Ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ)....
Ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΔΕΑ χαρακτηρίζει ως αδόκιμη τη σύγκριση των αποτελεσμάτων (τα οποία μόνο θετικά δεν ήταν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη), επικαλούμενος «διαφορές στη μεθοδολογία, στον χρόνο διεξαγωγής και στις κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών».
Ο Σύνδεσμος εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός πως «μία μεμονωμένη δημοσκόπηση χρησιμοποιείται για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες», κάνοντας λόγο για «παραπλανητικά συμπεράσματα» στα οποία οδηγεί «η δημοσίευση ανόμοιων ερευνών».
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου παρουσίαζε μία εικόνα αρκετά διαφορετική του συνόλου των δημοσκοπήσεων και εν ολίγοις αποτέλεσε ένα γερό ράπισμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς οι πολίτες εξέφρασαν και με το παραπάνω τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, στην απασχόληση, αλλά και όσον αφορά την πανδημία. Οι απαντήσεις τους ήταν ενδεικτικές…
Η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα μερίδας του τύπου και κάποιες αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με σύγκριση ερευνών κοινής γνώμης, ο ΣΕΔΕΑ δηλώνει τα εξής:
Σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007 (άρθρο 4, παρ. 6) «Η σύγκριση αποτελεσμάτων διαφορετικών δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από την επισήμανση των διαφορών τους (όπως μεθοδολογία, χρόνος διεξαγωγής που είναι δυνατόν να επηρεάζει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης)»
Η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική
Η μεθοδολογία συλλογής στοιχείων είναι διαφορετική: συνεντεύξεις δια ζώσης και συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου έναντι τηλεφωνικών συνεντεύξεων
Ο χρόνος διεξαγωγής των ερευνών είναι διαφορετικός
Oι κλίμακες καταγραφής των απόψεων των πολιτών είναι διαφορετικές
Σε κάθε περίπτωση, ασφαλέστερη όλων για εξαγωγή συμπερασμάτων είναι η σύγκριση μεταξύ ίδιων ερευνών (στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ευρωβαρόμετρου), στη διάρκεια του χρόνου. Οι χρονοσειρές αποτελεσμάτων που προκύπτουν είναι συγκρίσιμες και καταγράφουν καθαρά την τάση μεταβολής των απόψεων της κοινής γνώμης. Κάθε άλλη και κυρίως μεμονωμένη αναφορά ή σύγκριση αποτελεσμάτων ενδέχεται να παραπλανά την κοινή γνώμη και να μην ενημερώνει τους πολίτες αντικειμενικά όπως προβλέπει ο ανωτέρω νόμος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται μία μεμονωμένη δημοσκόπηση για να αμφισβητηθούν όλες οι υπόλοιπες. Η δημοσίευση συγκρίσεων ανόμοιων ερευνών δεν είναι καλόπιστη και οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα.