ΝΕΑ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 15 Σεπτεμβρίου 2021 ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ Π...
ΝΕΑ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 15 Σεπτεμβρίου 2021
ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΛΕΡΝΗΣ
κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,
Είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε πάλι επερώτηση για την προστασία των πηγών της Λέρνης διότι τα όσα τονίζαμε στην 1η μας επερώτηση στις 3 Φεβρουαρίου του 2020 επιβεβαιωθήκαν μια και η Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε τίποτα από όσα ζητούσαμε . Δεν υλοποιήθηκε ούτε καν η δέσμευση του κ. Περιφερειάρχη να συγκροτηθεί διαταπαραξιακή επιτροπή και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια , Αποκεντρωμένη , Δήμοι, ΔΕΥΑ ). Οι εξελίξεις είναι τραγικές . Οι πηγές της Λέρνης στέρεψαν αφού δεν έγινε τίποτα από όσα είχαμε προτείνει και προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του 2016 και επιπλέον είχαμε και την παρατεταμένη ανομβρία. Το αποτέλεσμα της απραξίας σας είναι να φτάσουμε να είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση το νερό του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ναυπλιέων με βάση την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΝ .
Θυμίζουμε την αρχική μας επερώτηση :
«Από τις πηγές της Λέρνης στην περιοχή των Μύλων της Αργολίδας υδροδοτούνται σχεδόν στο σύνολο τους οι Καλλικρατικοί δήμοι Ναυπλιέων και Άργους Μυκηνών
Πληθυσμιακά αναφερόμαστε στα 2/3 του πληθυσμού της Αργολίδας που υδροδοτούνται απ τις ,ανωτέρω πηγές. Συνεπώς η προστασία τους δεν είναι απλά μείζονος, αλλά κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας , για την Αργολίδα .
Το 2013 εγκρίθηκε απ την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, το «ΣΧΈΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΕΚΑΝΩΝ ΑΠΟΡΟΗΣ ΠΟΤΑΜΏΝ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΊΣΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ (ΦΕΚ 1004/Β/24/4/2013)»
Μετά την έγκριση του σχεδίου διαχείρισης , η εφαρμογή του προγράμματος μέτρων που καθορίστηκαν σε αυτό, είναι υποχρεωτική
Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η μεταφορά των αντλιοστασίων εντός του κτιρίου του ΤΟΕΒ Κεφαλαρίου
Το 2016 έγινε αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης και το 2022 θα πάμε για την τρίτη αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης.
Στο αναθεωρημένο σχέδιο προβλεπόταν , η σύνταξη MASTERPLAN ,οι δράσεις εκσυγχρονισμού των δικτύων ύδρευσης, ο καθορισμός ζωνών προστασίας των υδροληπτικών έργων επιφανειακών υδάτων, και η σύνταξη Σχεδίων Ασφάλειας Νερού .
Τίποτα απ όσα προβλέπονταν στο αρχικό αλλά και στο αναθεωρημένο σχέδιο δεν έχουν πραγματοποιηθεί , παρ' ότι ήταν υποχρεωτικό να γίνουν.
Έτσι τα αντλιοστάσια παραμένουν εκτός κτιρίου, έχουμε δίκτυα πεπαλαιωμένα , δεκάδες ιδιωτικές γεωτρήσεις πέριξ της πηγής συνεχίζουν να αντλούν νερό για άρδευση , αστεγάνωτοι βόθροι και το νεκροταφείο των Μύλων βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στις πηγές
Όλα τα παραπάνω που θα έπρεπε να έχουν διορθωθεί απειλούν την βιωσιμότητα των πηγών τη δημόσια υγεία και την ζωή στην Αργολίδα .
Επειδή το ζήτημα είναι κρίσιμο και ζωτικής σημασίας ρωτάμε:
Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να προστατευθούν οι πηγές;
Θα πάρετε πρωτοβουλίες συντονισμού και αν ναι πότε ώστε να γίνουν όσα προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο του 2016 και δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί ;
Θεωρούμε επείγουσα ανάγκη την σύσταση μιας επιτροπής αποτελούμενης από εκπρόσωπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη , Δήμοι) για να συντονίσει τις ενέργειες , και να υλοποιήσει άμεσα όλα όσα προβλέπει το σχέδιο διαχείρισης σαν ύψιστη προτεραιότητα .»
Επιπλέον σας ρωτάμε:
Γιατί δεν υλοποιήθηκε ούτε καν η δέσμευση του κ. Περιφερειάρχη να συγκροτηθεί διαταπαραξιακή επιτροπή και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Περιφέρεια , Αποκεντρωμένη , Δήμοι, ΔΕΥΑ ) και ποιος ή ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό;
Τελικά υπάρχει πρόθεση μετά από αυτές τις τραγικές εξελίξεις να ευαισθητοποιηθείτε επιτέλους έστω και τώρα και να προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες για να έχει το μεγαλύτερο μέρος της Αργολίδας πόσιμο νερό από πηγή και όχι από εργοστάσια ή θα μας πείτε πάλι ΘΑ …
Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι
Δημοσθένης Δρούγκας
Θανάσης Πετράκος