Τη σαφή δυσαρέσκειά του εκδήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν , για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσ...
Τη σαφή δυσαρέσκειά του εκδήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απαγορεύσει τις αμβλώσεις, ανατρέπτοντας μια απόφαση – νόμο πενήντα χρόνων. Χαρακτήρισε ειδικότερα «λυπηρή» την ημέρα αυτήν, τόσο για τη Δικαιοσύνη, όσο και για ολόκληρη την Αμερική.
Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, στράφηκε εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης των Ρεπουμπλικανών, ενώ έθεσε ακόμη το ζήτημα της ασφάλειας των γυναικών, οι οποίες θα «αναγκάζονται να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους».
«Εάν οποιοσδήποτε πολιτειακός ή τοπικός αξιωματούχος – υψηλός ή χαμηλός – προσπαθήσει να παρέμβει όταν μια γυναίκα ασκεί το βασικό της δικαίωμα να ταξιδεύει, θα κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση», πρόσθεσε.
Ορισμένες πολιτείες λένε ότι «θα προσπαθήσουν να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν σοβαρά την πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «οι εξτρεμιστές κυβερνήτες και οι πολιτειακοί νομοθέτες ψάχνουν να μπλοκάρουν το email ή να ψάξουν το φαρμακείο ενός ατόμου, είναι «λάθος και ακραίοι και εκτός επαφής με την πλειοψηφία των Αμερικανών».
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι οργανώσεις υγείας έχουν δηλώσει ότι «με τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτά τα φάρμακα, η μητρική θνησιμότητα θα ανέβει στην Αμερική».
Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα διασφαλίσει ότι τα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα «στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
Διχασμένη η κοινή γνώμη
Οι στιγμές που βιώνει η Αμερική, είναι για μια ακόμη φορά, ιστορικές. Η μισή χώρα, η λεγόμενη «κόκκινη» Αμερική, πανηγυρίζει και η άλλη μισή βράζει. Ξεχειλίζει η οργή και όλοι μιλούν για μια νέα σκοτεινή εποχή, για ανεπανόρθωτο πλήγμα στο δικαίωμα της επιλογής καθώς επίσης και για μια εξέλιξη που γυρίζει την χώρα δεκαετίες πίσω.
Πλήθος κόσμου, το οποίο άρχισε να συγκεντρώνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι δεν μπορεί μια τόσο προσωπική απόφαση για κάθε γυναίκα να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ότι δεν μπορεί να αποφασίζει εν έτη 2022 κανένα δικαστήριο για το τι θα γίνεται με το σώμα των γυναικών και κυρίως δηλώνουν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή για να ανατραπούν ένα ένα και άλλα δικαιώματα στην χώρα.
Εκδηλώνεται φόβος για γενικευμένα επεισόδια, τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί παντού. Ήδη σιδερένιοι φράχτες είχαν υψωθεί έξω από το Δικαστήριο, πριν από πολλές εβδομάδες, τότε που κυκλοφόρησε και το προσχέδιο της απόφασης. Η αστυνομική παρουσία ήταν και είναι έντονη στο Κογκρέσο αλλά και παντού στην πόλη.
Μόλις 16 πολιτείες, συν την Ουάσιγκτον, θα διατηρήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Σε όλη την υπόλοιπη Αμερική, κάτι τέτοιο θα είναι απαγορευτικό και θα τιμωρείται αυστηρά.
Αμερικανός Υπουργός Δικαιοσύνης: Θα προστατεύσουμε τα υφιστάμενα δικαιώματα αναπαραγωγής
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στο βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.
«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».
ΟΗΕ: Τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών
Η ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση που αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ «είναι ένα τρομερό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων», δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η πρόσβαση σε ασφαλή, νόμιμη και αποτελεσματική άμβλωση είναι γερά ριζωμένη στο διεθνές ανθρώπινο δίκαιο και είναι κεντρικής σημασίας για την αυτονομία και την ικανότητα των γυναικών να κάνουν τις δικές τους επιλογές», ανέφερε η Μπατσελέτ σε ανακοίνωσή της.