Πώς το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Το μετεκλογικό σενάριο που "έκαψε" η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την...
Πώς το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Το μετεκλογικό σενάριο που "έκαψε" η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ
Τι ήταν αυτό που άκουγε η ΕΥΠ κατά την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη; Και τι θα ενδιέφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν ο διοικητής της μυστικής υπηρεσίας δεν είχε παραλείψει, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, να τον ενημερώσει;
Οι κυβερνητικές διαρροές είτε έχουν διαψευστεί είτε είναι πολύ αδύναμες. Η εκδοχή να είχαν ζητήσει την παρακολούθηση ξένες χώρες έχει ήδη καεί. Τη διέψευσαν οι πρεσβευτές τους. Η εκδοχή να τον παρακολουθούσαν για να ξέρουν τα προσωπικά του φαντάζει αστεία.
Τι απομένει; Αυτό που ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει με την οξύτατη δήλωσή του: Ότι η παρακολούθησή του άρχισε μόλις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Και μαζί με αυτόν παρακολουθούσαν "πρώην πρωθυπουργούς, βουλευτές και άλλα στελέχη, δηλαδή ολόκληρο το κόμμα"!
Η βεβαιότητα που εκπέμπει το κ. Ανδρουλάκης για το λόγο της παρακολούθησής του δίνει νέα διάσταση όχι μόνο στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις εν όψει εκλογών.
Πριν αποκαλυφθεί η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέφευγε σε λεκτικές πιρουέτες για να αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα με ποιον θα συγκυβερνήσει μετά τις προσεχείς εκλογές. Βασική του επιδίωξη ήταν να μη γίνουν δεύτερες εκλογές και να σχηματισθεί κυβέρνηση από τι ς πρώτες, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού.
Και οι δύο στοχεύσεις του ήταν αδύναμες, αφού οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων θα ήταν πολύ δύσκολο να τις αποδεχτούν. Ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πόνταρε στο γεγονός ότι η ΝΔ θα κέρδιζε με άνεση τις προσεχείς εκλογές και, αν δεν έπαιρνε την αυτοδυναμία, ο κ. Ανδρουλάκης θα δεχόταν αφόρητες πιέσεις-πολιτικές, επιχειρηματικές και μιντιακές-να συμπράξει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη, κατά το πρότυπο του 2012 (κυβέρνηση Σαμαρά).
Ο κ. Ανδρουλάκης ασφαλώς γνώριζε τις πιέσεις που θα δεχόταν και αναζητούσε τρόπους και επιχειρήματα για να τις αποκρούσει. Η συνταρακτική αποκάλυψη για την παρακολούθησή του τον βγάζει από τη δύσκολη θέση, του λύνει τα χέρια. Για δυο λόγους:
Πρώτον, διότι θα ήταν παράλογο ο παρακολουθούμενος Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με αυτούς που καταγγέλλει ως υπεύθυνους για την παγίδευση του τηλεφώνου του. "Κύριε Μητσοτάκη, εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ", αναφέρει στη δήλωσή του. Και
Δεύτερον, διότι όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάσσονταν μέχρι τώρα υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ μετά τις εκλογές, θα είναι πολύ δύσκολο στο εξής να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν, όταν αρχηγός του κόμματος καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του με σκληρή φρασεολογία:
"Προσπαθήσατε, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς".
Άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρωτοστάτησε στην κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ το 2012, επέκρινε έντονα τη στάση του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας "μεγάλων διαστάσεων σφάλμα" τον ισχυρισμό του ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη ήταν τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξέφρασε στις εσωκομματικές εκλογές τη "δεξιόστροφη" τάση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει κάνει καμιά δήλωση μέχρι στιγμής.
Συμπέρασμα: Η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη από την "ΕΥΠ του Μητσοτάκη" άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό. Το σενάριο για μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με ΝΔ του Μητσοτάκη έχει καεί ολοσχερώς.