ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2021 ...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2021
«Η κυβέρνηση πρέπει να «ανακρούσει πρύμναν» στη διαχείριση της πανδημίας και του ΕΣΥ»
Ο Ανδρέας Πουλάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το σχέδιο νόμου: «Κύρωση της από 26.7.2021 τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19» ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
Η κατάσταση ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα μέρα με την ημέρα γίνεται πολύ πιο δύσκολη. Η αύξηση των κρουσμάτων πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών είτε σε απλές κλίνες είτε σε κλίνες ΜΕΘ.
Πρόσφατα επισκεφτήκατε με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας τη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να δείτε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Δεν μας ενημερώσατε όμως ποιο είναι το σχέδιο σας προκειμένου οι περιοχές που προανέφερα να ξεπεράσουν την δύσκολη αυτή περίοδο.
Πληροφορούμαστε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών σε καίριες ειδικότητες. Πέρυσι είδαμε το φαινόμενο των πολλών μετακινήσεων προσωπικού από δομή σε δομή, είτε υποχρεωτικά είτε εθελοντικά, γεγονός που αποδυνάμωνε κατά τόπους τις δομές υγείας αλλά και οδηγούσε το προσωπικό σε σωματική και ψυχική εξουθένωση.
Αυτή τη φορά η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι ουσιαστική και με οργανωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματική και επιλεκτική.
Όσον αφορά τώρα στο θέμα των εμβολιασμών το Κίνημα Αλλαγής δεν σας κάνει κριτική για το πώς στήθηκε το πρόγραμμα Ελευθερία. Αντίθετα θεωρούμε ότι ήταν ένα πρόγραμμα πετυχημένο στην οργάνωσή του.
Το πρόβλημα δεν ήταν ο τρόπος που κλείνονταν τα ραντεβού και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρόβλημα ήταν και είναι το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι ο πολίτης να πειστεί και να κλείσει το ραντεβού. Σε αυτό σας κάνουμε κριτική.
Θεωρούμε ότι δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού. Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες από τότε που ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα και η σύγκρισή μας με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Δανία είναι απογοητευτική.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν αποτελούν τη λύση στη μάχη κατά του κορονοϊού αλλά μέρος αυτής. Το εμβόλιο είναι αυτό που έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρόλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι ρυθμίζετε το ζήτημα της εισαγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας.
Σχετικά με τις δωρεές δεν γνωρίζουμε το είδος των δωρεών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, το ύψος τους, τι είδους υλικό και εξοπλισμός αγοράστηκαν και σε ποια δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας διατέθηκαν. Γιατί μας κρατάτε στο σκοτάδι για αυτό το θέμα;
Ζητάμε άμεσα τη σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να μας ενημερώσετε τι δωρεές έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, πού και πώς έχουν χρησιμοποιηθεί.
Τα χρόνια της κρίσης πάρα πολλοί γιατροί και νοσηλευτές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Οι νέοι γιατροί γνωρίζετε πολύ καλά ότι φεύγουν στο εξωτερικό γιατί βρίσκουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και χρηματικές απολαβές.
Εάν πραγματικά θέλετε να ανακοπεί το brain drain των γιατρών θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το μισθολόγιό τους και ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών και η ένταξή τους στα ΒΑΕ και να χαρακτηριστεί η νόσος Covid ως επαγγελματική νόσος και κατ’ επέκταση ο θάνατος από COVID ως εργατικό ατύχημα. Επίσης θα πρέπει να δείτε και το ζήτημα της αστικής ευθύνης των γιατρών γιατί τελευταία πληθαίνουν οι μηνύσεις ενάντια σε γιατρούς.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η έλλειψη αναισθησιολόγων ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς έχουν τον σημαντικό ρόλο στο να αναλάβουν την διασωλήνωση ασθενών COVID όταν επιδεινώνεται η αναπνευστική τους λειτουργία.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι άλλες ειδικότητες των γιατρών που είχαν εμπλοκή με τον COVID-19 δεν είχαν σημαντική συμβολή στη θεραπεία των περιστατικών.
Το οικονομικό κίνητρο που δίνετε στους αναισθησιολόγους δεν αποτελεί κάποιου είδους αδικία για τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων; Τι απαντάτε για αυτό στους εντατικολόγους, τους πνευμονολόγους, τους παθολόγους, τους καρδιολόγους που όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν στην πρώτη γραμμή;
Και το βασικότερο τι απαντάτε στα νέα παιδιά που είναι ειδικευόμενοι και είναι όλη την ημέρα μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις κλινικές COVID-19 με 10 εφημερίες στην πλάτη τους κάθε μήνα και λαμβάνουν 50 ευρώ την εφημερία καθαρά; Τι θα πείτε σε αυτούς τους γιατρούς; Πώς θα τους πείσετε να μείνουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη χώρα;
Θα σας παρακαλούσα το συγκεκριμένο ζήτημα να το δείτε με μεγαλύτερη προσοχή γιατί κινδυνεύετε να δημιουργήσετε ειδικότητες 2 ταχυτήτων μέσα στα Νοσοκομεια.
Σας καλούμε για μία ακόμα φορά σε εθνικό διάλογο για το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια υγεία που θέλουμε και μας αξίζει τον 21ο αιώνα και να μην προβείτε σε μονομερείς ενέργειες περί ιδιωτικοποιήσεων που έρχονται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Δείτε εδώ το βίντεο: