Kρούσματα, μετάλλαξη Δέλτα και «σκληροί» δείκτες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα των σχολείων. Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδ...
Kρούσματα, μετάλλαξη Δέλτα και «σκληροί» δείκτες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα των σχολείων.
Τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανοίγουν τις πύλες τους στους μαθητές, την ίδια στιγμή που τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του iEidiseis υπογραμμίζουν πως η αλλαγή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία είναι ζήτημα χρόνου. Από την άλλη, ειδικοί κάνουν λόγο για δεδομένη αλλαγή μόνον εάν αυξηθούν ραγδαία τα περιστατικά COVID στην μαθητική κοινότητα.
Επιπροσθέτως, από την πρώτη κιόλας ημέρα του ανοίγματος των νηπιακών σταθμών, δημιουργήθηκαν εστίες μετάδοσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα νηπιακού σταθμού που μόλις τις 2 Σεπτεμβρίου (την επομένη της επαναλειτουργίας του) μια δασκάλα δήλωσε πως διαγνώστηκε με COVID-19 και κατόπιν διαπιστώθηκε πως η διασπορά στον σταθμό ήταν ήδη αρκετά μεγάλη.
Το γεγονός γεννά ιδιαίτερη ανησυχία εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, με πολλούς επιστήμονες κι εκπαιδευτικούς ν’ απευθύνουν έκκληση γι’ αναβολή της δια ζώσης εκπαίδευσης.
Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της. Χθες, εντοπίστηκαν 874 νέα κρούσματα της εν λόγω παραλλαγής του SARS-CoV-2, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων.
Και αυτό, διότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μολύνει ευκολότερα τα παιδιά, εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα στελέχη του νέου κορονοϊού. Όπως γίνεται αντιληπτό, το θέμα δεν είναι μοναχά ο μεγαλύτερος κίνδυνος διασποράς μες στην μαθητική κοινότητα, παρά και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στους ενήλικες που έχουν συνυπάρχουν με τα παιδιά.
Και αυτό, διότι το ποσοστό εμβολιασμού των ενηλίκων παραμένει μακριά από το επιθυμητό, την ώρα που οι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας στην Ελλάδα παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα. Ήδη, σε διάφορες περιοχές της ελληνική επικράτειας, υπάρχουν νοσοκομεία που πιέζονται.
Το ερώτημα τι θα γίνει εάν το άνοιγμα των σχολείων προκαλέσει μιαν ασύμμετρη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι εύλογο, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να απευθύνουν ασταμάτητα έκκληση για περισσότερους εμβολιασμούς.
Μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες πέθαναν άλλοι 43 συμπατριώτες μας, ενώ 384 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, στην Αργολίδα και και την Ευρυτανία επιβλήθηκαν -μεταξύ άλλων μέτρων- απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής.
Πρόκειται για μίνι lockdown που έρχονται να προστεθούν σε άλλα που προηγήθηκαν. Ακόμη, «κοκκίνησαν» οι Περιφερειακές Ενότητες της Αχαΐας, της Ηλείας, της Μεσσηνίας και του Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας. Αυτό σημαίνει ότι εντάχθηκαν στο Επίπεδο Κινδύνου 4.
Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας αλλάζει διαρκώς, το τέταρτο κύμα της επιδημίας στη χώρας μας μοιάζει να είναι στη αρχή του και το περιβόητο τείχος ανοσίας (85-90%)αποτελεί έναν στόχο που ξεθωριάζει ολοένα και περισσότερο.
Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.170 νέα κρούσματα. Ο αριθμός τους μοιάζει να σταθεροποιείται, ωστόσο, οι τελευταίες μετρήσεις που διεξήχθησαν στα λύματα περιοχών της ελληνικής επικράτειας, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα, δημιουργούν αρνητικούς οιωνούς.
Προκειμένου ν’ ανασχεθεί η ορμή του τέταρτου κύματος, η κυβέρνηση έλαβε περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, τα οποία τίθενται εν ισχύι από τις 13/9. Πρόκειται γι’ απαγορεύσεις που σχετίζονται με την είσοδό τους σε κλειστούς χώρους, αλλά και τις μετακινήσεις τους.
Προς το παρόν, όλα μοιάζουν να κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, με την ισορροπία να είναι -ενδεχομένως- πιο εύθραυστη από ποτέ μες στην πανδημία. Η ελληνική κοινωνία μοιάζει να μην είναι έτοιμη για ακόμη ένα καθολικό lockdown, το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση και οι εξελίξεις σε όλα τα σχετικά πεδία αναμένονται πάρα πολύ σύντομα.
Πηγή: ieidiseis.gr