Με αργά βήματα, αλλά πάντως, βρισκόμαστε προ των πυλών λήψης νέων μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας - ό...
Με αργά βήματα, αλλά πάντως, βρισκόμαστε προ των πυλών λήψης νέων μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας - όχι πάντως σε lockdown.
Ο κορονοϊός καλπάζει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το τέταρτο κύμα θα είναι σφοδρό και η κυβέρνηση «κλειδώνει» στο συρτάρι ένα plan B με νέα μέτρα, το οποίο και θα αξιοποιήσει, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας - οι αντοχές του οποίου ήδη δοκιμάζονται. Άλλωστε, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μία μετά την άλλη, οι χώρες παίρνουν μέτρα.
Στις ΜΕΘ, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, η κατάσταση είναι οριακή έως εκρηκτική, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και η αγωνία κορυφώνεται καθώς κυρίαρχη εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωση. Κάτι που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι και ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.
Και όπως όλα δείχνουν, με αργά μεν βήματα, αλλά πάντως, βρισκόμαστε προ των πυλών λήψης μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας - όχι πάντως σε lockdown.
Ειδικότερα, για τη θωράκιση του συστήματος υγείας, φαίνεται ότι επιστρέφουμε σιγά - σιγά στον εκ νέου περιορισμό των κανονικών χειρουργείων, προκειμένου να καλυφθεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για κλίνες COVID. Ταυτόχρονα, επανέρχεται η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. Και φυσικά, η επιστράτευση των γιατρών, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που απευθύνει η κυβέρνηση να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αλλωστε, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα ήταν γλαφυρή όσο και δραματική στις προχθεσινές της δηλώσεις : «Αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα θα πρέπει να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορωνοϊό ή εγκεφαλικό», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως ήδη έχει γράψει το iEidiseis.gr, οι επιστήμονες θεωρούν ως μία από τις βασικές εστίες υπερμετάδοσης τη νυχτερινή διασκέδαση, κατά την οποία τα μέτρα χαλαρώνουν επικίνδυνα και γι αυτόν τον λόγο, έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, είτε ως τις 12.00 είτε ως τη 01.00, ενώ στην περίπτωση που η κατάσταση με την πανδημία αγριέψει, να συνοδευτεί αυτό και με απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυκτερινές ώρες. Επιπρόσθετα, εισηγούνται την εκ νέου κατάργηση των ορθίων σε μπαρ και λοιπούς χώρους διασκέδασης και την παρουσία μόνο καθήμενων στους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους, ενώ εσχάτως, ζητούν επιτακτικά την επαναφορά της χρήσης μάσκας από όλους,εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.και στους εξωτερικούς χώρους.
Την ίδια ώρα, έχει ανάψει η κουβέντα για την ανάγκη επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, με πρώτη την εστίαση. Με φόντο τον προβληματισμό αυτό, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις 10.00 με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά, με τον οποίον προφανώς θα συζητήσει όλο το πλέγμα των προβλημάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπες στο τέταρτο κύμα οι επιχειρήσεις της εστίασης,
Σε κάθε περίπτωση, με την κυβέρνηση και τον ίδιον τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν τίθεται θέμα lockdown, αυτό που θα κρίνει το περιεχόμενο και την έκταση των μέτρων που θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν στις επιβαρυμένες περιοχές ή πανελλαδικά, συναρτάται με τη σφοδρότητα του εν εξελίξει κύματος της πανδημίας.
Χθες, πάντως, την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλειε ακόμα και τοπικά περιοριστικά μέτρα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (Skai), δήλωνε ότι«τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα όποια οριζόντια μέτρα πρέπει να επηρεάζουν κατά το δυνατόν λιγότερο όσους έχουν εμβολιαστεί.
Πηγή: ieidiseis.gr