Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Επιτέλους το πρώτο Φαρμακείο της χώρας γίνεται μουσείο με τη συνεργασία Δήμου Ναυπλιέων και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

 Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ Δήμου Ναυπλιέων και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αξιοποίηση του κτηρίου δίπλα στο Δη...


 Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ Δήμου Ναυπλιέων και Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αξιοποίηση του κτηρίου δίπλα στο Δημαρχείο Ναυπλίου που στεγαζόταν το πρώτο Φαρμακείο της χώρας μας, εκεί που ταριχεύτηκε ο Κυβερνήτης Καποδίστριας μετά τη δολοφονία του, από το Φαρμακοποιό Βονιφάτιο Βοναφίν.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Μπαλτάς, με τη σημαντική μεσολάβηση της Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας Αριστέας Κατσουλάκου, συμφώνησαν να προχωρήσουν τη συνεργασία τους, ώστε το κτήριο που έχει περιέλθει στην κατοχή του Δήμου Ναυπλιέων, να συντηρηθεί και το ισόγειο να μετατραπεί σε ένα αντίγραφο-μουσείο του Πρώτου Φαρμακείου, που έγραψε τη δική του ιστορία στην πόλη του Ναυπλίου και στην Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες της κατ' αρχήν συμφωνίας θα γίνουν γνωστές όταν θα έρθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων, ενώ ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει με ομόφωνη απόφασή του συμφωνήσει στη συμμετοχή του και συνδρομή του.

Πολλά έχουν γραφτεί και άλλα φημολογούνται για την ιστορία του Πρώτου Φαρμακείου που στον τοίχο του υπάρχει η μαρμάρινη επιγραφή: «Το πρώτο φαρμακείον της Ελλάδος, 1828-1972, Ιδρυτής Βονιφάτιοε Βοναφίν. Εδώ εταριχεύθη ο Α΄ Κυβερνήτης της Ελλάδος Καποδίστριας».

Η Καθημερινή της Κυριακής αναφέρει την είδηση και μεταξύ άλλων προσθέτει:

"Η ιστορία του πρώτου φαρμακείου της χώρας, το οποίο λεγόταν «Σωτήρ», στο Ναύπλιο, θα γίνει μουσείο με τις διαδικασίες να προχωρούν καθώς αναμενεται να υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ του Δήμου Ναυπλιέων και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αξιοποίηση του κτιρίου. 

Ο Ιταλός Βονιφάτιος Βοναφίν ανέλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου 1831 το θλιβερό καθήκον να ταριχεύσει τον φίλο του και πρώτο Κυβερνήτη.

Στην πλατεία των Τριών Ναυάρχων στο Ναύπλιο, ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο έχει μια ιδιαίτερη ιστορία. Σε αυτό στεγαζόταν «ο Σωτήρ», το πρώτο φαρμακείο της χώρας που ίδρυσε ο Ιταλός Βονιφάτιοε Βοναφίν και ο οποίος ανέλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου 1831 το θλιβερό καθήκον να ταριχεύσει τον δολοφονημένο φίλο του και πρώτο Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Αυτή η ιδιαίτερη ιστορία είναι που οδήγησε τον Δήμο Ναυπλιέων και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην απόφαση για την ανασύσταση του φαρμακείου και τη λειτουργία του ως μουσείου με διπλό σκοπό: αφενός να παρουσιάσει πώς ήταν ένα φαρμακείο κατά την τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα, όπου ο φαρμακοποιός στο εργαστήριό του, χρησιμοποιώντας πρώτη ύλη από φυτά, έφτιαχνε φαρμακευτικά σκευάσματα, αφετέρου να αναδείξει άλλο ένα σημείο της ιστορίας του ελληνικού κράτους.

...με την υπογραφή του μνημονίου ο δήμος αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για την αναστήλωση του κτιρίου, όπως αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρολογικές, και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τη μουσειολογική - μουσειογραφική μελέτη αλλά και τις εργασίες για τη δημιουργία του μουσείου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς επισημαίνει στην «Κ»: «Ο σύλλογος με δικά του έξοδα και αξιοποιώντας δωρεές θα αναλάβει να φτιάξει το κτίριο και το μουσειακό τμήμα. Θα στηθεί όπως ήταν τα φαρμακεία εκείνης της εποχής και με φαρμακευτικό εξοπλισμό της εποχής από ιδιωτικές συλλογές. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει η δημιουργία του μουσείου πριν από ένα χρόνο ώστε να είναι έτοιμο φέτος, με τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Η πανδημία πήγε πίσω τον σχεδιασμό μας. Πλέον εκτιμούμε ότι υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις θα μπορεί είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο».

