Στο κάδρο της κυβέρνησης οι επίορκοι γιατροί και νοσηλευτές. Φόβοι ότι το φαινόμενο των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού να είναι πιο ευ...
Στο κάδρο της κυβέρνησης οι επίορκοι γιατροί και νοσηλευτές. Φόβοι ότι το φαινόμενο των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού να είναι πιο ευρύ.
Συναγερμό στην κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές προκαλεί το κύμα παρανομιών με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το φαινόμενο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τις παρεπόμενες συνέπειες για τους ανεμβολίαστους και δεν κρύβουν τον φόβο τους για το ενδεχόμενο το φαινόμενο να είναι πολύ πιο ευρύ από όσο έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό.
Οι ίδιες πηγές, βέβαια, επισημαίνουν ότι προσώρας αφορά διάσπαρτες «εστίες παρανομίας» με μονοψήφιο αριθμό πολιτών. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι το κύμα των παράνομων πιστοποιητικών «θολώνει» την πραγματική εικόνα των εμβολιασμένων στη χώρα και κυρίως στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή, την ώρα που κορυφώνεται η προσπάθεια για την αύξηση των εμβολιασμών, ακόμα και στα παιδιά.
Τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας προκάλεσαν χθες την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζήτησε την κινητοποίηση των εισαγγελικών αρχών σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας εκ μέρους της πολιτείας έναντι σε έκνομες ενέργειες.
Από το περιεχόμενο της παρέμβασης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ιδιαίτερα από το αίτημά του οι έρευνες να είναι διευρυμένες, είναι προφανές ότι οι αρχές φοβούνται την ύπαρξη ευρύτερων δικτύων παράνομης δράσης με αντικείμενο την πανδημία.
Εξίσου ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η χθεσινή παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος ζήτησε να ασκηθούν διώξεις κατά όσων έλαβαν πλαστό πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Σε ανάλογο κλίμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τόνισε σε δηλώσεις του (Alpha), ότι το θεσμικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο: Πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά περιστατικό και πειθαρχικές διαδικασίες οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και την πιο σκληρή ποινή, που είναι η απόλυση όσων εμπλέκονται σε αυτή την ιστορία
«Η Κυβέρνηση όμως δεν ελέγχει τα Πειθαρχικά. Για κάθε παράβαση προβλέπεται μία συγκεκριμένη διαδικασία. Υπάρχει σαφής οδηγία από την Κυβέρνηση να διαβιβάζονται τα στοιχεία και στην Δικαιοσύνη, εκτός από της Διοικητικές κυρώσεις. Δεν θα επιδείξουμε καμία ανοχή σε αυτήν την ιστορία.
Και είναι λυπηρό ότι χθες στην Βουλή, που συζητήθηκε η διάταξη για αυτές τις κυρώσεις -για αυτού του είδους παράνομες συμπεριφορές- η Αντιπολίτευση διάλεξε να μην στηρίξει και να μην ψηφίσει αυτά τα μέτρα, εκπέμποντας ένα μήνυμα, που δεν είναι προς το συμφέρον της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας, να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, είχε και η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα κατά τη διάρκεια συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Parapolitikafm. Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση απόταξης υγειονομικών που παρουσιάζουν ή προμηθεύουν πλαστά πιστοποιητικά, ο κ. Τσιάρας απάντησε: Αυτή η συζήτηση είναι σχεδόν δεδομένη, με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, αν αποδειχθούν όλα αυτά. Πρέπει κανείς να ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα και εννοείται ότι από εκεί και πέρα, πρέπει να επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε χθες – μέσα σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση – στην ψήφιση τροπολογίας, με την οποία ουσιαστικά προβλέπονται ακόμα και fast track αναστολές επίορκων ιατρών, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, έχει δοθεί ήδη μήνυμα στα Πειθαρχικά Συμβούλια να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις που αφορούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και να εξαντλούν την αυστηρότητά τους απέναντι στους επίορκους γιατρούς και νοσηλευτές.
Οι ποινές
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ακόμα η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στον εργοδότη που απασχολεί ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ.
Τα ίδια πρόστιμα επιβάλλονται και στους ιδιώτες υπόχρεους που εργάζονται στις δομές ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παραβιάζουν τις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ ιδιωτικά ιατρεία και φαρμακεία) οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι επιβάλλονται επιπλέον: Καταγγελία αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο κάθε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών.
Επιβάλλεται, πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ: α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, και β) στον υπάλληλο ή σε οποιονδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση ψευδούς πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Εκτός από ποινικές ευθύνες και απόλυση επιβάλλεται στον υπάλληλο 5.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε ψευδή εμβολιασμό που εμπλέκεται. Πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται και σε όποιον επιδιώξει να λάβει παρανόμως πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Καθορίζονται ως ανώτατα όρια χρέωσης για μοριακό έλεγχο (ΡCR) τα 40 ευρώ για την ανάλυση και τα 20 ευρώ για την δειγματοληψία, ενώ για το rapid test τα 10 ευρώ.
Πηγή: ieidiseis.gr