Το φάρμακο Molnupiravir είναι η νέα ελπίδα έναντι του κορονοϊού, γιατί φαίνεται ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας. Πα...
Το φάρμακο Molnupiravir είναι η νέα ελπίδα έναντι του κορονοϊού, γιατί φαίνεται ότι μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας. Παρόλα αυτά, κρύβει μία παγίδα, που ενδέχεται να ανατρέψει το θετικό κλίμα.
Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στο φάρμακο Molnupiravir που παράγει η Merck, καθώς φαίνεται ότι νικάει τον κορονοϊό και μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου και νοσηλείας.
Μάλιστα, η Merck μαζί με την Ridgeback Biotherapeutics σχεδιάζουν να ζητήσουν έκτακτη έκδοση άδειας από τον FDA και να υποβάλουν αιτήσεις σε αρμόδιες αρχές ανά τον κόσμο. Σε περίπτωση που κυκλοφορήσει στην αγορά θα φέρει ένα ντόμινο εξελίξεων, τόσο στη μάχη έναντι της πανδημίας, όσο και στην κούρσα εύρεσης του πολυπόθητου φαρμάκου.
Εξάλλου, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ουσιαστική λύση για τους ασθενείς με κορονοϊό, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως μόνο κοκτέιλ αντισωμάτων και μόνο σε όσους νοσούν, αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
Παρόλα αυτά, το φάρμακο Molnupiravir έχει μία «αχίλλειο πτέρνα», η οποία μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα που δημιουργείται, με αποτέλεσμα να γυρίσουμε στο σημείο μηδέν.
Πώς χορηγείται και τα αποτελέσματα των μελετών
Το φάρμακο Molnupiravir χορηγείται δύο φορές την ημέρα από το στόμα σε ασθενείς με κορονοϊό, εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Μάλιστα, η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών για το Molnupiravir μόλις ολοκληρώθηκε και μάλιστα, νωρίτερα από ότι αναμενόταν, γιατί σύμφωνα με την Merck τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά.
Το μέρος 3 της δοκιμής διεξήχθη σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν και η Γουατεμάλα, ενώ στις μελέτες συμμετείχαν 775 ασθενείς.
Οι συμμετέχοντες δεν ήταν εμβολιασμένοι και είχαν τουλάχιστον έναν υποκείμενο παράγοντα, που τους έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή περίπτωση του ιού, ενώ οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν την παχυσαρκία, την ηλικία άνω των 60 ετών, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.
Από τους 775 ασθενείς, το το 7,3% αυτών που έλαβαν το Molnupiravir είχαν νοσηλευτεί ή πεθάνει μέσα στις επόμενες 29 ημέρες, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για ασθενείς που είχαν λάβει placebo ήταν 14,1%. Παράλληλα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες βρέθηκαν περίπου στο 10% των ατόμων και μόλις το 1,3%διέκοψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητου συμβάντος.
Ακόμη, το CNBC μεταδίδει πως το Molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά Covid-19.
Επίσης, σύμφωνα με την Merck η αποτελεσματικότητα δεν επηρεάστηκε από τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων ή τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου των ασθενών. Μάλιστα, το χάπι φάνηκε αποτελεσματικό τόσο στη Μετάλλαξη Δέλτα, που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες, όσο και στις υπόλοιπες παραλλαγές του κορονοϊού.
Χαρακτηριστικά, η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Daria Hazuda, μίλησε στο BBC και ανέφερε πως πρόκειται για μία «μια αντιική θεραπεία για άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα ή που ανταποκρίνονται λιγότερο στην ανοσία από τα εμβόλια, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον τερματισμό αυτής της πανδημίας».
«Αχίλλειος πτέρνα»
Παρόλα αυτά, το Molnupiravir δημιουργεί ένα ερωτηματικό και ενδέχεται να κρύβει μία παγίδα, που θα οδηγήσει πίσω στο «σημείο μηδέν».
Αρχικά, τα αποτελέσματα των μελετών έχουν αξιολογηθεί από την Merck και την Ridgeback Biotherapeutics, όπου παράγουν το φάρμακο και όχι από ομότιμους καθηγητές, ενώ τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Επίσης, το γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς, είναι το σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτεί η χορήγηση του φαρμάκου μετά την διάγνωση.
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστια πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, γιατί πολλοί ασθενείς δεν λαμβάνουν σύντομα επιβεβαιωμένη διάγνωση για κορονοϊό και ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες που νοσούν.
Παράλληλα, προβληματισμός επικρατεί τόσο για την τιμή, που δεν έχει οριστεί, όσο και για την παραγωγική ικανότητα, ώστε για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός, αλλά και για να τηρηθούν οι χρόνοι παράδοσης και μην δημιουργεί ένα νέο φιάσκο, όπως αυτό της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την Merck, όπου αναπτύσει το Molnupiravir με την Ridgeback Biotherapeutics, αναμένεται να παράγει 10 εκατομμύρια συσκευασίες μέχρι το τέλος του έτους.
Μάλιστα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε μια συμφωνία για την προμήθεια περίπου 1,7 εκατομμυρίων συσκευασιών του φαρμάκου, την στιγμή που η φαρμακευτική εταιρεία έχει συμφωνίες με άλλες χώρες.
Μέχρι στιγμής, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου διεξάγεται ένας «αγώνας δρόμου» για να αναπτυχθεί το πρώτο χάπι που μπορεί να βάλει τέλος στον «εφιάλτη» που ξεκίνησε από το 2020 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Πηγή: ieidiseis.gr