Kοινωνικό μέρισμα, κατώτατος μισθός πάνω από 740 ευρώ και μια σειρά από παροχές βρίσκονται καθημερινά στην ατζέντα υπό την πίεση της απογο...
Kοινωνικό μέρισμα, κατώτατος μισθός πάνω από 740 ευρώ και μια σειρά από παροχές βρίσκονται καθημερινά στην ατζέντα υπό την πίεση της απογοήτευσης για το πακέτο της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, αλλά και από τις παροχές στον κατώτατο μισθό και στα μεσαία και χαμηλόμισθα κοινωνικό στρώματα που έβαλε στο πρόγραμμα του ο Αλέξης Τσίπρας.
Αμέσως μετά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και όσα είπε για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ η πίεση στην κυβέρνηση αυξήθηκε ραγδαία. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αύξηση στον κατώτατο μισθό, περίπου 50 λεπτά την ημέρα.
Τώρα - μετά τη ΔΕΘ και όσο πλησιάζουν οι εκλογές - τα δεδομένα αλλάζουν και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να ενισχύσει τις παροχές για να πάει στην κάλπη, καθώς από τη ΔΕΘ αυτό που έμεινε ως παροχή είναι ότι η κυβέρνηση μείωσε την φορολογία στα μερίσματα, στα κέρδη, στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και στις γονικές παροχές των πλουσίων. Κοινωνικό μέρισμα και κατώτατος μισθός είναι στην πρώτη γραμμή.
Το θέμα της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού – εντός του 2022 – «άνοιξε» αναγκαστικά και ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης λίγες ημέρες πριν από την άνοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, για να προλάβει τις εξελίξεις.
Με βάση αυτές τις προβλέψεις το βασικό σενάριο για την αύξηση του κατώτατου μισθού διαμορφώνεται σε ποσοστό άνω του 12%, αλλά είναι άγνωστο από πότε θα ισχύσει.
Ως γνωστόν, από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύσει ο νέος κατώτατος μισθός, μετά την αύξηση 2% (από τα 650 ευρώ μεικτά, στα 663 ευρώ).
Το εισόδημα των μισθωτών θα πάρει«ανάσα» και από το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και λόγω της διατήρησης των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για εργοδότες και εργαζομένους.
Η νέα διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022, ώστε το καλοκαίρι να έχει βγει «λευκός καπνός».
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένης της ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία θα έχει επιβεβαιωθεί έως τότε, θα ισχύσει βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επισπεύσει τον χρόνο εφαρμογής του, δεδομένου ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος. Έτσι, να έχουν διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.
Τι εννοεί η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα
Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg έδωσε το δεύτερο στίγμα της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 5,9%... συντηρητική.
Η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ θα γίνει όταν θα υπάρχουν και τα τελικά στοιχεία για την φετινή τουριστική περίοδο και γίνει και η τελική αναθεώρηση για την Ελλαδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επομένως τα νέα θετικά μέτρα αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου για τον προϋπολογισμό τον Νοέμβριο που θα κλειδώνει και τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και θα αποτυπώνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για έξτρα θετικά μέτρα.
Ένα από τα σενάρια που κερδίζουν πόντους λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα, είναι και η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν έχει κλειδώσει...
Η αύξηση σε ρεύμα και φυσικό αέριο ακυρώνει τις παροχές
Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αυξήσεις και μερίσματα - αν και καλοδεχούμενες από εργαζόμενους και συνταξιούχους - κινδυνεύουν να εξανεμιστούν πριν καν δοθούν. Οι αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και τα κόστη των επιχειρήσεων.
Πηγή: ieidiseis.gr