Μαδρίτη, ανταπόκριση : Δώρα Μακρή “Τα καταφέραμε! Τα καταφέραμε!”. Είναι η μόνιμη επωδός όλων των ισπανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης μετά...
Μαδρίτη, ανταπόκριση : Δώρα Μακρή
“Τα καταφέραμε! Τα καταφέραμε!”. Είναι η μόνιμη επωδός όλων των ισπανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης μετά τα τελευταία στοιχεία τόσο των εμβολιασμών όσο και του μέσου όρου μετάδοσης των κρουσμάτων. Δεν υπάρχει μαζικό μέσο ενημέρωσης τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό είτε στον έντυπο τύπο που να μην χρησιμοποιεί αυτή τη φράση ακόμα και αυτά που αντιπολιτεύονται σκληρά την κυβέρνηση Σάντσεθ. Μία φράση όμως που δεν συμμερίζονται οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς θεωρούν ότι ακόμα θα πρέπει ο ισπανικός πληθυσμός να λειτουργεί με σύνεση. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας Φερνάντο Σιμόν αναφέρει σε δηλώσεις του ότι από δω και στο εξής δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλο κύμα κρουσμάτων όπως τα προηγούμενα πιθανότατα όμως να προκύψουν μικροί πυρήνες σε πολύ περιορισμένο επίπεδο. Η χρήση της μάσκας όμως θα συνεχίσει να υφίσταται για μεγάλο διάστημα ακόμη.
Για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες Ισπανία ανακουφίζεται καθώς ο μέσος όρος μετάδοσης κρουσμάτων σε διάστημα 14 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού φτάνει τα 48,92 κρούσματα ενώ ο δείκτης επταημέρου φτάνει τα 20,18 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία μπαίνει πλέον στον χαμηλό δείκτη μετάδοσης του κορονοϊού σύμφωνα με τις διεθνείς μετρήσεις. Ουδείς όμως ξεχνά τα περίπου 5 εκατομμύρια κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και τους 86.000 νεκρούς από κορονοϊό.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών το 87,4% των Ισπανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως (36.832.362 εκ.) ενώ το 89,7% ( 37.772.454 εκ.) άνω των 12 ετών έχει λάβει μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία πλέον έχει επιτύχει την περίφημη “ανοσία της αγέλης” και αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στην καθημερινή ζωή των Ισπανών. Δεν ισχύουν πλέον περιοριστικά μέτρα σε καμιά περιοχή της Ισπανίας, η χωρητικότητα σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους και γενικές συγκεντρώσεις φτάνει το 100% όπως ακριβώς συνέβαινε πριν από την πανδημία. Το ίδιο παρατηρείται πλέον και στους δρόμους ειδικότερα της ισπανικής πρωτεύουσας όπου στις ώρες αιχμής παρατηρείται η ίδια κυκλοφοριακή συμφόρηση με τις προ-πανδημίας εποχές.
Η οικονομική δραστηριότητα έχει ξεκινήσει με μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς με βάση και την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση των προϋπολογισμών του 2022, που όπως αποδεικνύεται θα είναι πολύ ενισχυμένοι. Οι δαπάνες που περιλαμβάνουν οι προϋπολογισμοί του 2022 θεωρείται ότι είναι υψηλότερη από ποτέ στην ιστορία της Ισπανίας, καθώς υπολογίζονται σε 458 δις ευρώ. Ο Ο βασικός κορμός των δαπανών αφορά στις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και την πληρωμή των επιτοκίων του ισπανικού χρέους που στην ουσία καλύπτουν το 53,3% των προϋπολογισμών.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα 13.000 Κέντρα Υγείας που έφεραν όλο το βάρος των εμβολιασμών κατάφερε να αντέξει όλη την πίεση που υπέστη από τον Μάρτιο του 2020.