Προβληματισμός υπάρχει το τελευταίο δίμηνο μεταξύ των ειδικών για την συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού . Ενδεικτικό τ...
Προβληματισμός υπάρχει το τελευταίο δίμηνο μεταξύ των ειδικών για την συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού.
Ενδεικτικό της ανησυχίας είναι χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για τα διπλά self test που ανιχνεύουν τόσο τον Covid-19 όσο και τη γρίπη» τα οποία «έχουν φτάσει στην Ελλάδα και έχουν διανεμηθεί στα φαρμακεία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, από την Παρασκευή».
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, εξήγησε ότι επικρατεί ανησυχία εξαιτίας της εξασθένησης της ανοησίας απέναντι στην γρίπη, μετά τα δυόμισι χρόνια πανδημίας κατά τα οποία υπήρχε μείωση των μολύνσεων λόγω των προφυλάξεων.
Τόνισε δε για πολλοστή φορά την ανάγκη για επιστροφή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και την έλλειψη εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, μίλησαν για την πανδημία covid-19 και την γρίπη.
«Έχουμε μία αύξηση 8 με 10% στον αριθμό των ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και αυτό φαίνεται σταδιακά ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθεί», αναφέρει σχετικά η Ματίνα Παγώνη.
«Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική πορεία των κυμάτων της πανδημίας covid-19, η παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών covid-19 είναι αναμενόμενη. Προς το παρόν βέβαια στη χώρα μας η αύξηση αυτή δεν οφείλεται στην εμφάνιση και επικράτηση ενός νέου στελέχους αλλά στην επικράτηση των στελεχών Όμικρον 4 και 5. Φαίνεται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς τη λήψη υποχρεωτικών μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 και ο συγχρωτισμός σε εργασιακούς χώρους και σχολεία οδήγησε σε αύξηση των νέων κρουσμάτων στις νεαρότερες ηλικίες αρχικά. Πλέον η αύξηση των κρουσμάτων γίνεται πιο έκδηλη και στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου και παρατηρούμε αύξηση των νοσηλειών λόγω και των περισσότερων συννοσηροτήτων”, σημειώνει η κ. Ψαλτοπούλου.
Για την προετοιμασία της επιστημονικής κοινότητας αλλά και για τους λόγους που εμφανίστηκε η συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού είχε μιλήσει στην ΕΡΤ από τις αρχές του Σεπτεμβρίου ο καθηγητής, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος.
Η συνύπαρξη των δύο ιών στοχεύει κατευθείαν στο αναπνευστικό, σημείωσε ο κ Γώγος. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε συνανθρώπους μας αλλά και φορτία στα νοσοκομεία.
«Η χρήση τον self-test για τον Covid-19 είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεχωρίσουμε αν πάσχουμε από γρίπη ή κορονοϊό και να αντιμετωπίσουμε προσανατολισμένα το νόσημα. Σε κάθε περίπτωση όμως καλή είναι η απομόνωση γιατί και η γρίπη είναι μεταδιδόμενη με περίπου τον ίδιο τρόπο όπως και ο Covid. Tα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια γιατί και τα δύο νοσήματα προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό και η γρίπη προκαλεί και αυτή πνευμονίες ιδίως σε πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Οι τελευταίοι έτσι και αλλιώς είναι πιο ευάλωτοι και χρειάζεται προσοχή», είχε πει.
Παυλάκης: Στη διπλοπανδημία, η μία ασθένεια επιβαρύνει την άλλη
Δύσκολος θα είναι ο φετινός χειμώνας λόγω των νέων στελεχών του κορονοϊού, ιδιαίτερα για χώρες όπως την Ελλάδα με γερασμένο πληθυσμό, πολλούς ανεμβολίαστους ή μη κατάλληλα εμβολιασμένους και πολλά κενά στο σύστημα υγείας, δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ δρ Γιώργος Παυλάκης.
