Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Άργος: Από 11 έως 13 Απριλίου στο Cine Valia το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Άργος: Από 11 έως 13 Απριλίου στο Cine Valia Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επ...


8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Άργος: Από 11 έως 13 Απριλίου στο Cine Valia
Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει 8-17 Απριλίου στην έδρα του, την Καλαμάτα, και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων και το Άργος! Το ραντεβού δίνεται στο Cine Valia (Αγίου Κωνσταντίνου & Παπανικολάου) από τις 11 έως τις 13 Απριλίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, αφιέρωμα στην Ισότητα αλλά και «Ντοκιμαντέρ για όλους» με καθολικά προσβάσιμες προβολές!

3 ημέρες, 5 ταινίες
Το πρόγραμμα προβολών του Άργους περιλαμβάνει 5 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, 3 ελληνικά και 2 ξένα (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), εκ των οποίων τα τέσσερα από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου και ένα ντοκιμαντέρ από το Αφιέρωμα στην Ισότητα («I Am Belmaya/ Είμαι η Μπελμάγια»). Οι περισσότερες από τις ταινίες που θα προβληθούν έχουν λάβει διακρίσεις στα Φεστιβάλ του κόσμου. Θα προβληθεί, επίσης, το νέο ντοκιμαντέρ «Ο Παππούς μου ο Παπαφλέσσας» (2022) σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κλεώνης Φλέσσα, μία παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέα και διοργανωτή του Φεστιβάλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι οι «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα) από τις 3 έως τις 13 Απριλίου μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή, Φώτη Καγγελάρη, που διαθέτει, ίσως, τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο.

Πρόγραμμα Προβολών στο Cine Valia


ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 «I Am Belmaya» (Είμαι η Μπελμάγια) των Sue Carpenter& Belmaya Nepali (Ηνωμένο Βασίλειο, 2021) -Αφιέρωμα στην Ισότητα

20:00 «Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας» της Κλεώνης Φλέσσα (Ελλάδα, 2022)

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19:30 «Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας» της Ανζελίκ Κουρούνη (Ελλάδα, 2021)

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:30 «Invisible» (Αόρατοι) της Μαριάννας Κακαουνάκη (Ελλάδα, 2021)

20:00 «Juan» (Χουάν) της Louise Heem (Γαλλία, 2020)

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online, δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας μας www.peloponnisosdocfestival.com καθ’όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου) για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και της InterAction Art. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Κλεώνη Φλέσσα.

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/ και στο Instagram, instagram.com/peldocfest .

Μείνετε συντονισμένοι, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται!

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:00 I Am Belmaya/ Είμαι η Μπελμάγια


Σκηνοθέτης: Sue Carpenter, Belmaya Nepali

Παραγωγός: Sue Carpenter, Christopher Hird

Σενάριο: Sue Carpenter

Διάρκεια: 80’

Χώρα: UK

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Νεπαλική, αγγλικά

Awards/Βραβεία: Best documentary @ UK Asian Film Festival, Best woman filmmaker @ Bharat International Film Festival, Maharashtra International Film Festival, Award of Excellence @ WRPN

ΣΥΝΟΨΗ: Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 14 χρόνια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Νεπάλ και βλέπουμε την πορεία της μεταμόρφωσης μιας νέας γυναίκας από υποταγμένη γυναίκα σε μια σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ. Η Μπελμάγια, καταπιέζεται από παντού και επιθυμεί απελπισμένα την ανεξαρτησία της. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του Νεπάλ, οι άνδρες ακόμα κυριαρχούν και οι γυναίκες υπακούν. Γεννήθηκε Ντάλιτ, κάτι που σημαίνει ότι ανήκει στην κατώτερη κάστα, τους «Ανέγγιχτους». Έμεινε ορφανή όταν ήταν εννιά ετών, με υποτυπώδη μόρφωση και παγιδευμένη σ'έναν τοξικό γάμο και έχοντας μια κόρη στην βρεφική ηλικία, η Μπελμάγια 21 ετών, έχει χάσει την ελπίδα της να βρει την ευτυχία. 


20:00 Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Παραγωγή: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σενάριο: Κλεώνη Φλέσσα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Αnimation: Μπάμπης Αλεξιάδης

Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη

Μουσική: Αρίωνας Γυφτάκης

Διάρκεια: 70΄

Χώρα Ελλάδα

Έτος: 2022

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Περίληψη: Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ρομαντισμού και έγινε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

19:30 Χρυσή Αυγή, υπόθεση όλων μας.

