Να προβούν σε νέα ενιαία ρύθμιση των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έως και 120 δό...
Να προβούν σε νέα ενιαία ρύθμιση των συνολικών βεβαιωμένων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έως και 120 δόσεις, ζητούν με πρόσφατη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως η υπάρχουσα δυνατότητα, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική.
Όπως σημειώνεται από 29 βουλευτές και τον Γιώργο Γαβρήλο, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η ρύθμιση του ν. 5036/2023 για την τμηματική καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 1η-11-2021 έως 1η-2-2023, σε 36 -72 δόσεις, με την προϋπόθεση που την συνόδευσε για μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων αρρύθμιστων οφειλών την 1η-11-2021, απέκλεισε πολλούς οφειλέτες από την ένταξη τους. Σύμφωνα με αυτά, ο αριθμός των φορολογουμένων που κατάφεραν να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή μέχρι και τη λήξη της στις 31-7-2023, ανήλθε σε περίπου 13.000, αφορώντας συνολικό ποσό οφειλών ύψους 250 εκ., ενώ κατά το ίδιο διάστημα ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της φορολογικής διοίκησης ανερχόταν σε 4.471.762 με οφειλές ύψους 104,8 δισ. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πρώτη φορά, τονίζουν, αφού και κατά το πρόσφατο παρελθόν αξιοσημείωτη παραμένει η παταγώδης αποτυχία των διατάξεων για τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για τα χρέη της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού, όπου εντάχθηκαν λιγότεροι από το 25% αυτών που μπορούσαν να επανενταχθούν.
Σήμερα, δε, προβλέπεται και η δυνατότητα ρύθμισης των βεβαιωμένων εντός του 2023 οφειλών προς το δημόσιο σε έως και 24 ή 48 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση από 30 ευρώ, παρόλο που τα χρέη εξακολουθούν να διογκώνονται. Μάλιστα οι μηνιαίες αυτές δόσεις επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσια επιτόκια 4,37%, εάν επιλεγούν μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,37% εάν επιλεγούν 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις. Επιπλέον, καθιερώνεται το ενιαίο πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, το πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας, το οποίο έχει δρομολογηθεί για τον Ιανουάριο του 2024 και θα αντικαταστήσει τα υφιστάμενα πιστοποιητικά φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ενώ θα είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση σειράς συναλλαγών με το δημόσιο. Ως εκ τούτου, η λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας θα καθίσταται αδύνατη για τους πολίτες που δεν έχουν προηγουμένως εξοφλήσει ή ρυθμίσει όχι μόνο τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές τους, αλλά δεν έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει και τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές τους και θα ισχύει και το αντίστροφο.
Επίσης, αναμένεται πλέον η αδυναμία διεκπεραίωσης συναλλαγών για τις οποίες αρκεί σήμερα μόνο αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας εξαιτίας των αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση αλλά και η αδυναμία διεκπεραίωσης συναλλαγών για τις οποίες σήμερα απαιτείται μόνο αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και όχι και αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.
Αντίθετα με αυτή την κατάσταση, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσπίσαμε την δυνατότητα να υπαχθούν οι οφειλέτες σε ρύθμιση καταβολής έως και εκατόν είκοσι (120) μηνιαίες δόσεις για «το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής». Πρόσθετα για τους οφειλέτες που υπάγονταν στη ρύθμιση, παρέχονταν έκπτωση ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τα συσσωρευμένα δυσβάσταχτα ληξιπρόθεσμα και αρρύθμιστα φορολογικά χρέη από την εποχή των μνημονίων αλλά και της πανδημίας και η ακρίβεια που «ροκανίζει» τα μεσαία εισοδήματα των νοικοκυριών, φέρνουν σε απόγνωση την κοινωνία και τους μικροεπιχειρηματίες.