Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατά την επεξεργασία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τ...
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός κατά την επεξεργασία από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άλλη μια φορά φέρνει προς συζήτηση Επιτροπή μας ένα νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο και με άξονα και στόχο την ενίσχυση του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου.
Πράγματι, η Κυβέρνηση μας έχει αποδείξει ότι είναι δίπλα στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο και τα προβλήματά του, και σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες καταβάλλει σκληρές προσπάθειες για να τον στηρίξει, καθώς εξωγενείς παράγοντες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που προστίθενται στα υπάρχοντα διαχρονικά.
Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν λύνει προβλήματα γραφειοκρατίας αφού δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης στα πρόχειρα καταλύματα ζώων και τον λειτουργικό χώρο των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Αν σκεφτούμε ότι το 50-60% των καταλυμάτων είναι πρόχειρα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το νομοσχέδιο για τον Έλληνα κτηνοτρόφο, με τις λύσεις που δίνει σε όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αυτός αντιμετωπίζει για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων του, για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του - ένα δύσκολο επάγγελμα, το οποίο όλοι πρέπει να στηρίξουμε γιατί η πρωτογενής παραγωγή είναι απαραίτητη. Καθώς προέρχομαι μάλιστα και από αγροτική περιοχή, γνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Και θέλω να πω ότι το Υπουργείο έχει σταθεί δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο που αντιμετωπίζει εκτός των άλλων και τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών.
Το ένα μετρό ήταν η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, αλλά και οι προσπάθειες που κάνει η ηγεσία, ο Υπουργός, ο Υφυπουργός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές και να στηριχθεί ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Όπως επίσης και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τις τιμές του γάλακτος που όπως ακούσαμε κι απ’ το στόμα του Υπουργού από 0,75 έχει ήδη φτάσει στο 1,21 και 1,30 σε πολλές περιπτώσεις. Όπως σημαντική είναι και η ενίσχυση των χοιροτρόφων και τον πτηνοτρόφων που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Θέλω να επισημάνω επίσης και το σημαντικό έργο που έχει γίνει και με τον ΕΛΓΑ. Και χαίρομαι που μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και η διάταξη για την ανανέωση της θητείας του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος ήταν δίπλα μας στην ζημιές που υπέστη η παραγωγή το Μάρτιο και στα πορτοκάλια και στα βερίκοκα και στις ελιές, με τους συνεργάτες του, το επιτελείο του, τους ανθρώπους του ΕΛΓΑ μέσα στα χωράφια για να δει και να διαπιστώσει την έκταση της ζημιάς και να τρέξει βεβαίως τις διαδικασίες. Για πρώτη φορά μπόρεσαν οι πληγέντες αγρότες να πάρουν την προκαταβολή του 40% σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια ανάσα για αυτούς γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια. Τα ανέφερε και ο Υπουργός, τα γνωρίζει, την αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, του εξοπλισμού, του ηλεκτρικού ρεύματος, των φυτοφαρμάκων. Πιστεύω ότι μέσα στο δημοσιονομικό περιθώριο θα μπορέσει να πάρει τα μέτρα αυτά που χρειάζονται για να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή, τον Έλληνα αγρότη.
Και θέλω, κύριε Υπουργέ, να σας ζητήσω να δείτε και το θέμα της συνδεδεμένης στα πορτοκάλια, ό,τι περιθώριο υπάρχει να το εξετάσετε. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Αργολίδα. Και βεβαίως θέλω να σας ζητήσω - το ξέρετε, το έχουμε συζητήσει και το έχουν αναφέρει κι άλλοι συνάδελφοί - να δείτε το θέμα της έλλειψης εργατών γης. Είναι ένα άμεσο πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουμε τώρα. Κινδυνεύουν στην Αργολίδα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι ελιές όσες δεν έχουν πληγεί από τον παγετό και έχουν καρπό να μένουν στα δέντρα και να μην γίνει η συλλογή τους γιατί δεν υπάρχουν οι εργάτες γης που απαιτούνται για το έργο αυτό. Πρέπει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο μέσα από το θεσμικό πλαίσιο να λύσουμε ένα πραγματικά άμεσο πρόβλημα».