Η μία ανατροπή διαδεχόταν την άλλη σε μια από τις δραματικές Συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνοντας στον αέρα το 6o πακέτο κυρώσε...
Η μία ανατροπή διαδεχόταν την άλλη σε μια από τις δραματικές Συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφήνοντας στον αέρα το 6o πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αρχικά οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας είχαν εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συναίνεση, αν και χωρίς να δώσουν χρονοδιάγραμμα. Μετά, όμως, έφτασε στη Σύνοδο ο Βίκτορ Όρμπαν.
O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επιτέθηκε στην Κομισιόν χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη την στάση της στο θέμα του πετρελαίου και είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένας συμβιβασμός. Ενώ είχε ήδη πετύχει την εξαίρεση για τον ουγγρικό αγωγό, τώρα ζητά νέες εγγυήσεις από τους υπόλοιπους για την περίπτωση που ο Πούτιν διακόψει τη ροή του πετρελαίου.
Νωρίτερα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι είχαν συμφωνήσει σε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων που προέβλεπε κατ`αρχήν συμφωνία στο εμπάργκο και άφηνε για αργότερα τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του. Η μεταφορά πετρελαίου μέσω αγωγού προς Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία θα εξαιρούνταν προς το παρόν και θα επιβάλλονταν κυρώσεις μόνο στην μεταφορά με δεξαμενόπλοια στα κράτη-μέλη.
Στην ατζέντα της Συνόδου είναι συνολικά η ενεργειακή κρίση με τις πολύ υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ο πρωθυπουργός.
«Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να επαναλάβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η διαμάχη για το ρωσικό πετρέλαιο ήταν σε πλήρη εξέλιξη λίγο πριν απευθυνθεί στους 27 ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Πρόεδρος, για να ζητήσει περισσότερη αλληλεγγύη. Έξω από το κτήριο γίνονταν διαδηλώσεις.
Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος
Διαφωνίες
Επ’ αόριστον φαίνεται ότι αναστέλλεται το εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούσμπα αφού πρώτα οι χώρες οι οποίες τροφοδοτούνται μέσω αυτού πρέπει να κάνουν μεταρρυθμίσεις στις υποδομές τους τους έτσι ώστε να σταματήσουν να εξαρτώνται από την Ρωσία.
Ειδικότερα, μιλάμε για την Ουγγαρία η οποία το 2021 έλαβε το 58% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, η Σλοβακία το 96% και η Τσεχία το 50%.
Σλοβακία και Τσεχία δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν κάτι το οποίο δεν ισχύει για την Ουγγαρία η οποία δείχνει να παίζει το παιχνίδι του Πούτιν. Και η Γερμανία στην οποία φτάνει το βόρειο τμήμα του Ντρούσμπα θα πάρει εξαίρεση μέχρι το τέλος του έτους όμως, οπότε είναι ακριβώς ό,τι ισχύει για το εμπάργκο μέσω πλοίων, το ίδιο χρονοδιάγραμμα.
Από την άλλη, υπήρξαν αντιδράσεις και από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία ή η Ολλανδία οι οποίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του εν λόγω αγωγού.
Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Πόσο ισχυρή είναι η Ουγγαρία;
Ο Βίκτορ Όρμπαν έσπευσε να υπενθυμίσει στους Ευρωπαίους ότι όσο κι αν θεωρούν ότι τους εκθέτει σε πολλά ζητήματα, παραμένει ένας πολύ σημαντικός παίκτης στους κόλπους της ΕΕ, σχολιάζει η προϊσταμένη του τμήματος διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου.
Την ίδια στιγμή, η στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού ρίχνει «νερό στο μύλο της συζήτησης» που έχει ανοίξει σε Βρυξέλλες και Παρίσι για να υπάρξει μια απόφαση ώστε να καταργηθεί το βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.