Σκηνοθεσία: Ανζελίκ Κουρούνης

Παραγωγή: Ανζελίκ Κουρούνης

Σενάριο: Ανζελίκ Κουρούνης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χριστόφορος Γεωργούτσος

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 123’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: Thessaloniki Doc Fest - Best Greek Fil Int Progr. Fipresci, + ERT + Youth Special Jury Award

- Beyond Borders Castellorizo Doc Fest - Best Greek Documentary

- LA Independent Women Film Fest Award - Best Feature Documentary

- Five Continents Int Film Fest (Venezuela) - Best Independent Feature Film, Best Screenplay

Feature Film

- Channel of Panama Int Film Fest - Best feature documentary

- LIFF Sweden - Lulea Best Women Filmmaker

- Cine Pobre Film Fest (Bolivia) Honorable mention

Στην Ελλάδα έλαβε χώρα μια ιστορική δίκη 5 1/2 ετών εναντίον του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, 3 φορές νόμιμα εκλεγμένου στη Βουλή, παρά τα γνωστά πογκρόμ, τις επιθέσεις, ακόμη και τις δολοφονίες.
Αυτή η ταινία είναι η ιστορία αυτής της δίκης και του αγώνα μιας μητέρας, της Μάγδας, της οποίας ο γιος, ο Παύλος Φύσσας, δολοφονήθηκε από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής που ομολόγησε το έγκλημα. Η Μάγδα αντιμετώπισε τους δολοφόνους του γιου της στο δικαστήριο και πέτυχε την απόφαση, στις 7 Οκτωβρίου 2020, όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να καταδικαστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Η Μάγδα έγινε το σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ωστόσο, η ταινία προσπαθεί να πάει πέρα ​​από αυτό και εγείρει ερωτήματα, όπως: είναι η δημοκρατία ικανή, όχι να σταματήσει, αλλά να συντρίψει, να εξαφανίσει, να εκμηδενίσει τον ναζισμό και τον φασισμό χωρίς να λυγίσει τις αρχές της; Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος αντίστασης σε τέτοιες ομάδες και τις ιδεολογίες τους που υιοθετούνται από τα συμβατικά κόμματα; Τι απάντηση πρέπει να δοθεί σε αυτές τις δύσοσμες ρητορικές μίσους; Πού να πολεμήσει κανείς; στις δικαστικές αίθουσες, στα μέσα ενημέρωσης, στους δρόμους, στα κοινοβούλια; Ποια είναι τα κατάλληλα όπλα;

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18:30 Invisible/ Αόρατοι

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κακαουνάκη

Παραγωγή: Μαριάννα Κακαουνάκη

Σενάριο: Μαριάννα Κακαουνάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Απόστολος Νικολαίδης

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 82’

Ομιλούμενη γλώσσα: Τουρκικά

Βραβεία: Βραβείο καλύτερου Νέου Δημιουργού (Aegean Docs, 2021)

Best New Director Award (Aegean Docs, 2021)

Αφήγηση: Εμπουμπεκίρ Κάρα, Γκόνζα Κάρα, Αχμέτ Πολάτ

Ο Εμπουμπεκίρ και η Γκόνζα κατηγορούνται στην Τουρκία για τρομοκρατία. Μετά από τρία χρόνια κυνηγημένοι, καταφέρνουν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα. Είναι πλέον ελεύθεροι αλλά πρέπει να μάθουν να ζουν με μια αβάσταχτη απώλεια. Ο Αχμέτ, που ήταν γιατρός, περνά τις μέρες του σε μια μυστική τοποθεσία μαζί με άλλους που επίσης αναγκάστηκαν να αυτοεξοριστούν. Όσο περνάει όμως ο καιρός, μεγαλώνει η επιθυμία του να μην ζει πια ως φυγάς αλλά να ενταχθεί στην χώρα που τον φιλοξενεί. Οι "Αόρατοι" είναι μια ταινία για την τουρκική κοινότητα που διώκεται. Τα μέλη της, είναι πλέον έτοιμα να πουν την ιστορία τους.

20:00 Juan / Χουάν

Σκηνοθέτης: Louise Heem

Εταιρεία παραγωγής: J'aime ce garçon

Σενάριο: Louise Heem

Διάρκεια: 72’

Χώρα: Γαλλία

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά

Ο Ζαν υιοθετήθηκε το 1987 στην Παραγουάη, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών. Από τότε ζει στην Βόρεια Γαλλία. Από τότε που ήταν έφηβος σκέφτεται να γυρίσει στην χώρα καταγωγής του για να ψάξει την βιολογική του μητέρα. Έπειτα από πάρα πολλές αμφιβολίες εξαιτίας του φόβου του ότι η μητέρα δεν θα δεχόταν να τον δει, ο Ζαν παίρνει τελικά την απόφαση να την ψάξει. 30 χρόνια μετά από την άφιξη του στην Γαλλία, πετάει προς την Ασουνσιόν μαζί με την ξαδέρφη του.