Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Τεράστιο όφελος για τη ΔΕΗ η πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ - Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ που το χαρακτηρίζει "ξεπούλημα"

  Πολλαπλά τα οφέλη για τη ΔΕΗ, για την οποία τα έσοδα των 1,3 δισ. ευρώ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα εποχή επενδύσεων και ανά...

 


Πολλαπλά τα οφέλη για τη ΔΕΗ, για την οποία τα έσοδα των 1,3 δισ. ευρώ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης, αλλά και εξυγίανσης του ισολογισμού της και βελτίωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Την ώθηση που αναζητούσε εξασφάλισε η ΔΕΗ με την επιτυχημένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, μια επιτυχία που ξεκλειδώνει πολλαπλές δυνατότητες για τη μελλοντική της πορεία.

Αποκτώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μείωση του δανεισμού της και την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού της προγράμματος, τα σχέδια του Γιώργου Στάσση να βάλει την εταιρεία σε μια νέα εποχή μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Το μεγάλο τίμημα που προσέφερε ο πλειοδότης του διαγωνισμού, ο επενδυτικός κολοσσός Macquarie, την ίδια στιγμή εκτινάσσει την αξία του ΔΕΔΔΗΕ στα 4,2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες για τη ΔΕΗ που διατηρεί το 51% στη θυγατρική της.

Η επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση, που όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έφερε ρεκόρ εσόδων, ταυτόχρονα επιβραβεύει τη στρατηγική της κυβέρνησης, που επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης τριετίας.

Τα έσοδα 1,3 δισ. ευρώ που λαμβάνει η ΔΕΗ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης αλλά και εξυγίανσης του ισολογισμού της και βελτίωσης της πιστοληπτικής της ικανότητας. Τα μισά από τα έσοδα που εξασφάλισε, η ΔΕΗ θα τα διαθέσει για να μειώσει σημαντικά τον δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ.

Η βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού αναμένεται να φέρει την περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της και τη βελτίωση των όρων πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Δύναμη πυρός για νέες επενδύσεις

Το μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ πλέον είναι η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που έχει εξαγγείλει και της αναπτυξιακής στρατηγικής που έχει θέσει η διοίκηση.

Σύμφωνα µε το νέο επικαιροποιηµένο business plan της ΔΕΗ, προβλέπεται η υλοποίηση επενδύσεων 3,4 δισ. ευρώ µέχρι το 2023, εκ των οποίων το 34% θα κατευθυνθεί στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, ενώ το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους µμήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500 MW μέχρι το τέλος του 2022.

Απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιµες είναι να φτάσει την εγκατεστηµένη ισχύ έργων σε 1,5 GW εντός της προσεχούς τριετίας. Από τα έργα που αναπτύσσει η εταιρεία ξεχωρίζει το μεγάλο cluster πάρκων στη Δ. Μακεδονία ισχύος 230 MW (200 MW + 15 MW + 15 MW), μέρος του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Επίσης, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προχωρώντας σε επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή και ο ΔΕΔΔΗΕ αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο και θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις που προγραμματίζει για την ψηφιοποίηση του δικτύου του και τον εκσυγχρονισμό του. Ο ΔΕΔΔΗΕ με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία ενός διεθνούς εταίρου -και υπό τη διοίκηση της ΔΕΗ- θα αναπτύξει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του και θα προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες.

Ποια είναι η Macquarie

Ο αυστραλιανός επενδυτικός κολοσσός Macquarie έχει υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 370 δισ. ευρώ και προσωπικό πάνω από 15.000 άτομα με παρουσία σε 32 αγορές.

Η Macquarie θεωρείται ο μεγαλύτερος διαχειριστής παγίων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2020 είχε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ. Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ συμμετείχε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Managemente Group (MIRA) η οποία ανήκει στην Macquarie Asset Management.

Κώστας Σκρέκας: Το υψηλότερο τίμημα για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας

Με αφορμή την ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλος της Macquarie Infrastructure and Real Assets, ως πλειοδότριας στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

«Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

  Αντιδράσεις για το"ξεπούλημα" του ΔΕΔΔΗΕ.

Tην ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ανακοίνωσε η ΔΕΗ, με τη συνολική προσφορά της Macquarie να φτάνει τα 2.1 δισ. ευρώ αφαιρουμένου του υφιστάμενου χρέους 804 εκατ. ευρώ.

Στην πράξη δηλαδή η ΔΕΗ θα εισπράξει από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 1,3 δισ., ποσό το οποίο μοιάζει πολύ μικρό εάν υπολογίσει κανείς ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα εισπράξει για το 2021 και το 2022 1,55 δισ.

Σημειώνεται δε ότι ο νέος ιδιοκτήτης, του Διαχειριστή, στην τετραετία μπορεί να έχει έσοδα πάνω από 3,1 δισ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας την επένδυση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ πρόσφατα δημοσιοποίησε την απόφασή της για το επιτρεπόμενο έσοδο (ποσά που εισπράττει) της περιόδου 2021 - 2024 που ενέκρινε. Το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία αναλύεται ως ακολούθως:

775,984 εκατ. για το 2021.

781,851 εκατ. για το 2022.

780,897 εκατ. για το 2023.

804,837 εκατ. για το 2024.

Την ίδια ώρα, πηγές της ΔEΗ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι στον διαγωνισμό κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από 4 επενδυτικούς κολοσσούς.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «η οικονομική προσφορά [] συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης».

«Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία της ΔΕΗ έχουν χαρακτηρίσει καταστροφική για το Δημόσιο την απώλεια εθνικών υποδομών και εγγυημένων εσόδων από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ξεπουλάει τον ΔΕΔΔΗΕ και φτωχοποιεί την κοινωνία

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ο οποίος σημειώνει ότι η «κυβέρνηση και τα στελέχη της πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ σε αυστραλιανή εταιρεία».

«Όταν σε λίγο τα νοικοκυριά θα αρχίσουν να βγάζουν στο σφυρί τα ασημικά για να μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, τότε να δούμε ποιος θα πανηγυρίζει και ποιος θα κλαίει.

Η ιδιωτικοποίηση δικτύων και υποδομών που έχουν φτιαχτεί από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου και αποτελούν περιουσία του λαού μας, στη πραγματικότητα, και με όρους αγοράς, δεν μπορούν να αποτιμηθούν. Η αξία τους είναι ανεκτίμητη και για τα νοικοκυριά αλλά και για την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Όλες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης και κρίσης ακρίβειας ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και υποδομές» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται ακολουθεί το μοντέλο τριτοκοσμικών κρατών και τα ξεπουλά όλα.

Μόνο που οι επιπτώσεις αυτών των επιλογών θα αρχίσουν πολύ σύντομα να γίνονται εμφανείς στο πορτοφόλι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, φτωχοποιεί την κοινωνία, κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων.

Σύντομα θα πάρει το λογαριασμό  που της αξίζει από την ελληνική κοινωνία»

Πηγή: imerisia.gr