Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών για τον ελληνικό τουρισμό, αφού η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ...
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Στενεύουν τα περιθώρια ελιγμών για τον ελληνικό τουρισμό, αφού η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς φέρνει αποφάσεις για περιορισμούς στα ταξίδια προς τη χώρα μας. Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να χαρακτηρίσουν τη χώρα μας ως προορισμό «απλού κινδύνου» συστήνοντας στους Γερμανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την Ελλάδα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και το Ισραήλ σχεδιάζει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που απαιτούν πλήρη καραντίνα για όλους όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο για χώρες όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κατά τους ελέγχους στην επιστροφή των τουριστών. Γερμανία και Ισραήλ αποτελούν αγορές που έχουν στρατηγική σημασία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η πρώτη είναι η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα. Η χώρα μας, επίσης, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Ισραηλινούς και ειδικά φέτος αναμένουμε αυξημένες ροές.
Το παράδειγμα της Μυκόνου
Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της χώρας, τη Μύκονο, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τη 1 τη νύχτα αλλά και η μουσική σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και οι ακυρώσεις για το νησί των ανέμων πέφτουν βροχή. Ωστόσο δεν είναι μόνο η Μύκονος που αντιμετωπίζει ζήτημα, αφού και σε άλλες περιοχές, όπως η Ίος, η Πάρος, η Σαντορίνη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο της Κρήτης, καταγράφονται αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, μάλιστα, τα στοιχεία αναφέρουν ότι για τη διασπορά δεν είναι υπεύθυνοι οι τουρίστες, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εργαζόμενοι. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται από την κυβέρνηση η λήψη σειράς μέτρων για να ενταθούν οι έλεγχοι προς τους εργαζόμενους.
Ξενοδοχεία καραντίνας
Τις τελευταίες ημέρες, επίσης, καταγράφεται έλλειψη διαθέσιμων δωματίων στα ξενοδοχεία καραντίνας, στα οποία διαμένουν όσοι τουρίστες εντοπιστούν να είναι φορείς του Covid-19. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιο, οι ελλείψεις αυτές οφείλονται στο γεγονός πως κατά τον σχετικό σχεδιασμό ο απαραίτητος αριθμός δωματίων υπολογίστηκε βάσει του συνολικού αριθμού κλινών των νόμιμα αδειοδοτημένων τουριστικών καταλυμάτων. Πλην όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των δωματίων καραντίνας χρησιμοποιείται στην πράξη από τουρίστες που διέμεναν σε διαμερίσματα, επαύλεις κ.λπ. χωρίς άδεια λειτουργίας, που ενοικιάζονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν είναι νοσοκομεία, ούτε οι ιδιοκτήτες τους έχουν καμία πρόθεση να τα μετατρέψουν σε τέτοια. Βρέθηκαν με τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση τουριστών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον Covid-19, δεν χρήζουν νοσηλείας και δεν μπορούν να απομονωθούν στο τουριστικό κατάλυμα που διέμεναν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος. Για τον λόγο αυτό προτείνει οι τουρίστες που διαμένουν σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα οποία μισθώνονται με τη μορφή της βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στον Covid-19, να ενημερώνουν τον ΕΟΔΥ ή/και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον χώρο διαμονής τους και να περνούν εκεί την υποχρεωτική καραντίνα.
Η έως τώρα πορεία
Σε περίπου 2,3 εκατομμύρια ανέρχονται συνολικά οι τουρίστες που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα μέχρι τώρα, όπως ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Για ακόμη μια χρονιά, μέχρι τώρα πρωταγωνιστεί η Γερμανία με 412.000 αφίξεις τουριστών, ενώ η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την αγορά της Πολωνίας. Όπως τόνισε λίγο αργότερα η υφυπουργός Τουρισμού, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι Πολωνοί που ήλθαν στην Ελλάδα μέχρι τώρα ανέρχονται σε 202.000, όταν πέρυσι είχαν έλθει συνολικά 295.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας και στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ, οι ελεύσεις τουριστών ανέρχονται σε 100.000 επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση οι τουριστικές ροές είναι ενθαρρυντικές και η υφυπουργός εφιστά την προσοχή σε όλους ώστε να κερδηθεί το στοίχημα του τουρισμού. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 78,2% και διαμορφώθηκε σε 7.406.000 αφίξεις, έναντι 34.005.000 το 2019.
Το υπουργείο Τουρισμού
Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας σε τουριστικούς προορισμούς, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε χθες ότι «η ασφάλεια είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να τηρηθούν τα μέτρα», προσθέτοντας και πως πρώτη προτεραιότητά της είναι «η υγεία των πολιτών και δεν φοβόμαστε να πάρουμε δύσκολα μέτρα». Ειδικότερα, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης που αφορούσε την περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου, ο κ. Θεοχάρης σχολίασε σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό: «Η διασφάλιση της ασφάλειας στους τουριστικούς προορισμούς δεν γίνεται τυχαία, αλλά με καθημερινή δουλειά. Είμαστε συνεχώς από πάνω και αξιολογούμε μια δυναμική κατάσταση λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ και σε κανέναν ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν εύκολο. Συνεργαζόμαστε με τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη και όπου χρειάζεται βάζουμε κάθε εβδομάδα και περισσότερα ξενοδοχεία καραντίνας». Σχετικά με τα μέτρα στη Μύκονο, ο υπουργός είπε πως δεν υπάρχουν περισσότερες ακυρώσεις, καθώς αυτές παραμένουν στο επίπεδο που ήταν και τις προηγούμενες ημέρες.
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1751337/psalidizontai-oi-prosdokies-gia-ton-tourismo