«Ήδη τα κρούσματα που δυστυχώς δεν μετριούνται πια σωστά, γιατί πάρα πολλοί δεν τα δηλώνουν, διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα, και θα δούμε και περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα και ίσως και περισσότερους θανάτους» πρόσθεσε΄
Αναφορικά με τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορονοϊό ο κ Παυλάκης τόνισε ότι είναι προβληματική, γιατί στη διπλοπανδημία, η μία ασθένεια επιβαρύνει την άλλη, αλλά, όπως είπε, δεν είναι μόνο η γρίπη που τον ανησυχεί.
Βασιλακόπουλος: Πιθανή η ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και κορονοϊού
Να κάνουν το συντομότερο δυνατόν οι πολίτες τα δύο εμβόλια, της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορονοϊού, συνέστησε μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, γιατί όπως σημείωσε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι να μην έχουμε δύο ταυτόχρονες επιδημίες, δύο δηλαδή επιδημικά κύματα και από γρίπη και από κορονοϊό, γιατί αυτά θα πιέσουν πάρα πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σε ό,τι αφορά τον προβληματισμό για την διπλή επιδημία, του κορονοϊού και της γρίπης, είπε χαρακτηριστικά:
«Τα δύο προηγούμενα χρόνια ζήσαμε μια περίοδο με εκτεταμένη χρήση μασκών υποχρεωτικά και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εκεί ουσιαστικά η γρίπη εξαφανίστηκε, γιατί έχει μικρότερη μεταδοτικότητα από τον πρόναο. Εξαφανιζόμενη όμως η γρίπη δεν νόσησαν άνθρωποι από γρίπη. Άρα η ανοσία που έχει ο πληθυσμός της Ελλάδος αυτή τη στιγμή απ΄τη γρίπη, είναι πάρα πολύ μικρή.
Είναι λογικό λοιπόν φέτος που έχουμε ξανανοίξει ως κοινωνία και ελπίζουμε να
μείνουμε ανοιχτή, να έχουμε περισσότερα περιστατικά γρίπης. Δεν είναι πάρα
πολύ επικίνδυνο να είμαστε ταυτόχρονα νοσούντες, να νοσήσουμε δηλαδή και από
γρίπη και από κορονοϊό.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι να έχουμε δύο ταυτόχρονες επιδημίες, δύο δηλαδή επιδημικά κύματα και από γρίπη και από κορονοϊό, γιατί θα
πιεστεί το σύστημα υγείας και δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κάτι τέτοιο».
«Μπορούν τα δύο εμβόλια της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορονοϊού, να γίνουν ταυτόχρονα το ένα στο ένα χέρι και το άλλο στο άλλο. Μπορούν να γίνουν με διαφορά μίας ημέρας δύο ημερών τριών ημερών. Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. Το σημαντικό είναι να γίνουν και όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο μικρότερο επιδημικό κύμα θα έχουμε και για τη γρίπη και για τον κορονοϊό» υπογράμμισε.
Παγώνη: Σημαντικός ο εμβολιασμός για γρίπη και κορονοϊό
Απαντώντας στο τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να εξασφαλίσουν την προστασία τους έναντι του ιού, που δεν έχει εξαλειφθεί αλλά συνεχίζει να μολύνει με νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές είπε:
«Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί καθόλου δεν μπορεί να κάνει επικαιροποιημένο εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι θα ξεκινήσουν να κάνουν τις δύο δόσεις ή το μοναδοσικό εμβόλιο και μετά θα πάνε στο επικαιροποιημένα. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και είναι πάνω από 60 ετών θα πάνε γρήγορα να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οι υπόλοιποι με την άνεσή τους θα κλείσουν τα ραντεβού και θα τα κάνουν», πρόσθεσε.
Μιλώντας για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που αναμένεται να συνυπάρχει ο κορονοϊός με ιούς για γρίπη η κ. Παγώνη έκανε την εκτίμηση ότι η έξαρση της γρίπης θα κάνει την εμφάνισή της στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί από από τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να έχεις εμβολιαστεί για την γρίπη ούτως ώστε να έχεις αντισώματα για να αμυνθείς εάν δεν έχεις εμβολιαστεί. Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα».
Πηγές: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