Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

O συμβολισμός της μαγειρίτσας

      Για τη "μαγειρίτσα" το ενδεχόμενο να αποτελεί το φαγητό που τρώγεται με τη μεγαλύτερη λαχτάρα, ίσως να θεωρείται κάτι παραπά...

 



   Για τη "μαγειρίτσα" το ενδεχόμενο να αποτελεί το φαγητό που τρώγεται με τη μεγαλύτερη λαχτάρα, ίσως να θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο. Λίγο η νηστεία, λίγο η ώρα της Ανάστασης, που αναγκάζει τους πιστούς να περιμένουν μέχρι τις 12 νηστικοί, λίγο η αναμονή, που σε όλα τα πράγματα ανεβάζει την προσδοκία στα ύψη, καθιστούν τη μεγειρίτσα το πιο λαοφιλές φαγητό, στο οποίο δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όσοι κρατούν τα 'εθιμα, "πέφτουν με τα μούτρα". 
  Ας δούμε την προέλευσή της και τι συμβολίζει λοιπόν, το παραδοσιακό αυτό φαγητό, που συνηθίζουμε να τρώμε μετά την Ανάσταση, το Σάββατο το βράδυ.

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό θεσπέσιο έδεσμα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης. Οι περισσότεροι γνωρίζουν από τι αποτελείται και πως φτιάχνεται η μαγειρίτσα. Όμως ξέρετε τι ακριβώς συμβολίζει και πως προέκυψε σαν έθιμο;

Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα είναι μια πολύ εύστοχή και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα ημέρες, θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες. Οπότε η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, με το αρνί και το κατσίκι της επόμενη μέρας. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να τρώγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθιερώθηκε ως έθιμο.

Ωστόσο, ποιος είναι ο συμβολισμός της; Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πολύχρονης σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Μια άλλη επιστημονική άποψη σχετικά με την προέλευση της γιορτής του Πάσχα, είναι πως τα περί κατανάλωσης αρνιού ανήκαν αρχικά σε ποιμενική γιορτή, που λάμβανε χώρα την πανσέληνο που ήταν πιο κοντά στην εαρινή ισημερία. Επρόκειτο μάλλον για θυσία ενός αρνιού έτσι ώστε ο θεός των ποιμνίων (της γονιμότητας) να πάρει το μερίδιό του για να εξασφαλίσει τη γονιμότητα του ποιμνίου. Το αρνί τρωγόταν σε ένδειξη κοινωνίας με το θεό προστάτη.

Σύμφωνα με αυτό, ο θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει το αρνί να φαγωθεί όλο και να μην μείνει κανένα κομμάτι του. Έτσι προέκυψαν και τα φαγητά όπως η μαγειρίτσα αλλά και το κοκορέτσι στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.