Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Γ. Γαβρήλος: Η κοινωνία και οι πολίτες της Θεσσαλίας απαιτούν απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών

Γ. Γαβρήλος: Η κοινωνία και οι πολίτες της Θεσσαλίας απαιτούν απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε εδώ και τώρα να μας πείτε που πήγαν τα ...



Γ. Γαβρήλος: Η κοινωνία και οι πολίτες της Θεσσαλίας απαιτούν απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε εδώ και τώρα να μας πείτε που πήγαν τα κονδύλια και αν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα

Κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου αναφορικά με την θέσπιση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας, τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Γαβρήλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02wxJCgiQhHY4cPtAVf1aoJvSaaphVQYU9c7RZTkMDXs2b1Ky9dz5rPYvQhXPxJWwKl&id=100008710127971&paipv=0&eav=AfY2dMckTbir243SpzFch8YhpHb-FeBjmmVXlUifiKZ45HYjYJJZpBZtu48rrnkCSEI&_rdr

Με δεδομένη την συγκυρία που διεξάγεται η συζήτηση στην Βουλή, ο Γιώργος Γαβλήλος, πριν υπεισέρθει στα ζητήματα του Νομοσχεδίου, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στον κόσμο που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται στη Θεσσαλία, μίλησε εκτεταμένα για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των χωριών που επλήγησαν, για τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και για την ώρα των απαντήσεων που έχει φτάσει σχετικά με την ολιγωρία για την οχύρωση της χώρας.

«Η έλλειψη ενσυναίσθησης της Κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική. Μιλάει για «αναποδιά», για τα «προβλήματα της γραφειοκρατίας», την κλιματική κρίση που ήρθε με μεγάλη ένταση, αλλά δεν αναγνωρίζει καμία δική της ευθύνη, έστω και αν έχει κυβερνήσει πάνω από 4 χρόνια μέχρι τώρα. Σηκώνετε τα χέρια ψηλά και λέτε δεν έχουμε ευθύνες και επιβεβαιώνετε έτσι την κριτική που σαν κάνουμε ότι είσαστε Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης».

«Μόνο ο κ. Κικίλιας- μπροστά στις φήμες ότι μπορεί να ανασχηματιστεί- μίλησε για ευθύνες στο σύνολο σχεδόν των υπουργών της Κυβέρνησης, στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης την οποία διοικούν για χρόνια πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας μας είπε ότι η απορρόφηση από το Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» είναι μόνο στο 1%. Αυτό λέει βρήκε από τον προηγούμενο Υπουργό, τον κ. Στυλιανίδη, στέλεχος που ο κύριος Πρωθυπουργός δεν του ανανέωσε τη θητεία τον Ιούνιο, αλλά θυμήθηκε να τον επιβραβεύσει, μόλις προχτές, δίνοντάς του το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Ναυτιλίας».

«Ήρθε όμως η ώρα που πρέπει να δοθούν απαντήσεις: Τι έγινε με τα αντιπλημμυρικά έργα του Ιανού; Πόσα εκατομμύρια ξοδεύτηκαν και τελικά πού βοήθησαν αυτά τα έργα, αν πράγματι έγιναν. Πότε λέει αλήθεια ο κ. Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, που ανήκει στην ΝΔ και είχε διατελέσει και Βουλευτής της- όταν μας λέει ότι έχει διαθέσει 500 εκ για έργα ή όταν μας λέει ότι ήταν 150 εκ; Τελικά δόθηκαν κονδύλια ή έχουμε μηδενική απορρόφηση στο σύνολο των κονδυλίων; Γιατί δεν υπήρχαν αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών και είχατε αυτά τα πρώτα που άφησε από το 2018 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;»

Για τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών

Για το συγκεκριμένο σκανδαλώδες ζήτημα ο Γιώργος Γαβρήλος, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ανέφερε: «Κύριε Υπουργέ, σας καλώ, αν δεν ήταν γκάφα αυτό που είπατε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, δηλαδή να αλλάξουμε τον νόμο -που η Κυβέρνηση της ΝΔ έφερε- για την ασυλία και το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, σήμερα -αν και εφόσον δεν ήταν γκάφα σας και είναι πεποίθηση σας και άποψή σας, όπως κυκλοφόρησε αργότερα στους διαδρόμους της Βουλής- να υιοθετήσετε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και να φέρετε ισονομία και ισοπολιτεία απέναντι σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, καταργώντας αυτήν τη διάταξη περί του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών σε περίπτωση αδικήματος απιστίας».

