Με αιφνίδια «νομοτεχνική βελτίωση» δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων. Ψηφίστηκε ...
Με αιφνίδια «νομοτεχνική βελτίωση» δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Ψηφίστηκε από Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Η τροπολογία αφορά όλους τους εργαζομένους -από τον ιατρό μέχρι τον διοικητικό- που απασχολούνται σε δομές υγείας ή μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Κατά τάχθηκαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
Για «επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» θα εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 το προσωπικό των θεραπευτηρίων χρονίως πασχόντων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, των οικοτροφείων, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, των κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεα)».
Εξαιρούνται του εμβολιασμού όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που τους εμποδίζει τη διενέργεια του εμβολιασμού τους. Οι λόγοι εξαίρεσης ενός εργαζόμενου από τον εμβολιασμό του θα πρέπει να πιστοποιείται από τριμελείς επιτροπές της οικείας υγειονομικής περιφέρειας και οι οποίες θα αποτελούνται από ιατρούς του ΕΣΥ.
Το μέτρο που έχει προκαλέσει ήδη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και ενστάσεις από συνταγματολόγους δεν είναι το μοναδικό που απασχόλησε το Κοινοβούλιο καθώς η κυβέρνηση, τελευταία στιγμή, κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση που προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Θα αποφασίζει ο υπουργός Υγείας
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου.
Το «καμπανάκι» ίσως χτυπάει για τους εκπαιδευτικούς, με βάση την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η καλύτερη πολιτική είναι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία όσο πιο γρήγορα γίνεται» και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός.
«Αν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μια εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, από αυτό το βήμα, καλώ όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», επισήμανε.
Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με τον Ανδρέα Ξανθό και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να καταδικάζουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε άλλη μία φορά παντελή έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο» σχολιάζουν οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «εντελώς αιφνιδιαστικά και πραξικοπηματικά» κοινή υπουργική απόφαση.
«Αποκαλύπτεται, όπως έχουμε εξαρχής επισημάνει, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε αντίθεση με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και χωρίς την εμπλοκή του Κοινοβουλίου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων» αναφέρουν.
Επικρίνοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς υποστηρίζουν πως η Νέας Δημοκρατία «αντί να ενισχύσει τον εμβολιασμό εντείνοντας την επιστημονική ενημέρωση, αντιμετωπίζοντας τους φόβους των πολιτών που διστάζουν και ενισχύοντας την κοινωνική εμπιστοσύνη που έχει πληγεί από τα λάθη και τις παλινωδίες, πυροδοτεί την ανασφάλεια και τον διχασμό της κοινωνίας στερώντας τον μισθό στους εργαζομένους στο δημόσιο και οδηγώντας σε γενικευμένες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: efsyn.gr