Πρωτοποριακή περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς το πρόγραμμα “απάτητα βουν...
Πρωτοποριακή περιβαλλοντική μεταρρύθμιση, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς το πρόγραμμα “απάτητα βουνά” που ενημέρωσε, νωρίτερα σήμερα, την κοινοβουλευτική επιτροπή προστασίας του περιβάλλοντος επί θεμάτων βιοποικιλότητας. Οι έξι ορεινοί όγκοι της χώρας που τίθενται σε καθεστώς αυστηρότατης προστασίας είναι:
– το όρος Σάος στη Σαμοθράκη, το ψηλότερο δηλαδή βουνό του Αιγαίου, με σημαντικά οικοσυστήματα και πολλά νερά και με ένα είδος μαργαρίτας που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
– ο Σμόλικας, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της χώρας, σημαντικό για τα αρπαχτικά πουλιά
– η Τύμφη, όπου συναντάται ο νοτιότερος πληθυσμός στη Βαλκανική Χερσόνησο του αγριόγιδου και του λύγκα που επανεμφανίστηκε μετά από αρκετές δεκαετίες
– τα Λευκά Όρη, με τους απολιθωμένους σπόγγους και μικροβακτήρια, ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών
– ο Ταϋγετος, βουνό που δεν έχει ακόμη ερευνηθεί επαρκώς και έχει ενδημική πανίδα και εξαιρετικά τοπία.
– το όρος Χατζή στη Θεσσαλία, που παρουσιάζει φαινόμενο ενδημισμού, λόγω των γκρεμών του.
Ο κ. Αμυράς που επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θεσμοθετεί ένα τέτοιο καθεστώς δείχνοντας τον δρόμο για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, εξήγησε ότι η θέση αυτών των ορεινών όγκων σε κατάσταση απόλυτης προστασίας, σημαίνει “πως κανένας δεν πρόκειται να ανοίξει δρόμους σε αυτές τις περιοχές, δεν πρόκειται να διαταράξει τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματά τους, κανείς δεν θα μπορέσει να χτίσει η κατασκευάσει την οποιαδήποτε τεχνητή πλατφόρμα”.
Όπως δε ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ήδη συλλέγουν στοιχεία για 55 ακόμα οριοθετημένα αδιατάρακτα φυσικά τοπία σε βουνά και επεξεργάζονται δίχτυ προστασίας για τις ελληνικές θάλασσες για να τεθούν θαλάσσιες περιοχές σε καθεστώς προστασίας και σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.
Στα “απάτητα βουνά”, δεν θα υπάρχουν μόνο απαγορεύσεις. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, θα προωθηθεί ο οικοτουρισμός σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή, τα συναρμόδια υπουργεία θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων με επιστημονικούς φορείς ώστε να μελετήσουν την μικροχλωρίδα και την πανίδα του κάθε απάτητου βουνού.
ΟΦΥΠΕΚΑ
Αναφερόμενος στον ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Οργανισμό για το Φυσικό Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, ο Γιώργος Αμυράς επισήμανε ότι στην Ελλάδα το 1/3 της σtεριάς και το 1/5 της θάλασσας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000. “H διατήρηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων πολύτιμων οικοσυστημάτων του δικτύου NATURA 2000 πραγματοποιείται πλέον με επιστημονικούς και όχι με γραφειοκρατικούς όρους”, είπε ο κ. Αμυράς και υπογράμμισε πως δεν καταργούνται οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αλλά αντικαθίστανται οι 36 φορείς από 24 αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης των περιοχών αυτών. Η διαδικασία ενσωμάτωσης των πρώην φορέων στον ΟΦΥΠΕΚΑ έχει ήδη αρχίσει, έχουν ενσωματωθεί οι πρώτοι 10 φορείς και αύριο υπογράφεται η ενσωμάτωση και των υπολοίπων. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ έχει στελεχωθεί από επιστήμονες υψηλού επιπέδου και κύρους, επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τόνισε ότι για πρώτη φορά η χώρα διαθέτει σημαντικούς πόρους για τις προστατευόμενες περιοχές και θα τεθεί σε κίνηση σύγχρονο εθνικό σύστημα παρακολούθησης, εποπτείας και φύλαξης των περιοχών NATURA. Οι δε εργαζόμενοι των φορέων διαχείρισης που μέχρι σήμερα παρέμεναν συμβασιούχοι ακόμη και 20 χρόνια, θα απορροφηθούν από τις μονάδες και θα μοριοδοτηθούν στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ για την πλήρωση μονίμων θέσεων.
Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων
Ο Γιώργος Αμυράς ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τον σχεδιασμό της δασικής πολιτικής και το εθνικό σχέδιο αναδασώσεων. Όπως είπε, έως το 2025, αρχές του 2026 θα φυτευθούν 20 εκατομμύρια δένδρα με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε προτεραιότητα έχουν τεθεί οι περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ενώ εισάγεται νέα τεχνολογία στην αναδάσωση (δορυφορικά συστήματα, αισθητήρες, ανάλυση των εδαφών και παρακολούθηση της εξέλιξης του κάθε φυταρίου κλπ). Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε ότι προχωρούν οι πρώτες πιλοτικές αναδασώσεις, έχουν επιλεγεί οι περιοχές, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Όλοι οι σπόροι θα προέλθουν από τα δημόσια φυτώρια που και αυτά αναβαθμίζονται σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.
Τα σπήλαια
Αντικείμενο της σημερινής προγραμματισμένης ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος ήταν και η προστασία των σπηλαίων. Στόχος μας είναι καταστήσουμε τα σπήλαια πιο φιλικά για την άγρια πανίδα, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εξήγησε ότι θα χρηματοδοτηθεί η αντικατάσταση της παλαιάς ή η τοποθέτηση νέων περιφράξεων σε 50 σημαντικά σπήλαια της χώρας που ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές. Η δράση αφορά σε σπήλαια που δεν έχουν διευθετηθεί τουριστικά και δέχονται πιέσεις από ανεξέλεγκες επισκέψεις και παρεμβάσεις και αφορά και σε σπήλαια τουριστικού ενδιαφέροντος με υψηλή αρχαιολογική και παλαιοντολογική αξία.
Η νυχτερίδα
Καθώς η νυχτερίδα αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής, δημιουργούνται 5.000 τεχνητά καταφύγια για νυχτερίδες, σε πεδινές αγροτικές εκτάσεις και περιοχές. Θα δοθεί προτεραιότητα σε περιοχές που απουσιάζουν δένδρα για να χρησιμοποιηθούν από τις νυχτερίδες ως καταφύγια. Δεδομένου ότι πολλά επιβλαβή είδη για τις καλλιέργειες, αποτελούν τροφή για τις νυχτερίδες, η δημιουργία των καταφυγίων νυχτερίδων αναμένεται να αυξήσει τη χρήση των αγροτικών εκτάσεων, ως πεδία τροφοληψίας. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται δε να μειωθεί η ανάγκη χρήσης παρασιτοκτόνων και να αυξηθούν οι αγροί βιολογικής καλλιέργειας.
Υπεραιωνόβια δένδρα
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει σχεδιαστεί πρόγραμμα για την προστασία των υπεραιωνόβιων δένδρων και για πρώτη φορά γίνεται συστηματική καταγραφή όσων δένδρων έχουν ζωή άνω των 200 ετών ώστε να τύχουν ολοκληρωμένου πλέγματος πρακτικών μέτρων προστασίας τους. Δημιουργείται εξάλλου γεωπονική πλατφόρμα και χαρτογραφικό δίκτυο, με πληροφορίες για τη βιολογική και πολιτισμική τους ταυτότητα και συνεισφορά τους, για την προστασία και την ανάδειξή τους.
Εποικονιαστές
Καθώς η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως σε εποικονιαστές, με πάνω από 2.000 διαφορετικά άγριων εποικονιαστών, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα που θα παρακολουθεί τα ταξίδια τους, την κατάσταση των σμηνών, ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν μέτρα για την προστασία τους.
Γενική Γραμματεία Δασών
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Δασών, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, για τον τρόπο λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Δασών που θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη δασικής πολιτικής. Οι άμεσες δράσεις που θα αναλάβει η νέα Γενική Γραμματεία Δασών, θα είναι η αναδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών, με νέα δομή και με ενίσχυσή τους και με προσωπικό και με σύγχρονα μέσα. Θα υπάρξει επίσης τυπποίηση διαδικασιών, με ενιαία έντυπα για τις αιτήσεις έκδοσης διοικητικών πράξεων, ώστε να επιτυγχάνεται ταχεία διεκπεραίωση, διαφάνεια, και καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Επίσης θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί εθνικό σχέδιο δασών, με ορίζοντα 4ετίας. Για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, θα υπάρξουν δράσεις αντιπυρικής προστασίας, όπως καθαρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρηση δασικού δικτύου, συντήρηση και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, συντήρηση και τοποθέτηση νέων υδατοδεξαμενών και πυροφυλακίων, προμήθεια συστημάτων πυρανίχνευσης.