Στην «αντεπίθεση» σχετικά με τις θεωρίες προέλευσης του κορονοϊού προχώρησαν Kινέζοι ερευνητές σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ...
Στην «αντεπίθεση» σχετικά με τις θεωρίες προέλευσης του κορονοϊού προχώρησαν Kινέζοι ερευνητές σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του Science China: Life Sciences, τονίζοντας πως ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί την Covid-19, μπορεί να είναι μόνο προϊόν μιας φυσικής εξέλιξης πολλαπλών σταδίων και επομένως είναι απίθανο να έχει δημιουργηθεί σε αγορά μιας μεγάλης πόλης, ενώ ακόμη λιγότερο πιθανό είναι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.
Το άρθρο έρχεται σε μια στιγμή όπου η παγκόσμια κοινότητα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο ιός να αποτελεί προϊόν εργαστηριακού ατυχήματος. Άλλωστε τόσο ο Π.Ο.Υ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ζητούν επίμονα να φωτιστούν όλες οι πτυχές λειτουργίας του Ιολογικού Ινστιτούτου της Γουχάν, ακόμη και αν τελικά δεν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό. Από την άλλη, Κινέζοι Αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν την διεθνή κοινότητα πως ο ιός είτε ήταν αποτελέσματα μιας φυσιολογικής εξέλιξης, είτε πως εισήχθη στην χώρα μέσω κατεψυγμένων προϊόντων.
Το νέο άρθρο σχετικά με την προέλευση του ιού γράφτηκε από περισσότερους από 20 Κινέζους μελετητές και έναν Βρετανό ερευνητή που συνεργάζονται με πανεπιστήμια και νοσοκομεία στην Κίνα ή με ιδρύματα που συνδέονται με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, όπως αναφέρει η ertnews.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας καθηγητή Γου Τσουγκ Ι της Σχολής Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο Σουν Γιατ Σεν της Κίνας, η ανάπτυξη ιδιαίτερα προσαρμοστικών χαρακτηριστικών στον ιό αποτελεί γενικά μια σταδιακή διαδικασία που καθοδηγείται από τη φύση.
Τονίζει μάλιστα πως «ένα είδος που προσαρμόζεται τέλεια στο περιβάλλον του, δεν προκύπτει αμέσως, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς μικρών βελτιώσεων από μεγάλο αριθμό τυχαίων μεταλλάξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως ο SARS-CoV-2 ως ο «τέλειος» ιός πρέπει να είναι το προϊόν μιας φυσικής εξέλιξής, καθώς κανείς δεν θα μπορούσε να ξέρει εκ των προτέρων, πώς να δημιουργήσει έναν ιό που προσαρμόζεται τέλεια στον άνθρωπο »
Ο ίδιος συνέκρινε τη διαδικασία αυτή με το μάρκετινγκ κινητών τηλεφώνων. Ακόμα και το πιο εξειδικευμένο ηλεκτρονικό εργαστήριο δεν θα μπορούσε να έχει διαρρεύσει ένα σχέδιο που οδηγεί στο πιο δημοφιλές κινητό τηλέφωνο στον κόσμο με μια μόνο προσπάθεια. «Το τέλειο προϊόν πρέπει να βασίζεται σε δοκιμές αγοράς και επαναλαμβανόμενες προσαρμογές.» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον μια μελέτη σχετικά με τη μόλυνση ποντικιών με SARS-CoV-2 αποδεικνύει ακριβώς το ίδιο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποντίκια δεν μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό, αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει στελέχη του SARS-CoV-2 που θα μπορούσαν να μολύνουν ποντίκια μέσω τεχνητής διαδικασίας. Ακόμα κι έτσι, όμως αυτά τα τεχνητά στελέχη δεν μπορούσαν να προκαλέσουν εξίσου μεγάλη έκρηξη της λοίμωξης στον πληθυσμό των ποντικιών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γου Τσουνγκ Ι, πριν από την πρώτη αναφερθείσα εστία της Covid-19, ο ιός είχε επανειλημμένα περάσει από αμοιβαίες μολύνσεις μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων και σταδιακά συσσωρεύθηκαν μεταλλάξεις προσαρμοσμένες στο ανθρώπινο σώμα. «Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης μόλυνσης, ο ιός υπέστη επαναλαμβανόμενες ήττες έως ότου εξελίχθηκε στα τρέχοντα στελέχη που είναι εξαιρετικά κατάλληλα για μαζική μετάδοση», πρόσθεσε.
Οι συγγραφείς της επιστημονικής έκθεσης, τονίζουν πως οι ισχυρισμοί για «αφύσικη προέλευση» του κορωνοϊού είναι πολύ αμφιλεγόμενες και μέχρι να βρεθούν στελέχη με ίχνη ανθρώπινης παρέμβασης. «Θα ήταν πιο παραγωγικό» όπως τονίζουν οι επιστήμονες «να επικεντρωθούν οι επιστήμονες στις φυσικές διεργασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του SARS-CoV-2».
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει την πλήρη έκθεση της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων που είχε ταξιδέψει στη Γουχάν για να διερευνήσει την πιθανή προέλευση της πανδημίας. Εκεί περιγράφεται ως «εξαιρετικά απίθανη» η εκδοχή ότι ο ιός μπορεί να διέφυγε κατά λάθος από ένα εργαστήριο ιών και να εξαπλώθηκε.
Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος, δήλωσε ότι το σενάριο σχετικά με μια εργαστηριακή διαρροή απορρίφθηκε πολύ γρήγορα. Παράλληλα οι ΗΠΑ και 13 άλλες χώρες είχαν εκδώσει κοινή δήλωση εκφράζοντας ανησυχία για τα ευρήματα της έκθεσης του ΠΟΥ και ζητούσαν μια «διαφανή και ανεξάρτητη» έρευνα σχετικά με την προέλευση της COVID-19.
Η Κίνα κατηγόρησε μάλιστα την Ουάσιγκτον ότι παίζει πολιτικό παιχνίδι και προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη σε άλλους ως απάντηση στην πρόθεση των ΗΠΑ να δημοσιεύσουν τη δική τους έκθεση σχετικά με την εμφάνιση της COVID-19. Σύμφωνα με το Πεκίνο, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιτρέψουν στις μυστικές υπηρεσίες να εξαγάγουν επιστημονικά συμπεράσματα δείχνει ότι η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια.