ΦΩΤΟ 1 Το κέντρο μιας πόλης είναι ο καθρέπτης της. Είναι ο σημαντικότερος δημόσιος χώρος στον οποίο εκφράζονται συμπυκνωμένα η ιστορία της...
ΦΩΤΟ 1
Το κέντρο μιας πόλης είναι ο καθρέπτης της. Είναι ο σημαντικότερος δημόσιος χώρος στον οποίο εκφράζονται συμπυκνωμένα η ιστορία της, η καθημερινότητα των κατοίκων της και ο ενθουσιασμός των επισκεπτών της. Είναι ο δημόσιος χώρος στον οποίο άνθρωποι και πληροφορίες, ιδέες και συναισθήματα, συναντιούνται, επιβεβαιώνονται, μοιράζονται, αλλάζουν. Η συνεργασία της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου και της Συλλογικότητας του Μονπελιέ (Collectif Montpelliérain) δεν περιορίζεται μόνο στην έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους αδύναμους συμπολίτες αλλά και στην απόκτηση μιας κοινής αντίληψης για τους τόπους και τους ανθρώπους, για τον πολιτισμό τους! Οι κεντρικές πλατείες των δυο πόλεων είναι σίγουρα το συμβολικό σημείο ορισμού αυτής της κοινής αντίληψης και η οκταετής φιλία ανάμεσα στις δυο Συλλογικότητες υπογραμμίζει την προσπάθεια αυτή στο χρόνο. Όπως έχουμε ήδη σημειώσει, ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία συνάντησης με τους Γάλλους φίλους μας και η διάχυση των πολιτισμικών αγαθών σε όλους τους πολίτες μια κοινή σταθερή επιδίωξη. Ας δούμε λοιπόν πως μέσα από την διαφορετικότητα μοιραζόμαστε κοινά σημεία αναφοράς
ΦΩΤΟ 2
Η κεντρική πλατεία του Μονπελιέ έχει σημείο αναφοράς το θέατρό της (La Comedie), στολίδι του 1755 που συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η Πλατεία του Θεάτρου είναι περιτριγυρισμένη από καφέ και εμπορικά καταστήματα, ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο καθώς επίσης και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης σε απόσταση αναπνοής. Το Μονπελιέ είναι ταυτόχρονα μια μεγάλη φοιτητούπολη καθώς το ¼ των κατοίκων της είναι φοιτητές. Από μόνο του, το στοιχείο αυτό αποτελεί πηγή πολιτισμικού πλούτου για την πόλη. Μπορεί βέβαια το Πανεπιστήμιό του να είναι του 13ου αιώνα με μια από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες σχολές ιατρικής, αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημασία της ύπαρξης ενός «νεαρού» Πανεπιστημίου στο Ναύπλιο. Η αψίδα του Θριάμβου και το σύνολο των μουσείων (από τα οποία το Μουσείο Fabre ένα από τα σπουδαιότερα γαλλικά και ευρωπαϊκά μουσεία), συμπληρώνουν την πολιτισμική προσωπικότητα της πόλης. Και οι δύο πόλεις καλούν σε μια χαρούμενη περιήγηση από τις… πύλες εισόδου: την Πύλης της Ξηράς και την Αψίδα του Θριάμβου!
ΦΩΤΟ 3
Και οι δυο πύλες πέρα από την ιστορική τους ταυτότητα, επιτρέπουν την είσοδο στις παλιές γειτονιές των πόλεων που αποτελούν, και οι δύο, τουριστικό πόλο έλξης για την ομορφιά τους. Στενά δρομάκια, όμορφα καταστήματα εστίασης και εμπορίου, ελευθερία ψυχαγωγικής περιπλάνησης. Η πολιτισμική αστική προσωπικότητα ενισχύει τον κοινωνικό χαρακτήρα των επαφών μας και μας προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεών μας. Δεν γράφουμε έναν τουριστικό οδηγό. Ανταποδίδουμε στους Γάλλους φίλους μας την αγάπη με την οποία στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις μας και αντλούμε από τον πολιτισμό κοινά στοιχεία που διαμορφώνουν τις ταυτότητές, τις κοινές ανησυχίες και τους στόχους μας.
ΦΩΤΟ 4
Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά και τα θρησκευτικά κτίρια που κοσμούν τις δυο πόλεις και αποτελούν σημεία διήγησης της ιστορίας τους. Στεφανωμένος από το κάστρο του Παλαμηδιού ο Μητροπολιτικός ναός του Αγ. Γεωργίου διηγείται με την κατασκευή και το ερειπωμένο βενετσιάνικο κτίριο που το ακολουθεί μια από τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της πόλης. Αρχαιότερος, ο Καθεδρικός ναός του Αγ. Πέτρου στο Μονπελιέ, αποκτά την εκκλησιαστική του αίγλη ως επισκοπικό κέντρο μόλις το 1536, την περίοδο δηλαδή κατά την οποία ο Μητροπολιτικός ναός του Αγ. Γεωργίου μετατρέπεται σε τζαμί.
Παράλληλες ιστορίες, διαφορετικοί ρυθμοί, κοινοί δρόμοι. Αυτά είναι τα κύρια σημεία που χαρακτηρίζουν μια οκταετή σχέση φιλίας ανάμεσα στην Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου και την Συλλογικότητα του Μονπελιέ. Και επειδή το Ναύπλιο όπως και το Μονπελιέ έχουν το ίδιο πλούσιες περιφέρειες που τις περιβάλλουν και τις οποίες έχουμε επισκεφθεί με τους φίλους μας, θα επανέλθουμε σε κάποια άλλα σημεία των κοινών μας δρόμων.
Το Δ.Σ. της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου