Η βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ δεν προτίθεται να αφήσει το θέμα με το διορισμό της δικαστικού που είχε εκφράσει αντισημιτικές απόψεις. Κατέθεσ...
Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με το διορισμό της Μαριάνθης Παγουτέλη στη θέση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, κατέθεσε η βουλευτής Α Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η κ.Κεφαλογιάννη είχε αντιδράσει έντονα σε αυτή την απόφαση με ανάρτηση της, κοινοποιώντας μάλιστα και τη διαμαρτυρία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, καθώς η συγκεκριμένη δικαστικός κατηγορείται ότι έχει εκφράσει στο παρελθόν αντισημιτικές απόψεις.
Η βουλευτής Α Αθήνας της ΝΔ δεν έμεινε όμως μόνο στην ανάρτηση, αλλά την ίδια ημέρα κατέθεσε και ερώτηση προς τον κ.Τσιάρα.
Στην ερώτηση της η κ.Κεφαλογιάννη αναφέρει:
“Η χώρα μας έχει υιοθετήσει το ψήφισμα των Ορισμών Εργασίας της IHRA για τον Αντισημιτισμό και την Άρνηση του Ολοκαυτώματος, όπως άλλωστε καλούσε τα κράτη μέλη και τα όργανα και τους φορείς της Ένωσης το αρ. Β8-0383/2017 Ψήφισμα σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στη συνεδρίαση όμως του Υπουργικού Συμβουλίου της 30ης Αυγούστου 2022 και κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, προήχθη στη θέση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, δικαστής που σύμφωνα με την από 2 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοίνωση που εξέδωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος είχε «μειοψηφήσει στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού υπέρ της αθώωσης του Κωνσταντίνου Πλεύρη κατά τη γνωστή δίκη για το αντισημιτικό βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Η κα Παγουτέλη είχε συντάξει ένα εκτενές σκεπτικό 32 σελίδων, δικαιολογώντας τις αντισημιτικές απόψεις του Κ. Πλεύρη».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Πώς διασφαλίζεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει απρόσκοπτα να διαφυλάττει και να προστατεύει τις αξίες της Δημοκρατίας, απέναντι στη μισαλλοδοξία και τον αντισημιτισμό;”
Σημειωτέον ότι το Μαξίμου πάντως έχει καλύψει την κ. Παγουτέλη και τον κ.Τσιάρα.
Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρέπεμψε καταρχάς στην απάντηση της ίδιας της δικαστικού, προσθέτοντας ότι: “Η επιλογή της κ. Παγουτέλη στη Βουλή υπερψηφίστηκε όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και από βουλευτές άλλων κομμάτων. Κατά την προαγωγή της στον Άρειο Πάγο δεν υπήρξαν ενστάσεις”.
Ο κ.Οικονόμου συνέχισε λέγοντας: “Σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική κυβέρνηση είναι αυτονόητο ότι δε νοείται οποιαδήποτε προσέγγιση ρατσιστικού περιεχομένου ή μη αναγνώρισης και σεβασμού των δεινών που έχουν υποστεί οι Εβραίοι. Δε νομίζω ότι οι απόψεις αυτές εκφράζουν ούτε τη συγκεκριμένη δικαστικό”.
Η κ.Παγουτέλη σημειωτέον ότι θα συμμετέχει στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσουν στις 19 Σεπτεμβρίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.