Χιλιάδες εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές παρακολουθούν μαθήματα και πρακτικές χωρίς να έχουν κάνει τα πολυδιαφημισμένα self tests, τα οποία...
Χιλιάδες εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές παρακολουθούν μαθήματα και πρακτικές χωρίς να έχουν κάνει τα πολυδιαφημισμένα self tests, τα οποία μειώθηκαν και στα σχολεία παρά την αντίθετη εισήγηση των ειδικών΄.
Δεν ξέρουμε αν όλα γίνονται στο βωμό της "οικονομίας", ή ο πρόχειρος και επικίνδυνος τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα "κορονοϊός και εκπαίδευση", ξέρουμε όμως ότι χθες εξελίχθηκε ακόμα μια κωμικοτραγική κατάσταση σε αρκετές εκπαιδευτικές δομές, με χιλιάδες εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές να παρακολουθούν μαθήματα και πρακτικές χωρίς να έχουν κάνει τα πολυδιαφημισμένα self tests.
Επιπλέον, αποκαλύπτεται ότι η μείωση των self test στα σχολεία από δύο την εβδομάδα σε ένα ήταν κυβερνητική απόφαση καθώς η επιτροπή είχε προτείνει να συνεχίσουν να γίνονται δύο τεστ εβδομαδιαίως. Το επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε στον Αντ1 ότι η απόφαση της επιτροπής ήταν για δύο self tests την εβδομάδα στα σχολεία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί. Μάλιστα τόνισε ότι αρχικά έγινε συζήτηση για ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα. Oπως εξάλλου εκτίμησε μιλώντας χθες στον ίδιο σταθμό και ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι λόγοι της περικοπής ήταν "λογιστικοί" : «Νομίζω τα δύο τεστ στην ευαίσθητη αυτή περιοχή που λέγεται εκπαίδευση και μάλιστα δημοτικά χρειάζεται, αυτή ήταν και η εισήγηση της επιτροπής, να έχουμε δύο τεστ. Για λογιστικούς λόγους πήγαμε στο ένα»
Η κ.Κεραμέως όμως,σε ερώτηση για το ένα self test που θα διεξάγεται στο εξής κάθε εβδομάδα στα σχολεία, απάντησε ότι τέθηκε στην επιτροπή των ειδικών και προχωράμε σε συνολική αποκλιμάκωση σε πολλές δραστηριότητες. Καταλάβατε εσείς τι ακριβώς απάντησε;
Σαββατιάτικο ΦΕΚ
Η δυσκολία συντονισμού λοιπόν οδήγησε την κυβέρνηση να δημοσιεύει εκτάκτως ΦΕΚ το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 15 Μαίου, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα και πρακτικές που είχαν προγραμματιστεί για χτες. Τι έλεγε το ΦΕΚ; Ότι στα (Ι.Ε.Κ.), στο Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. και για τη διενέργεια της πρακτικής άσκησης στα Ι.Ε.Κ. και τα Κολέγια, για την εβδομάδα από 17 έως 23 Μαΐου 2021, ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργηθεί εντός του χρονικού διαστήματος από 17 έως 23 Μαΐου 2021"!
Το γεγονός είχε ήδη προκαλέσει καταγγελίες στο alfavita.gr από μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που παρακολούθησαν μαθήματα χωρίς τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, διότι οι ΑΜΚΑ τους δεν ήταν καταχωρισμένοι στο ηλεκτρονικό σύστημα, μη επιτρέποντάς τους τη δωρεάν προμήθεια του ενός self test. Όπως καταγγέλλθηκε στο alfavita, μέχρι και το Σάββατο όσοι μαθητές επιχείρησαν να προμηθευτούν τα τεστ, δεν τα κατάφεραν. Πρακτικά δηλαδή μπορεί να περάσει ακόμα και όλη η εβδομάδα χωρίς έλεγχο, απλά επειδή η πλατφόρμα δεν είναι έτοιμη.
Μακρή: Δεν κάνουμε εκπτώσεις
Συνδυάστε το αυτό με τη μείωση των self test στα σχολεία, παρότι η υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή μας διαβεβαίωσε ότι στην κυβέρνηση δεν κάνουν τέτοιες εκπτώσεις: «Δεν κάνουμε έκπτωση για την ασφάλεια και την δημόσια υγεία» και σημείωσε ότι αν και «η προμήθεια των Self test είναι ευθύνη άλλου υπουργείου», αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται σωστά, είπε. Πάντως η κ.Μακρή δεν είπε μόνο αυτό, αλλά δήλωσε ότι «εισήγηση της επιτροπής ήταν για ένα sef test την εβδομάδα», ενώ λίγο νωρίτερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είχε πει στον ΑΝΤ1 ότι η απόφαση της επιτροπής ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα στα σχολεία. Κάποιος εδώ δε μας τα λέει καλά...
Δύο καλύτερα από ένα
Οι επιστήμονες είναι ήδη προβληματισμένοι με την κυβερνητική απόφαση για τη μείωση των σελφ τεστ στα σχολεία . Ενδεικτικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε στο ΘΕΜΑ 104,6 ότι δεν θα πρέπει να τα μειώσουμε γιατί «δυο απανωτά τεστ σε διάστημα 2-4 ημερών είναι καλύτερα από ένα τεστ και θα είμαστε πιο σίγουροι». «Πιστεύω ότι είναι συμβουλή των ειδικών. Ελπίζω να μην υπάρχουν τεχνικά προβλήματα πίσω από αυτή την απόφαση, όπως με την ανταπόκριση της πλατφόρμας και τη διάθεση των self test» συμπλήρωσε.
Εσπερινά και Ειδική αγωγή
Ας θυμηθούμε τώρα ότι όταν ξεκίνησε η επαναλειτουργία των Εσπερινών σχολείων, αρχικά είχαν "ξεχαστεί" οι ενήλικες μαθητές τους με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να βγει οδηγία που όριζε προθεσμία έως ΚΑΙ το Σάββατο 10/4 για την παραλαβή από τους διευθυντές Εσπερινών Λυκείων και παράδοση στους μαθητές, των self tests που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα της Δευτέρας. Κι ας μην ξεχάσουμε ότι μεγάλο πρόβλημα των Δομών της Ειδικής Αγωγής (που δε σταμάτησαν καθόλου να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας) είναι η καθυστέρηση στον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών που φοιτούν σε αυτές τις δομές.
Γιατί άραγε η κυβέρνηση προσπαθεί όπου μπορεί να βάλει "κόφτες", ακόμα και στην άμυνα από την επιδημία και κυρίως όταν έχει να κάνει με λιγότερο προνομιούχους πολίτες, αλλά ποτέ δεν παραδέχεται ότι το κάνει; Η απάντηση ίσως βρίσκεται εκεί από όπου ξεκινήσαμε, στη φράση από την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον το μακρινό 1992, που κατά καιρούς επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο με κάτι τέτοιες αφορμές: "Είναι η οικονομία, ηλίθιε"
Υπό αυτό το πρίσμα, οι χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με αυστηρό ύφος ότι "ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα" μάλλον θα έπρεπε να έχουν διαφορετικούς αποδέκτες.
Πηγή: alfavita.gr