Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης Η καθημερινότητα όλων μας έχει μπει σε μια νέα τροχιά λόγο των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το πανδ...
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης
Η καθημερινότητα όλων μας έχει μπει σε μια νέα τροχιά λόγο των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το πανδημικό φαινόμενο του ιού, covid-19 και το ποδόσφαιρο φυσικά δεν έχει μείνει ενεπηρέαστο. Νέα πρωτόκολλα ασφαλείας από την επιστημονική κοινότητα αναγκάζουν τους ποδοσφαιριστές που έχουν προσβληθεί από τον ιό να εισέρχονται σε μια μορφή αποκλεισμού (καραντίνας) για ένα σεβαστό διάστημα συνήθως 2 εβδομάδων περίπου. Αυτό το διάστημα ο ποδοσφαιριστής βιώνει το φαινόμενο της υπό - προπόνησης μιας και η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες με την ομάδα δεν του επιτρέπεται.
Τι συμβαίνει όμως στο σώμα του αθλητή όταν σταματά ξαφνικά η άσκηση?
Σίγουρα πραγματοποιούνται πολλές και φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα. Αρχίζουν να χάνονται τα καρδιαγγειακά (αερόβια) κέρδη που είχαν αποκτηθεί - κυρίως μείωση στην ικανότητα της καρδιάς του όγκου παλμού, την ικανότητα των μυών να επεξεργάζονται οξυγόνο και την ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί υδατάνθρακες για καύσιμα. Οι προπονητικές βελτιώσεις που υπήρχαν στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να εξαφανίζονται. Και όταν σταματά η προπόνηση δύναμης, χάνονται σιγά-σιγά και τα ωφέλη που αποκτήθηκαν σε μέγεθος μυϊκών ινών και άλλες προσαρμογές νευρομυϊκής φύσης.
Ακόμη και δύο εβδομάδες αποχής μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της φυσικής κατάστασης. Γενικά όμως η απώλεια αερόβιας ικανότητας συμβαίνει ταχύτερα από τη μείωση της μυϊκής δύναμης.
Οι αθλητές που έχουν προπονηθεί εντατικά για μεγάλο χρονικό διάστημα βιώνουν πιο αργές και σταδιακές μειώσεις όταν σταματούν να ασκούνται σε σχέση με χαμηλού επιπέδου αθλούμενους.
Μετά την περίοδο υπό προπόνησης, πόσος καιρός θα χρειαστεί να επανακτηθεί το προηγούμενο επίπεδο φυσικής κατάστασης και με τι τρόπο?
Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο διεθνής παίκτης της Liverpool FC, Κωνσταντίνος Τσιμίκας, που πρόσφατα πέρασε από την περιπέτεια του κορονοϊού, την πρώτη εβδομάδα του εγκλεισμού του, απείχε από οποιαδήποτε δραστηριότητα και τη δεύτερη εβδομάδα ακολούθησε αερόβιο ατομικό πρόγραμμα, ασκήσεις mobility και core. Όταν επέστρεψε, μετά την καραντίνα των 14 ημερών, συνέχισε με ατομικό ποδοσφαιρικό πρόγραμμα και πολύ σύντομα επανεντάχτηκε ομαλά στις ομαδικές προπονήσεις , χωρίς να εντοπίσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη φυσική του κατάσταση.
Επισημαίνουμε βέβαια πως ο χρόνος και ο βαθμός αποκατάστασης και επαναφοράς εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, το αθλητικό ιστορικό αλλά και γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ποδοσφαιριστή.
Το s11.gr κατέγραψε κάποιες γενικές οδηγίες που μπορούν να οδηγήσουν σε γρηγορότερη και ασφαλέστερη επανένταξη στις ποδοσφαιρικές προπονήσεις της ομάδας . Οι παρακάτω προτάσεις βέβαια μπορούν να εκτελεστούν μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον προσωπικό ιατρό του ποδοσφαιριστή και εάν αυτός είχε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Έτσι το σώμα του μπορεί να δεχτεί την μερική καταπόνηση που θα προκληθεί από τις ατομικές προπονήσεις που θα επακολουθήσουν.
Μεγιστοποίηση Αθλητικής Απόδοσης »
1. Ασκήσεις κινητικότητας 5'-10'. (Η υπό προπόνηση δημιουργεί ένα προφίλ "ακαμψίας" σε μύες και αρθρώσεις με αποτέλεσμα την μείωση ευλυγισίας και ευκινησίας)
2. Προπόνηση αερόβιας ικανότητας σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο 65-85% Μ.Κ.Σ 20'-40'. (Η αερόβια ικανότητα επηρεάζεται από τις πρώτες κιόλας ημέρες όπου η VΟ2max μειώνεται σταδιακά). Τα ερεθίσματα μπορούν να αυξήσουν σταδιακά ένταση ανάλογα με την κατάσταση του αθλητή.
3.Κυκλικό πρόγραμμα αντοχής στη δύναμη για όλο το σώμα με αναλογία έργου-διαλείμματος 40’’: 20’’ συνολικής διάρκειας 10'-20'. (σταθεροποίηση ροής ενέργειας στους μύες και ελαχιστοποίηση μείωσης ικανότητας νεύρωσης των μυών)
4.Στατικές διατάσεις για κύριες μυϊκές ομάδες 5'. (η μυϊκή ελαστικότητα μειώνεται κατά την περίοδο του εγκλεισμού)
Μετά τα αρνητικά τεστ και αφού ο ποδοσφαιριστής επιστρέψει στην ομάδα καλό θα είναι να ακολουθήσει ένα ατομικό πρόγραμμα με αρκετό όγκο εξειδικευμένων ποδοσφαιρικών κινήσεων (οδήγημα μπάλας, πάσα κοντρόλ κτλ.).
Ως προς τα φυσικά του χαρακτηριστικά είναι πλέον σε θέση να ακολουθήσει ένα έντονο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης, σταδιακά από το 80% έως το 120% της vVO2max αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ενεργοποίησης αερόβιου και αναερόβιου μηχανισμού. Επίσης να εισαχθεί μικρός όγκος επιταχύνσεων, επιβραδύνσεων, αλμάτων και αλλαγών κατεύθυνσης προετοιμάζοντας μυοτενόντιο σύνολο και αρθρώσεις.
Η σταδιακή ένταξη του στην ομαδική προπόνηση με συμμετοχή σε κατάλληλα προπονητικά περιεχόμενα της ομάδας αποτελεί κλειδί σε μια ασφαλή και ομαλή συνέχιση της σεζόν που ακολουθεί, κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από κοινού από το προπονητικό και ιατρικό επιτελείο της ομάδας. Άλλωστε όλοι οι συμβαλλόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα των ημερών μας.