Με την αφορμή της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που ως τέτοια έχει οριστεί στη χώρα μας η πρώτη η εβδομάδα του Νοεμβρίου κάθε χρ...
Με την αφορμή της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που ως τέτοια έχει οριστεί στη χώρα μας η πρώτη η εβδομάδα του Νοεμβρίου κάθε χρόνου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:
“Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (ΠΕΜΘ) – World Breastfeeding Week (WBW) έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) και εορτάζεται από το 1992 κάθε χρόνο από 1 έως 7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου. Η εν λόγω δράση υποστηρίζεται από τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO), τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και υπουργεία Υγείας σε πολλές χώρες.
Αποτελεί μια εκστρατεία η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας σε θέματα που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό και την προαγωγή του στοχεύοντας στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ για σίτιση του 50% των βρεφών αποκλειστικά με θηλασμό έως το 2025.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού είναι:
«Προστατεύουμε τον θηλασμό. Είναι ευθύνη όλων μας».
Το φετινό της θέμα συνάδει με τη 2η θεματική ενότητα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία αναδεικνύει τους δεσμούς μεταξύ του θηλασμού και της επιβίωσης, της υγείας και της ευημερίας των γυναικών, των παιδιών και των εθνών. Επισημαίνεται δε, πως απαιτείται μια προσέγγιση και από την πλευρά της δημόσιας υγείας, επενδύοντας και εφαρμόζοντας τεκμηριωμένες πολιτικές σε σχέση με την προστασία και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού, προκειμένου να δημιουργηθούν αποτελεσματικότερα συστήματα τόσο σε κανονικές όσο και σε κρίσιμες καταστάσεις.
Στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (ΠΕΜΘ) είναι:
– Η ενημέρωση των πολιτών για την σημασία της προστασίας του θηλασμού
– Η εδραίωση του μητρικού θηλασμού ως ευθύνη ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία
– Η συμμετοχή και συνεργασία ιδιωτών και οργανισμών για αποτελεσματικότερη επιρροή
– Η κινητοποίηση για δράσεις σχετικά με την προστασία του θηλασμού για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Στατιστικά δεδομένα
Το ποσοστό των νεογέννητων των οποίων η έναρξη του θηλασμού λαμβάνει χώρα εντός μιας ώρας από την γέννηση αγγίζει το 43%, ενώ μόνο το 41% των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζει αποκλειστικά. Ταυτόχρονα, παρόλο που το 70% των γυναικών συνεχίζει τον θηλασμό για τουλάχιστον ένα χρόνο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 45% στην ηλικία των δύο ετών.
Στη χώρα μας τα ποσοστά θηλασμού είναι επίσης ιδιαίτερα χαμηλά. Σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα», σε ό,τι αφορά τη σίτιση με μητρικό γάλα αποκλειστικά, βρέθηκε ότι το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν εντός του πρώτου 24ώρου ζωής ανερχόταν στο 66%, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 51% με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας.
Φτάνοντας στον πρώτο μήνα συνέχισε να θηλάζει αποκλειστικά μόνο το 40% των βρεφών. Με την συμπλήρωση 4 μηνών το ποσοστό έπεσε στο 25%, για να φτάσει στο σχεδόν μηδενικό 0,8% στο τέλος του 6ου μήνα ζωής.
Στην Ελλάδα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης μητρικού θηλασμού 10525 καθημερινά 9 π.μ. με 2 μ.μ. από την Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού “Αλκυόνη” που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού και της διάρκειας του θηλασμού στη χώρα μας.
Οφέλη Μητρικού Θηλασμού
Το μητρικό γάλα είναι μια φυσική, ανανεώσιμη και ασφαλής τροφή, καθώς παράγεται και προσφέρεται στα βρέφη χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται χρήση συσκευασιών και χωρίς να δημιουργούνται απόβλητα, αντίθετα με ό,τι συνεπάγεται η παραγωγή και χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Επιπλέον, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις όσον αφορά στην προστασία και βελτίωση της υγείας, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς μειώνει την μητρική και βρεφική θνησιμότητα και νοσηρότητα.
Ο θηλασμός έχει βαθύ αντίκτυπο στην επιβίωση του παιδιού, στην υγεία, στη διατροφή και στην ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, που χρειάζεται ένα βρέφος για την ανάπτυξή του κατά τους πρώτους 6 μήνες. Επιπλέον, το μητρικό γάλα φέρει αντισώματα από τη μητέρα που βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως το παιδικό άσθμα, την ατοπική δερματίτιδα, τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού και του κατώτερου αναπνευστικού, την ωτίτιδα και συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου I και της παχυσαρκίας. Η διατήρηση της υγείας της μητέρας αποτελεί ένα επιπλέον όφελος, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
Σήμερα η σπουδαιότητα του Μητρικού Θηλασμού και τα οφέλη του στη δημόσια υγεία αναγνωρίζονται παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση στις ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του Μητρικού Θηλασμού για το νήπιο, το παιδί και τη γυναίκα αλλά και για την εν γένει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
Για την προβολή του μηνύματος της φετινής καμπάνιας της ΠΕΜΘ έχει δημιουργηθεί επίσημο λογότυπο που στοχεύει στην υποστήριξη του θηλασμού τοποθετώντας την τριάδα των δύο ενηλίκων και ενός βρέφους ανάμεσα σε δυο χέρια. Το κόκκινο χέρι στην πάνω πλευρά εκφράζει την προστασία, ενώ το μπλε χέρι από κάτω εκφράζει την υποστήριξη που απαιτείται για να προσεγγίσουμε τον θηλασμό ως ζήτημα δημόσιας υγείας. Το κόκκινο ημικύκλιο από πάνω δηλώνει την ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα, καθώς είναι πλέον κατανοητό ότι η προστασία του θηλασμού είναι ευθύνη όλων μας.
Το επίσημο λογότυπο, τα οπτικά μηνύματα καθώς και η επίσημη αφίσα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού έχουν δημιουργηθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση του Μητρικού Θηλασμού (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Επιπλέον, τo λογότυπο και τα οπτικά μηνύματα έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από τον Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece.
Σχετικό ενημερωτικό υλικό μπορεί να αναζητηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (https://worldbreastfeedingweek.org/) καθώς και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (https://www.lllgreece.org/εβδομάδα-θηλασμού-waba)”.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ
Γενικός Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου
Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγειονολόγος
Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος
Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
τηλ. 271 3 610216