Το διαδικτυακό περιοδικό maxmag.gr επίσης γράφει:

Το Ναύπλιο αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Πελοπόννησο. Η ιστορία της πόλης έχει – ίσως την πιο άμεση – σχέση με τη δημιουργία της Ελλάδας. Αυτή είναι και η πιο γνωστή «πρώτη πρωτεύουσα» του κράτους (τα πρωτεία διεκδικούν η Αρχαία Κόρινθος, αφού δεν υπήρχε τότε η Κόρινθος, αλλά κυρίως τα διεκδικεί η Αίγινα). Ως κέντρο ενός νεοσύστατου κράτους είναι φυσικό να έχει και κάποιες πρωτιές ως προς τον ελλαδικό χώρο όπως για παράδειγμα το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο ή η ίδρυση της Σχολής Ευελπίδων με τον ονομασία «Λόχος των προγυμναστών» αλλά και το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο του κράτους. Σήμερα, το Ναύπλιο είναι γνωστό κυρίως για το φρούριο του Παλαμηδίου με τα 999 σκαλιά, το Μπούρτζι, καθώς και για την Παλιά και Νέα Πόλη των οποίων διαχωριστικό ορόσημο αποτελεί η πλατεία του Καποδίστρια. Ωστόσο, αυτό που ίσως να μη γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι στην απέναντι πλατεία «Των Τριών Ναυάρχων» (μέρος της Παλιάς Πόλης), δεξιά του δημαρχείου της πόλης βρίσκεται το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1828 από το Βονιφάτιο Βοναφίν. Γεννήθηκε το 1800 στην Τεργέστη και σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβας εκεί που ο Καποδίστριας είχε σπουδάσει ιατρική. Ήταν γόνος μίας πλούσιας οικογένειας η οποία ήταν διατιθεμένη να τον βοηθήσει να ανοίξει το μεγαλύτερο φαρμακείο στην Τεργέστη, ωστόσο το 1826 γνωρίζει τη σύζυγό του που καταγόταν από την Ύδρα και εγκαθίσταται στο νησί. Μετά το θάνατο του παιδιού τους φεύγουν απ’ την Ύδρα και εγκαθίστανται στο Ναύπλιο, όπου στην αρχή προσπάθησε να διοριστεί ως φαρμακοποιός στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Όμως δεν τα κατάφερε και έτσι άνοιξε το δικό του φαρμακείο το 1826. Βέβαια στην πόλη είχε λειτουργήσει ένα άτυπο φαρμακείο που στην πραγματικότητα ήταν υποστηρικτικό των δραστηριοτήτων του γιατρού Θεόδωρου Πασχάλη, ο οποίος το διηύθυνε και παρασκεύαζε παράλληλα τα απαραίτητα φάρμακα. Ο Πασχάλης ήταν επίσης απόφοιτος της Ιατρικής στην Πάντοβα όπως ο Καποδίστριας. Το φαρμακείο του Βονιφάτιου, «ο Σωτήρ», αρχικά στεγαζόταν σε μία παλαιότερη διώροφη κατοικία η οποία όμως σήμερα δε σώζεται. Το υπάρχον νεοκλασικό κτήριο χτίστηκε περίπου το 1880. Η συμβολή του στη ζωή της πρωτεύουσας ήταν τόσο σημαντική, που ο κυβερνήτης και φίλος του, Ιωάννης Καποδίστριας του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Φοίνικα, ενώ ανακηρύσσεται και πρόξενος της Αυστρίας στην Ελλάδα. Βέβαια το όνομά του έχει συνδεθεί με τη δολοφονία του Καποδίστρια και πιο συγκεκριμένα με την ταρίχευσή του, αφού ο Βοναφίν ήταν αυτός που την ανέλαβε. Το γεγονός αυτό μαρτυρά σήμερα η μαρμάρινη επιγραφή στην πρόσοψη του κτηρίου, που τοποθετήθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον πρόεδρο του συλλόγου «Παλαμήδης», Τ. Τούμπα και γράφει:

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΝ

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

1828-1972

ΙΔΡΥΤΗΣ ΒΟΝΙΦΑΤΙΟΣ ΒΟΝΑΦΙΝ.

