Ως «εξωφρενική» χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία , το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών . ...
Ως «εξωφρενική» χαρακτήρισε την απόφαση της Γερμανίας να στείλει όπλα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή απάντηση», λέγοντας πως όσοι στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, φέρουν την ευθύνη στην περίπτωση που αυτά χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της ρωσικής επιχείρησης.
Εν τω μεταξύ, εκρήξεις ακούγονται στο Κίεβο λίγο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σε αναρτήσεις στο Twitter του Νexta_tv παρουσιάζονται σχετικά βίντεο ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο δήμαρχος του Μπρόβαρι -που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου- μιλά για αεροπορική επιδρομή.
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των δυο πλευρών σύμφωνα με το πρακτορείο RIA που επικαλείται σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου οι αξιωματούχοι και των χωρών θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσες τους πριν την έναρξη δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων. Μέλος της αντιπροσωπείας τη Ουκρανίας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και ότι η ρωσική πλευρά ήταν μεροληπτική. Σε ανάρτηση στο Twitter ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Mykhailo Podolyak, μετά τη συμμετοχή του στις συνομιλίες ανέφερε ότι «η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, εξακολουθεί να έχει μια πολύ μεροληπτική άποψη των καταστροφικών διαδικασιών που έχει ξεκινήσει». Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Οι συνομιλίες ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι με βασικά αιτήματα της Ουκρανίας την άμεση κατάπαυση πυρός και της Μόσχας την εξεύρεση συμφωνίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ζελένσκι σε μήνυμά του άρθρωσε προς την ΕΕ αίτημα για άμεση ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ και μίλησε για θανάτους αμάχων, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν αποκάλεσε τη Δύση “αυτοκρατορία ψεμάτων”, με το Κρεμλίνο να επιβεβαιώνει την αυξημένη επιφυλακή των πυρηνικών δυνάμεων αποτροπής. Την ίδια ώρα, πύραυλοι έπλητταν την πόλη Χάρκοβο αφήνοντας πίσω τους 11 νεκρούς. Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στο χωριό Σαρτανά, κοντά στη Μαριούπολη, με το υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει φόβους για 2 Έλληνες ομογενείς νεκρούς. Ωστόσο η πληροφορία προς το παρόν δεν έχει διασταυρωθεί επισήμως.
Από το πρωί της Δευτέρας τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία.
Αεροπορική οδηγία (notam) για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, εδώ και πολλά χρόνια. Κυρίως γυναίκες και παιδιά αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7 εκατομμυρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Πηγή: ΕΡΤ