Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Η βασίλισσα του καλοκαιριού στο μεζέ είναι πλέον η γκιόσα

  Γκιόσα λέγεται η μεγάλη σε ηλικία προβατίνα ή γίδα, 5 και άνω ετών, που δεν γεννά πια. Αυτός τουλάχιστον είναι ο επίσημος ορισμός. Για του...

 

Γκιόσα λέγεται η μεγάλη σε ηλικία προβατίνα ή γίδα, 5 και άνω ετών, που δεν γεννά πια. Αυτός τουλάχιστον είναι ο επίσημος ορισμός. Για τους κατοίκους της Αργολίδας όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο. Αποτελεί το καλοκαιρινό must στο βραδινό κυρίως φαγητό, είναι ο κυρίαρχος στις επιλογές τις τοπικές ταβέρνες αλλά και η αφορμή για να συναντηθούν οι παρέες και να συζητήσουν πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα. Χαρακτηριστική είναι η φράση: "Θα βάλω μια γκιόσα να το συζητήσουμε", εννοώντας ότι η κουβέντα που γίνεται με τη συνοδεία του μεζέ και του ποτού, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει σε συμφωνία.

  Κάποτε, "γκιόσα" έτρωγαν μόνο τα αρβανιτοχώρια. Άλλωστε η καταγωγή της λέξης ενδέχεται να προέρχεται από το Αλβανικό gjosa που σημαίνει γίδα. Η εποχή που οι κάτοικοι κατανάλωναν το ψημένο κρέας ήταν αυστηρά δύο καλοκαιρινοί μήνες. Ήταν σκληρό και γι' αυτό το άφηναν να ψηθεί αρκετές ώρες. Τον Αύγουστο, οι "γκιόσες" είχαν ήδη εξαντληθεί.

 Με την έλευση της εποχής της ευμάρειας, οι ταβέρνες εμπλούτισαν το μενού τους με αρκετά επιπλέον εδέσματα, ενώ  στα χωριά ξεφύτρωσαν νέες ταβέρνες που άρχισαν να βάζουν γκιόσα κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων άρχισαν να ανακαλύπτουν το νέο αυτό και εξαιρετικό μεζέ, επισκεπτόμενοι τις ταβέρνες των χωριών. Η εποχή της γκιόσας είχε ήδη αρχίσει.

  Σήμερα, πολλά μαγαζιά στις πόλεις προσφέρουν γκιόσα, απαλλαγμένα από προκαταλήψεις και συμπλέγματα του παρελθόντος. Η μυρωδιά που ενδεχομένως μπορεί να αφήσει τα χέρια, μπορεί να καλυφθεί, η πατροπαράδοτη κατανάλωση σκόρδου αποφεύγεται και έτσι οι μαγαζάτορες κάνουν χρυσές δουλειές. Παράλληλα, οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίζουν να κουβεντιάζουν ενδιαφέροντα ή μη θέματα, να κλείνουν συνεργασίες ή να κουτσομπολεύουν αλλήλους, να συνεχίζουν τη διασκέδαση αλλού ή να γυρίζουν -βαρυστομαχιασμένοι- στο σπίτι. Όπως και νάχει, ο βασιλιάς του κρέατος, το αρνί, έχει κερδίσει άλλον ένα γύρο την αντιπαράθεσή του με όλους τους αντιπάλους του.