ΕΔΩ ΕΤΑΡΙΧΕΥΘΗ

Ο Α΄ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

ΤΗΝ 28/09/1831

Μία ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ

Μόνο που μία ακόμα άγνωστη πτυχή της ιστορίας είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Ο Καποδίστριας δεν ταριχεύθηκε στο φαρμακείο, αλλά στο Κυβερνείο (εκεί που τώρα βρίσκεται ο αδριάντας του Όθωνα). Αυτό προκύπτει από τη Γενική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στην οποία είχαν δημοσιευθεί όλα τα σχετικά στοιχεία γύρω από τη δολοφονία του Καποδίστρια. Επίσης, το 1875 η εφημερίδα «Ναυπλία» του Μ. Λαμπρινίδη, στη σελ. 292 αναφέρει ότι: «O νεκρός του Ι. Καποδίστρια μετεκομίσθη ευλαβώς εκ του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος εις το ανάκτορο αυτού, συνοδευόμενος υπό πλήθους λαού ολοφυρομένου επί τη απωλεία και καταρωμένου τους αυτουργούς˙ εκεί δεετά την αυτοψία εταριχεύθη υπό του φαρμακοποιού Β. Βοναφίν και απετέθη εις την αίθουσαν της υποδοχής (του Κυβερνείου), όπου ο λαός συνέρρεε και καθισπάζετο τα πόδια αυτού». Ένα άλλο σημείο όπου αναφέρεται το Κυβερνείο ως ο χώρος ταρίχευσης είναι η μυθιστορηματική βιογραφία του Βοναφίν, την οποία έγραψε ο Θ.Κωστούρας και εκεί αναφέρει ξεκάθαρα  ότι: «ο Μέγας Νεκρός, ανάμεσα σε γόους και ολοφυρμούς του πλήθους, μεταφέρθηκε στοΚυβερνείο, όπου οι γιατροί Παπαδόπουλος, Μαράτος, Τράϊμπερ, έκαναν τη νεκροψία …και κατόπιν ο Β. Βοναφίν ανάλαβε … την ταρίχευση του αδικοσκοτωμένου Κυβερνήτη». Ο Βοναφίν συνέχισε να εργάζεται στο Ναύπλιο και μετά την έλευση του Όθωνα. Μετά το θάνατο της συζύγου του ξαναπαντρεύεται, αλλά δεν κατάφερε να αποκτήσει παιδιά και έτσι μετά το θάνατό του το 1893, το φαρμακείο μεταβιβάζεται στον ανιψιό του, Ανδρέα Κατσίκα και κατά την τελευταία περίοδο του ως το 1972 λειτούργησε υπό την Ε. Γουζουάζη και στη συνέχεια πέρασε «υπό την σκέπη της εκκλησίας» και πιο συγκεκριμένα τριών ναών του Ναυπλίου (του Αγίου Νικολάου, της Γεννήσεως της Θεοτόκου και του Αγίου Γεωργίου) και μέχρι το 2013 στέγαζε κατάστημα με ηλεκτρικά είδη μέχρι που η εκκλησία για λόγους οικονομικής δυσχέρειας – όπως η ίδια υποστήριξε – έβγαλε το κτήριο σε δημοπρασία. Οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και έτσι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την εξαγορά του με σκοπό να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο του φαρμακείου και με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να αναδειχθεί η αξία του. Η κυριότητα του νεοκλασικού πέρασε στο Δήμο το Νοέμβριο του 2017 με την τιμή της αγοραπωλησίας να ανέρχεται στα 585.000 ευρώ.

Η ουσία είναι ότι ένα από τα ιστορικά κτήρια του Ναυπλίου παίρνει το δρόμο της αξιοποίησης και θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές, όπως του αρμόζει και όπως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε για ότι παραλάβαμε από τους προγόνους μας.

ArgolidaMagazine