Τιμώμενος Δήμος στη φετινή 36η PHILOXENIA 2021, που διοργάνωσε η Δ.Ε.Θ. HELEXPO Α.Ε. από τις 12 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2021 στη Θεσσαλον...
Τιμώμενος Δήμος στη φετινή 36η PHILOXENIA 2021, που διοργάνωσε η Δ.Ε.Θ. HELEXPO Α.Ε. από τις 12 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2021 στη Θεσσαλονίκη, ήταν ο Δήμος Επιδαύρου.
Ο Δήμος Επιδαύρου έδωσε το παρών του, με μια δυναμική συμμετοχή, που πηγάζει από το τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο της περιοχής και φθάνει μέχρι το ήπιας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορικότητα, μοντέλο του σήμερα.
Πρωταγωνιστές, το πιο γνωστό θέατρο στον κόσμο, το θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου, η Μικρή Επίδαυρος και η άλλοτε Πιάδα και σήμερα Νέα Επίδαυρος, που στο έδαφός της πραγματοποιήθηκε η Α΄ Εθνοσυνέλευση του νεοσύστατου, πριν από 200 χρόνια, Ελληνικού κράτους και η ψήφιση του 1ου Συντάγματος.
Στο τουριστικό μοντέλο της περιοχής, που ταυτίζεται με τον ιστορικό και πολιτιστικό προορισμό, ο Δήμος Επιδαύρου πρόβαλε με επιτυχία και τον εναλλακτικό και βιωματικό τουρισμό. Έτσι, μονοπάτια, καταδύσεις, ψάρεμα, συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, βρίσκονται στην τουριστική …παλέτα μιας εξαιρετικής και από άποψη φυσικής ομορφιάς περιοχής, με θαυμάσια πεδινά και παραθαλάσσια χωριά.
Στη διάρκεια της έκθεσης PHILOXENIA, ο Δήμαρχος μας Τάσος Χρόνης πραγματοποίησε συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης και της περιοχής. Παράλληλα ο Δήμαρχος, αιρετοί και επαγγελματίες των τουριστικών κλάδων καθώς και του πρωτογενή τομέα, πραγματοποίησαν συναντήσεις με επαγγελματίες του τουρισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο στόχος ήταν η ενίσχυση του τουριστικού, πολιτιστικού brand name της περιοχής, η προβολή, η προώθησή της και η προσέλκυση επισκεπτών.
Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, κατά την διάρκεια της Έκθεσης, επεσήμανε:
«Περισσότερους από 800.000 επισκέπτες προσελκύει κάθε χρόνο (με εξαίρεση την περίοδο της υγειονομικής κρίσης) ο Δήμος Επιδαύρου, με το Ασκληπιείο - τον χώρο που βρίσκεται το αρχαίο θέατρο - να αποτελεί το πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μετά την Ακρόπολη των Αθηνών, ενώ οι αναγνώστες του βρετανικού «Guardian» ψήφισαν την περιοχή ως το πρώτο μέρος σε όλον τον κόσμο, που θα ήθελαν να επισκεφτούν μετά την πρώτη καραντίνα.
Στη Νέα Επίδαυρο, τότε Πιάδα, γεννήθηκε το ελληνικό κράτος το 1822, έλαβε χώρα η πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας. Η Επίδαυρος είναι ο τόπος που μπορείς να περπατήσεις στα μονοπάτια που πέρασε ο Παυσανίας και να διαβείς την πρώτη τοξωτή γέφυρα της Ευρώπης, που ακόμα είναι σε χρήση, στην Καζάρμα». Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η Επίδαυρος να γίνει εκτός από “τόπος να δεις και τόπος να ζεις”. Ήδη επαναπατρίστηκαν κάποιες οικογένειες από την Αθήνα. Αν στην επόμενη τετραετία έρθουν τουλάχιστον άλλες 20 οικογένειες, θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς».
Στο χαιρετισμό του, στο συνέδριο για τον «Τουρισμό Εμπειρίας», με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια, ο Δήμαρχος ανέφερε:
«Εάν θέλουμε να συνδέσουμε την εμπειρία του επισκέπτη με το παρελθόν, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι εμπειρία να δεις αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο, είναι εμπειρία να διαβείς, με τον τρόπο που το έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, το Ασκληπιείο ώστε να επιτύχεις την "ίαση". Αυτό άλλωστε προσπαθεί να πετύχει η νέα είσοδος και διαδρομή που υλοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου. Και μπορείς φυσικά να φτάσεις στο σήμερα, δείχνοντας την εμπειρία της συγκομιδής αγροτικών προϊόντων ή τον αλιευτικό τουρισμό, που έχει δώσει μεγάλη έμφαση η Περιφέρεια και το Υπουργείο».
Το περίπτερο του Δήμου μας επισκέφτηκε η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) κ. Άντζελα Γκερέκου, η οποία δήλωσε:
«Επισκεφθήκαμε το περίπτερο του Δήμου Επιδαύρου και συνομιλήσαμε με τον Δήμαρχο Τάσο Χρόνη και με εκπροσώπους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η Επίδαυρος της ανάπτυξης, της φιλοξενίας, των οικογενειακών διακοπών, της διασκέδασης και της δυνατής εμπειρίας, αποτελεί φέτος τον τιμώμενο προορισμό της Έκθεσης #Φιλοξενια2021».
Επίσης το Κ.Θ.Β.Ε. συμμετείχε στις δράσεις του Δήμου Επιδαύρου που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 36ης Philoxenia.
" Άρρηκτοι είναι οι δεσμοί που συνδέουν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την Επίδαυρο. Κάθε καλοκαίρι, πρωταγωνιστές και συντελεστές του ταξιδεύουν στο πιο γνωστό θέατρο του κόσμου καταθέτοντας το πολιτιστικό αποτύπωμα του οργανισμού. Η πολύχρονη και πετυχημένη παρουσία του Κ.Θ.Β.Ε. στην Επίδαυρο έχει δημιουργήσει μια συγγενική και ουσιαστική σχέση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Επίδαυρο.
Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι οι επισκέπτες του stand 4 στο Περίπτερο 15 συνάντησαν τους ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Θέμη Πάνου, Χρύσα Τουμανίδου και Αίγλη Κατσίκη οι οποίοι τους «μίλησαν», μέσα από τη θεατρική πράξη, για την καλοκαιρινή επιτυχία «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου που συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές. Ο Θέμης Πάνου ως Μενέλαος αναφέρθηκε στο αρχαίο θέατρο αλλά και στο σημαντικό ρόλο που ερμήνευσε στην παράσταση ενώ η Χρύσα Τουμανίδου και η Αίγλη Κατσίκη τραγούδησαν ένα στάσιμο του έργου".