Επτά χρόνια μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής 16 από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες κάθισαν ξανά στο εδώλιο. Τέσσερις κατηγορούμε...
Επτά χρόνια μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής 16 από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες κάθισαν ξανά στο εδώλιο. Τέσσερις κατηγορούμενοι υπέβαλαν αίτημα για αναστολή ποινής ενώ ο πρώην αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο επικαλούμενος λόγους υγείας.
Έννεα χρόνια μετά τη σύλληψη σύσσωμης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και δεκάδων μελών της, επτά χρόνια από την έναρξη της ιστορικής δίκης και σχεδόν δυο χρόνια από την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που σφράγισε μια εποχή. Οι χρυσαυγίτες οδηγήθηκαν στη φυλακή ως διευθυντές και μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Η μητέρα σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα πλέον, η Μάγδα Φύσσα, η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά, έδωσε το στίγμα για την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό. «Ίδια συναισθήματα όπως και τότε, το ίδιο αποτέλεσμα περιμένουμε, να μην αλλάξει, καταδίκη», ανέφερε.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν μόνον 16 από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες. Ανάμεσά τους, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, το δεξί χέρι Μιχαλολιάκου, Χρήστος Παππάς, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ο Αντώνης Γρέγος.
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Αίτημα από τους συνήγορους του Ν. Μιχαλολιάκου για αναβολή – Τι δήλωσε η Μ. Φύσσα
Απόντες από τη δίκη, ο αρχηγός του κομμάτος, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο δικηγόρος του οποίου ζήτησε αναβολή λόγω προβλημάτων υγείας του τελευταίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης αλλά και ο καθ` ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.
«Ο Ηλίας Κασιδιάρης θα έρθει και θα διεκδικήσει την αθώωση του σε δεύτερο βαθμό» δήλωσε ο συνήγορός του Βάσω Πανταζή.
Από τους 56 που καταδικάστηκαν πρωτόδικα για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οι 54 δικάζονται σε δεύτερο βαθμό. Από τους 39 που πέρασαν την πόρτα της φυλακής με την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου του `20, οι 26 παραμένουν φυλακισμένοι. Οι καταδικασμένοι ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης εκτίουν ποινή κάθειρξης 13 ετών και οι υπόλοιποι ποινές από 5 έως και 11 χρόνια.
Στις 6 Ιουλίου, οπότε και συνέρχεται πάλι το δικαστήριο καλείται να αποφανθεί στο αίτημα για αναστολή έκτισης της ποινής του κρατούμενου Λαγού και 3 καταδικασμένων για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το σχετικό αίτημα.
Αντιφασιστικά συνθήματα και μηνύματα καταδίκης της νεοναζιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής πλημμύρισαν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας που παρέμενε κλειστή για ώρες.
«Οι ναζί να μπουν ακόμα πιο “βαθιά” στη φυλακή, η εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να καταδικαστεί, μέσα αλλά και έξω από τις δικαστικές αίθουσες, σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, σεκάθε γειτονιά» τονίζει το ΚΚΕ.
«Απαντάμε όλες και όλοι με τον αντιφασιστικό μας αγώνα, όχι μόνο για να μην υπάρξει “πισωγύρισμα” στην πρωτόδικη απόφασης καταδίκης και φυλάκισης των χρυσαυγιτών, αλλά και για να ξεριζώσουμε από την κοινωνία τις δηλητηριώδεις ιδέες τους, μαζί με τις πολιτικές που τις γενούν, τις θρέφουν και τις αναπαράγουν» αναφέρει το ΜέΡΑ25.
Το δικαστικό Μέγαρο της οδού Λουκάρεως ήταν αστακός από τα ξημερώματα. 146 μάρτυρες περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται μεγάλη, με την ευχή όλων να είναι συντομότερη απ` ότι πρωτόδικα.
Η πρωτόδικη απόφαση, οι εφέσεις & οι νέες ποινές που αναμένονται
Η δίκη ορόσημο στα δικαστικά, κοινωνικά και πολιτικά πεπραγμένα σήκωσε αυλαία 20 μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίκης σε πρώτο βαθμό. Στο ερώτημα τι περιμένουμε από αυτή τη δίκη και ποιοι από τους 50 μπορεί να πέσουν στα ελαφριά και ποιοι σε βαρύτερες ποινές απάντησε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Άννα Βλαχοπαναγιώτη. Όπως είπε «θυμίζω ότι λίγες μόνο ημέρες μετά την αυλαία της δίκης σε πρώτο βαθμό, ο αναπληρωτής εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, κρίνοντας ότι έπρεπε να τους επιβληθεί η ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τα 15 χρόνια και όχι τα 13, τα οποία και εκτίουν. Έτσι λοιπόν Μιχαλολιάκος, Παππάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος, Γερμενής και Ματθαιόπουλος απειλούνται με την ανώτερη των ποινών, τα 15. Επίσης η εισαγγελική έφεση αφορούσε και τους καταδικασθέντες για την επίθεση στον Αιγύπτιο ψαρά και αυτοί οι 5 καταδικασμένοι απειλούνται με μεγαλύτερη ποινή. Αρα, η δίκη αυτή γίνεται από μηδενική βάση, όλα τα στοιχεία αξιολογούνται από την αρχή και οι κατηγορούμενοι είναι υπόλογοι πλέον για 2 βασικές υποθέσεις, ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση στον Αιγύπτιο αλιεργάτη, καθώς η επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ έχει παραγραφεί και μεμονωμένες επιθέσεις που αποδίδονται στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης».
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Άννα Βλαχοπαναγιώτη
Σχετικό Άρθρο: Χρυσή Αυγή: Στις 6 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη στο Εφετείο – Τέσσερα αιτήματα για αναστολή ποινής