Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Επιστρέφει στην Ελλάδα με απόφαση Πούτιν το πολύτιμο αρχείο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης

  Μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα από τον   Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με το...

 


Μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι. Ο κ. Πούτιν έκανε γνωστή την απόφαση της Ρωσίας να παραδώσει στην Ελλάδα τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα. Πρόκειται για πολύτιμο αρχειακό υλικό που οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής πήραν μαζί τους το 1943 και το οποίο εντοπίστηκε την άνοιξη του 1945 στο Βερολίνο από άνδρες του σοβιετικού στρατού με αποτέλεσμα τελικά τη μεταφορά του στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης: «Την άνοιξη του 1943 οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής έθεσαν σε εφαρμογή το μεθοδικό σχέδιο εξόντωσης των 50.000 αδελφών μας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Θεσσαλονίκη, μητρόπολη του Σεφαραδισμού, έχασε ένα ζωτικό της κομμάτι, την ακμάζουσα Ισραηλιτική Κοινότητα. Η απώλεια αυτή δεν αφορά μόνο την πληθυσμιακή διάσταση αλλά και τον αφανισμό όλων όσων είχαν δημιουργήσει οι πρόγονοί μας στα 2000 και πλέον χρόνια παρουσίας τους στην πόλη. Πνευματικά κέντρα, βιβλιοθήκες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, Συναγωγές, το ιστορικό μας αρχείο αλλά και το Νεκροταφείο μας δεν γλύτωσαν από τους κατακτητές. Τον Αύγουστο του 1943, με την τελευταία αποστολή προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ολοκληρώθηκε η καταστροφή με την εξάλειψη οποιουδήποτε στοιχείου θα μπορούσε ακόμη και να θυμίζει την παρουσία Εβραίων στην πόλη».

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχαν γίνει κι άλλες προσπάθειες για την επιστροφή του αρχειακού υλικού στην Ελλάδα χωρίς όμως αυτό να καταστεί εφικτό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για το ενδιαφέρον που έδειξε για τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων «τα οποία» όπως είπε «θα επιστρέψουν στην Ελλάδα λύνοντας έτσι μία εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών».

Εικόνα: Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

https://www.ertnews.gr/