Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Επανεξέταση των μέτρων στην εστίαση και ίσως νέο lockdown αν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα

  Tα κρούσματα τις τελευταίες μέρες δεν λένε να «πέσουν» με ενώ τα μέτρα επιτήρησης και προστασίας στην εστίαση δεν αποκλείεται να αλλάξουν ...

 


Tα κρούσματα τις τελευταίες μέρες δεν λένε να «πέσουν» με ενώ τα μέτρα επιτήρησης και προστασίας στην εστίαση δεν αποκλείεται να αλλάξουν σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. Δεν αποκλείουν νέο lockdown το φθινόπωρο οι ειδικοί.

 Εξάλλου, όπως έχουν τονίσει αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείεται να έχουμε ένα νέο lockdown το φθινόπωρο ενώ ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα», είπε μιλώντας στο Mega.

Διευκρίνισε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα» πρόσθεσε.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, δήλωσε ότι μέχρι τώρα η συζήτηση αφορά μόνο τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους. Δεν έχει γίνει συζήτηση για άλλες κατηγορίες όπως για παράδειγμα τους εκπαιδευτικούς.

«Ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και έφερε δεύτερες σκέψεις σε αρκετό κόσμο. Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να τους εξαναγκάσουμε» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας, ερωτήθηκε αν θα επιβληθεί εκ νέου lockdown, με αφορμή τις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα.

«Ο κ. Σύψας είπε ότι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο. Αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα προστατεύει από ένα καθολικό lockdown και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί που θα υπάρχει έξαρση».

Δεν αποκλείεται νέο lockdown το φθινόπωρο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχομενο για νέο lockdown το φθινόπωρο όμως και ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ο κ. Παρασκευής τόνισε πως αυτό θα εξαρτηθεί από εμάς, από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Και επίσης από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να τηρούμε σωστά τα προληπτικά μέτρα, τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, το μέτρο της απομόνωσης.

Όσον αφορά την εκτίμηση του για το πώς θα εξελιχθούν τα μπάνια του λαού τον ερχόμενο μήνα, εμφανίζεται επιφυλακτικός, λόγω της έξαρσης που έχει εμφανιστεί, η οποία ελπίζει να μην διαρκέσει για πολύ. Την ίδια στιγμή εκφράζει αισιοδοξία ότι τον Αύγουστο δεν θα έχουμε μεγάλη αύξηση νοσηλειών. «Αλλά θα το ξαναπώ για να μην κινδυνεύσουν οι δραστηριότητες μας, τα μπάνια του λαού και οτιδήποτε άλλο προγραμματίζουμε, υπάρχει μία λύση και είναι ο εμβολιασμός. Ειδικά για τα άτομα άνω των 50».

«Χαμηλότερος αριθμός νοσηλειών σε ΜΕΘ»

Ωστόσο τονίζει μπορεί τα κρούσματα σε Βρετανία και Ισραήλ να έχουν αυξηθεί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός. Επίσης η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα διαφέρει ελαφρά από την προηγούμενη μετάλλαξη, ενώ όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσησης δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή στοιχεία. Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να κάνει πιο σοβαρή νόσηση.

Για το αν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τα ποσοστά αυτών που νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα, ο καθηγητής απαντά ότι είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις, «αλλά φαίνεται ότι δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ υψηλά. Ωστόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση».

Σε κάθε περίπτωση οι νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη. 

 Kλειστοί χώροι αποκλειστικά για εμβολιασμένους; Τα σενάρια

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερα επιτελεία της κυβέρνησης καταθέτουν τα σχέδιά τους για θέσπιση κινήτρων -ή και «προνομίων» προς τους εμβολιασμένους- προκειμένου να πείσουν τους ανεμβολίαστους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.

Το τελευταίο βήμα έγινε από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν εκπτωτικά πακέτα για τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Το μεγάλο «στοίχημα» όμως παραμένει η εστίαση και η διασκέδαση. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

Το ένα είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.

Το δεύτερο σενάριο που πλέον τίθεται ανοικτά στο τραπέζι είναι η δημιουργία μίας κατηγορίας κλειστών χώρων. Αυτό ουσιαστικά θα σημαίνει ότι οι κλειστοί χώροι καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης θα αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους.

Σε αυτή την περίπτωση, εξετάζεται να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταστηματάρχες, με αύξηση της πληρότητας από το 80%, όπως μέχρι σήμερα συζητείται.

Το τρίτο σενάριο, που έχει ήδη διατυπωθεί, πρόκειται για τη δημιουργία δυο ειδών χώρων. Των αμιγών (για εμβολιασμένους ή ανθρώπους που έχουν νοσήσεις) και των μεικτών.

Σαρωτικοί έλεγχοι, «καμπάνες» εν όψει

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη να προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους το προσεχές διάστημα, σε όλη την επικράτεια. Οι επιχειρηματίες θα είναι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα:

 Χρηματικά: 3.000 έως 10.000 ευρώ

«Λουκέτα»: Αναστολή λειτουργίας 7-15 ημερών

Αφαίρεση άδειας λειτουργίας: Σε περίπτωση νέας παράβασης

Πρόστιμα, ωστόσο, θα υπάρχουν και για τους πελάτες:300 ευρώ για μη επίδειξη εγγράφου

3.000 ευρώ και ποινικές κυρώσεις για νόθευση και πλαστογράφηση.

Πηγή: dikaiologitika.gr