠΟΥΛΗΜΑ! Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και τους π...
ΕΛΛΑΔΑ 2024: ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ (ΞΕ)ΠΟΥΛΗΜΑ!
Καταργείται η ελάχιστη ζώνη παραλίας, δηλαδή η ζώνη που απαγορεύεται η δόμηση. Αυτή είναι γενικά στα 30 μέτρα από το χειμερινό κύμα, και εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό. Η κατάργηση της σημαίνει με απλά λόγια πως πλέον τα κτίσματα, όποια κι αν είναι αυτά, μπορούν να καταλάβουν όλη την παραλία, αφού θα μπορούν να κτιστούν σχεδόν πάνω στο κύμα. Μάλιστα σε περιπτώσεις παραλιών μικρού πλάτους (λίγων μέτρων), πρακτικά τις εξαφανίζει!
Σε παραλίες με πιο μεγάλα πλάτη αποκόβεται η πρόσβαση σε αυτές και μετατρέπονται σε ιδιωτικούς χώρους του καθενός που θα χτίσει το οτιδήποτε επάνω τους, νόμιμα πλέον.
Από την χωρίς όρια εκμετάλλευση δεν γλυτώνουν ούτε οι λεγόμενοι «μικροί αιγιαλοί», παραλίες με μήκος ή πλάτος κάτω από 5 μέτρα και μέγεθος μικρότερο από 150 τετραγωνικά. Ακόμη και αυτές θα μπορούν να παραχωρούνται σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή επιχείρηση, πχ ξενοδοχεία.
Απ’ ότι φαίνεται, το «κίνημα της ομπρέλας», έθιξε συμφέροντα και δεν έπρεπε να μείνει αναπάντητο…
Ουσιαστικά νομιμοποιείται η ληστρική εκμετάλλευση των παραλιών της χώρας εις βάρος των πολλών και προς όφελος ελαχίστων. Το, ποιοι ωφελούνται; -cui bono?- θα το δούμε σύντομα, φέτος το καλοκαίρι.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτό το σχέδιο νόμου και ζητούμε την εδώ και τώρα απόσυρση του.
Ζητούμε τα αυτονόητα που είναι νόμοι σε ευνομούμενα, κανονικά κράτη της ΕΕ:
Κύρωση του Πρωτοκόλλου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, που επιτρέπει την δόμηση από τα 100 μέτρα και μετά από το χειμερινό κύμα. Είναι ενωσιακό δίκαιο και ήδη το εφαρμόζουν χώρες όπως η Γαλλία.
Ενίσχυση του υποστελεχωμένου και απαξιωμένου Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών.
Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσπισης των μέτρων προστασίας και διαχείρισης όλων των περιοχών Natura της χώρας με την έγκριση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών τους και την έκδοση των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων.
Ολοκλήρωση του Ειδικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου, για την καθυστέρηση του οποίου η Ελλάδα καταδικάστηκε από το αρμόδιο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Απαγόρευση ένταξης σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, εθνικό και ευρωπαϊκό, ιδιωτικών επενδύσεων που αφορούν τη χρήση, την αποκλειστικότητα πρόσβασης και εκμετάλλευσης παραλιών.