(AP Photo/Khalil Hamra) Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία , Ουκρανία , Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπόγραψαν στην Κωνστα...
Έπειτα από δίμηνη διαπραγμάτευση, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνυπόγραψαν στην Κωνσταντινούπολη τη συμφωνία που θα επιτρέψει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, που είναι μπλοκαρισμένα στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα, η οποία υπέγραψε ίδια συμφωνία με την Αγκυρα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση αυτή στην Κωνσταντινούπολη.
Η συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας προκείμενου ν’ ανοίξουν ξανά οι εξαγωγές των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα θα βοηθήσει να κατευναστεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως δήλωσαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Σήμερα, υπάρχει ένας φάρος στη Μαύρη Θάλασσα. Ένας φάρος ελπίδας (και) δυνατότητας… και ανακούφιση σε έναν κόσμο που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την τελετή υπογραφής, καλώντας τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε και από την Τουρκία, θα βοηθήσει στην πρόληψη του λιμού και στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού των τροφίμων.
Το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα αντιμετωπίζει κινδύνους – Η λύση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Μετά από αίτημα των κρατών μελών της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει σήμερα μια προσωρινή βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση από τους κανόνες για την αμειψισπορά και τη διατήρηση των μη παραγωγικών χαρακτηριστικών στην αρόσιμη γη. Ο αντίκτυπος αυτού του μέτρου θα εξαρτηθεί από την επιλογή των κρατών μελών και των αγροτών, αλλά θα μεγιστοποιήσει την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για δημητριακά που προορίζονται για προϊόντα διατροφής. Υπολογίζεται ότι θα επαναφέρει 1,5 εκατομμύρια εκτάρια σε παραγωγή σε σύγκριση με σήμερα. Κάθε τόνος δημητριακών που παράγεται στην ΕΕ θα συμβάλει στην αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.
Η πρόταση της Επιτροπής θα σταλεί στα κράτη μέλη της ΕΕ προτού εγκριθεί επίσημα.
Το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα αντιμετωπίζει ισχυρούς κινδύνους και αβεβαιότητες που πηγάζουν ιδίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου στο εγγύς μέλλον ενδέχεται να προκύψουν επίσης ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας.
Λόγω της σημασίας αυτών των προτύπων GAEC (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες) για τους στόχους διατήρησης του εδαφικού δυναμικού και βελτίωσης της βιοποικιλότητας στο αγρόκτημα ως μέρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του τομέα και της διατήρησης του δυναμικού παραγωγής τροφίμων, η παρέκκλιση είναι προσωρινό, περιορισμένο για το 2023 σε ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια, που προκύπτουν λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, αποκλείοντας επομένως τη φύτευση καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διατροφή των ζώων (καλαμπόκι και σόγια) .
Η πρόταση της Επιτροπής είναι αποτέλεσμα μιας προσεκτικής εξισορρόπησης μεταξύ της παγκόσμιας διαθεσιμότητας και οικονομικής προσιτότητας των τροφίμων, αφενός, και της προστασίας της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους, αφετέρου. Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην Πράσινη Συμφωνία. Η πρόταση προβλέπει ότι τα κράτη μέλη που κάνουν χρήση των παρεκκλίσεων θα προωθούν οικοσυστήματα και γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα που έχουν προγραμματιστεί στα στρατηγικά τους σχέδια της ΚΓΠ. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του επισιτιστικού μας συστήματος είναι θεμελιώδης για την επισιτιστική ασφάλεια.
Ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα «εκμεταλλευθεί» τη συμφωνία για τα σιτηρά
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα «εκμεταλλευτεί» την αποναρκοθέτηση και το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας, που αποτελούν μέρος της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των ζωτικής σημασίας εξαγωγών σιτηρών.
«Η Ρωσία έχει αναλάβει δεσμεύσεις που αναφέρονται σαφώς στο κείμενο αυτό. Δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός ότι τα λιμάνια θα καθαριστούν και θα ανοίξουν. Έχουμε αναλάβει αυτή την δέσμευση», δήλωσε ο Σοϊγκού στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters