«Ροχακοκαλιά» της ευρωπαϊκής οικονομίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέει η Κομισιόν Η αλήθεια είναι πως ο Άδωνης Γεωργιάδης, προκειμένου ...
«Ροχακοκαλιά» της ευρωπαϊκής οικονομίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέει η Κομισιόν
Η αλήθεια είναι πως ο Άδωνης Γεωργιάδης, προκειμένου να στηρίξει τη νεοφιλελεύθερη ρητορική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ευαγγελίζεται μία οικονομία βασισμένη σε πολυεθνικές, δίχως την ύπαρξη των… ενοχλητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έσπευσε να μας «διαβεβαιώσει» ότι οι συγχωνεύσεις μικρών επιχειρήσεων είναι το… μέλλον επιστρατεύοντας… μισόλογα για να πείσει το τηλεοπτικό κοινό.
«Επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες», δήλωσε απειλητικά μέσω του Kontra o Άδωνης Γεωργιάδης αφού προηγουμένως είχε δηλώσει πως τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες θα δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο αν αυτές συγχωνεύονται δηλαδή αν τις εξαγοράσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
«Ποιος είναι ο λόγος που όλες αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό; Είναι πάρα πολύ μικρές. Για να καταλάβετε πόσες μικρές είναι, ο ευρωπαϊκός ορισμός της μικρομεσαίας επιχείρησης, δηλαδή τι είναι μικρομεσαία επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η επιχείρηση που είναι έως 250 εργαζόμενοι και έως 50 εκατομμύρια τζίρο. Ξέρετε πολλές τέτοιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα;», είπε.
Πάμε τώρα, μετά τη… θεωρία και τον ορισμό που έδωσε τεχνηέντως στον τηλεοπτικό αέρα ο Άδωνης, να δούμε πώς ορίζει η Κομισιόν τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (SMEs).
Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων, ωστόσο, που τόσο πολύ υποτιμά ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, χαίρει μεγάλης εκτίμησης από την ίδια την Κομισιόν που στην επίσημη ιστοσελίδα της τις χαρακτηρίζει «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας της Ευρώπης. Οι SME’s, λοιπόν, όπως επισημαίνεται, αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων στην ΕΕ, και είναι περίπου 25 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, απασχολούν 100 εκατομμύρια ανθρώπους.
Πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, διαχωρίζεται σε τρία επίπεδα. Τις micro (έως 10 εργαζόμενους), τις small (έως 50 εργαζόμενοι) και τις medium (έως 250 εργαζόμενους). Αυτή η διαβάθμιση δεν γίνεται τυχαία από την Κομισιόν. Γίνεται για να είναι σαφή τα όρια και να μην προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση τόσο ο όρος «μικρομεσαία επιχείρηση» όσο και οι 100 εκατομμύρια άνθρωποι που, όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός θεσμός, εργάζονται σε αυτές…
Πηγή: documento.gr