Σχετικά με το Νομοσχέδιο για την Δικαστική Αστυνομία

«Το 2022 η Κυβέρνηση έφερε έναν Νόμο για τη Δικαστική Αστυνομία. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για να λειτουργήσει ο θεσμός και αναγκάζεται, ένα χρόνο μετά να φέρει ένα καινούργιο Νομοσχέδιο για να ξεκινήσει αυτή την υπόθεση από την αρχή. Αυτός είναι ο ορισμός της καλής νομοθέτησης για την ΝΔ».

«Η Κυβέρνηση για τη στελέχωση του Σώματος της Δικαστικής Αστυνομίας παραμερίζει το ΑΣΕΠ και προχωρά σε προλήψεις με βάση έναν πίνακα προτεραιότητας. Ενώ, αν και οι ανάγκες της Δικαιοσύνης είναι πολλές, ειδικά σε επιστημονικό προσωπικό, επιλέγει την αναλογία του πολιτικού προσωπικού, σε σχέση με τους αστυνομικούς, στο 1 προς 4. Για μια ακόμη φορά, αντί να προσληφθούν περισσότεροι επιστήμονες, η Κυβέρνηση της ΝΔ προσλαμβάνει περισσότερους αστυνομικούς».

«Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι το γεγονός ότι ενώ ο αρχικός Νόμος προέβλεπε ότι το Σώμα θα υποβοηθούσε όλη τη δικαστική διαδικασία, σε όλα τα κλιμάκια, σε αυτό το νομοσχέδιο τελικά, ορίζεται ως έδρα της Δικαστικής Αστυνομίας ο εκάστοτε Εισαγγελέας Εφετών και μόνο. Αυτή η ρύθμιση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, γραφειοκρατίες και κωλυσιεργίες στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης στο σύνολό της».

«Ειδικά, δε, για το ζήτημα των οφειλών στους δικηγόρους στο πλαίσιο της Νομικής Βοήθειας, ένα θέμα που προσπαθεί να επιλύσει το Νομοσχέδιο, είναι ανάγκη να ξαναδούμε τη στελέχωση και την αύξηση των υπαλλήλων στο ΤΑΧΔΙΚ προκειμένου να επιλυθούν χρόνια προβλήματα, που αντιμετωπίζουν κυρίως και οι νέοι δικηγόροι με την εξόφληση των γραμματίων τους. Το έχει ανάγκη ο δικηγορικός κόσμος. Δεν είναι συντεχνιακό, είναι ένα δίκαιο αίτημα».

«Τέλος, είναι θετικό ότι εισακούστηκαν οι επιφυλάξεις των φορέων και της Αντιπολίτευσης σχετικά με το να έχει αποχωρήσει δυο χρόνια από το Δικαστικό Σώμα, ο εκάστοτε επικεφαλής της Δικαστικής Αστυνομίας, όμως ακόμη εγείρουμε ερωτήματα για αν θα πρέπει να είναι δικαστικός και μάλιστα συνταξιούχος. Εμείς είχαμε προτείνει τα τρία χρόνια, προφανώς αιτιολογημένα. Ακόμη, είχαμε εγείρει ζήτημα για το όριο ηλικίας που ήταν τα 32 έτη και βλέπουμε ότι ο Υπουργός δέχτηκε να πάει στα 35, όπως είχαμε προτείνει. Όμως ακόμη υπάρχει θέμα με το γεγονός ότι τίθενται όρια ύψους, στοιχείο που αποκλείει πολλούς νέους και νέες, όταν υποτίθεται ότι η Δικαστική Αστυνομία δεν είναι ένα Σώμα Ασφαλείας».