Με τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στην εστίαση να μεταφράζονται σε απώλεια τζίρου έως και 50% στο πρώτο διήμερο εφαρμογής τους και έως και...
Με τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στην εστίαση να μεταφράζονται σε απώλεια τζίρου έως και 50% στο πρώτο διήμερο εφαρμογής τους και έως και 80% τις επόμενες μέρες, οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, υλοποιώντας την ερχόμενη Τρίτη (16/11) ενδεικτική κίνηση διαμαρτυρίας, προχωρώντας σε κλείσιμο των καταστημάτων τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο (6-7 Νοεμβρίου) εφαρμογής των νέων μέτρων η κατανάλωση περιορίστηκε σημαντικά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση τζίρου 30%-50% πανελλαδικά, ενώ τις δύο επόμενες μέρες, δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη, εκτιμάται ότι η απώλεια ανήλθε στο 80%.
Την ίδια ώρα, η συμμόρφωση από πλευράς των επαγγελματιών του κλάδου στα νέα μέτρα είναι ουσιαστικά καθολική, καθώς «από τους περίπου 96.000 ελέγχους η παραβατικότητα είναι κάτω του 0,5%», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.
Εστίαση: Να επαναλειτουργήσουν οι αναστολές συμβάσεως εργασίας
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Κουράσης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι όταν η κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να επισκέπτονται τις επιχειρήσεις μόνοι οι εμβολιασμένοι, μειώνεται η δεξαμενή των πελατών.
«Υπάρχει ήδη μια μείωση τζίρου της τάξης του 50-60%. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν περιοχές της χώρας που οι εμβολιασμένοι είναι κάτω από 50% άρα οι επιχειρήσεις εστίασης εκεί έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα» είπε ο κ. Κουράσης.
«Με αισθήματα υπευθυνότητας έχουμε τηρήσει, τηρούμε και θα τηρήσουμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Ζητάμε όμως μέτρα στήριξης έμπρακτα, όπως να επαναλειτουργήσουν οι αναστολές συμβάσεως εργασίας» πρόσθεσε.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους οι επιχειρήσεις να επιζήσουν και να αποκτήσουν μια ρευστότητα» σημείωσε.
Αναφέρθηκε δε στα πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι είναι πολύ σκληρά για τις επιχειρήσεις. «5000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες κλειστή μια επιχείρηση ισοδυναμεί με οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης. Τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του συνετισμού της επιχείρησης και όχι της εξόντωσής της» είπε.
Ποια άλλα μέτρα στήριξης ζητεί ο κλάδος
Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής ζητεί -μεταξύ άλλων- τη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών και την επαναφορά του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, τη συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% κ.ά.
«Από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ο κλάδος της εστίασης έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της δημόσιας υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων.
Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στη λειτουργία των επιχειρήσεων», επισημαίνει με ανάλογη ανακοίνωση ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.