Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

Η Μανιάτικη καταγωγή του Μεγάλου Ναπολέοντα Βοναπάρτη - Του Δημήτρη Τριάντη

   Από μια ανεκτίμητη βιβλιοθήκη - θησαυρό που φέρει το όνομα του Δημήτρη Τριάντου, είναι το σημερινό απόσπασμα, αφιέρωμα στην Ελληνική κατα...

  

Από μια ανεκτίμητη βιβλιοθήκη - θησαυρό που φέρει το όνομα του Δημήτρη Τριάντου, είναι το σημερινό απόσπασμα, αφιέρωμα στην Ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

 Σαν σήμερα, 5 Μαΐου 1821, 200 χρόνια από τον θάνατο του, ήταν ο Μέγας Ναπολέοντας Μανιάτης? Το φιτίλι άναψε η Δούκισσα Λάουρα Ντ' Αμπραντές, στην  αυτοβιογραφία της που δημοσιεύτηκε το 1832. Η Λάουρα, ήταν κόρη της Πανώριας Στεφανοπούλου,  της γνωστής Μανιάτικης οικογένειας καταγόμενη  από την θρυλική Βυζαντινή Αυτοκρατορική οικογένεια των Κομνηνών. Οι Στεφανόπουλοι  μετοίκησαν στο Αιάκειο της Κορσικής. Η Λάουρα λοιπόν έγραψε ότι ο  πατέρας του Ναπολέοντα που πέθανε στα χέρια της μητέρας της Πανώριας συνομιλούσε μαζί τους στο σπίτι τους στα ελληνικά, ενώ όταν ο ίδιος ο Ναπολέων έφτασε (ορφανός πια) στα 15 του στο Παρίσι για να σπουδάσει, την κηδεμονία του ανέλαβε ο  αδελφός της Δημήτριος. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ανάμεσα στις Μανιάτικες οικογένειες που μετανάστευσαν το 1676 στην Κορσική για να ξεφύγουν από τα οθωμανικά στρατεύματα βρισκόταν και κάποιος Καλόμερος ή Καλομοίρης που οι απόγονοί του το μετέτρεψαν στο Ιταλικό Buonaparte (Bona-partes = καλό μέρος) ή Βοναπάρτης. 

Πλήθος Γάλλων έσπευσαν να ασπαστούν τον ισχυρισμό της για τη σχέση  Στεφανόπουλων - Βοναπάρτηδων, πιθανότατα για να κολακεύσουν τον νεκρό πλέον Ναπολέοντα, ότι έλκει την καταγωγή του από τη Βυζαντινή αυτοκρατορική οικογένεια. Ο Φαναριώτης λογοτέχνης Αλέξανδρος Σούτσος στον «Περιπλανώμενο» αναφέρεται στον Ναπολέοντα ως «ο Κορσικανός ο έχων τον Ταΰγετο πατρίδα».

Όμως ο επίσης Μανιάτης και επιφανής γλωσσολόγος Δ. Βαγιακάκος, που έζησε χρόνια στην Κορσική και μελέτησε σε βάθος την ιστορία των Μανιάτικων οικογενειών της περιοχής δεν βρήκε κανένα στοιχείο  που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό. Πιο πιθανά καταγόταν από ιταλική και όχι ελληνική οικογένεια που είχε μεταναστεύσει στην Κορσική, την ιταλική του καταγωγή επιβεβαιώνει και ο Άντριου Ρόμπερτς, συγγραφέας της πιο έγκυρης και ολοκληρωμένης βιογραφίας του.  

Το ενδιαφέρον είναι όταν φοιτούσε στη στρατιωτική σχολή του Brienne le Château στο Παρίσι, το 1779,  ο Βοναπάρτης πράγματι εκπόνησε την πρώτη του  εργασία με τίτλο: «Απομνημονεύματα περί της αγωγής των νέων Μανιατών» (Memoires sur l' education des jeunes Maniotes) που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινότητα της σχολής « αυτό το αγόρι θα έχει λαμπρό μέλλον», παρατήρησε ένας από τους εξεταστές του.

Οι φήμες για τη σχέση του με τη Μάνη αμέτρητες. Κάποιοι ισχυρίζονται πως όταν δραπέτευσε από τον τόπο της πρώτης του εξορίας,  το ιταλικό νησί Ελβα, κατέφυγε στη Μάνη, όπου και φιλοξενήθηκε από φίλους της οικογένειας Στεφανόπουλου, συνδέθηκε ερωτικά με μια ντόπια  με την οποία απέκτησε κι έναν γιο, τον Βαρθολομαίο Ιούλιο, ενώ διανυκτέρευσε και κάποια βράδια στο Κάστρο της Καλαμάτας!

Σημ. Για δεκαετίες κυκλοφορούσε  ο όρος «Nαπολεόντειο σύνδρομο» ή «σύνδρομο του κοντού άνδρα», σήμερα ο όρος έχει εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι με κάποιο φυσικό μειονέκτημα εκδηλώνουν μεγαλύτερη τάση για διάκριση και υπεροχή έναντι των άλλων ώστε να το αντισταθμίσουν. Ο Ναπολέων ήταν 1.70, κανονικό ύψος για την εποχή του όμως επειδή κυκλοφορούσε ανάμεσα σε αξιωματικούς που ήταν όλοι ψηλοί έδειχνε άσχημα. 

Η λίστα με τους διάσημους κοντούς πολύ μεγάλη:  Μέγας Αλέξανδρος,  Stalin,  Lenin, Mussolini, Sarkozy,  Putin, Berlusconi,  Churchill , Ghandi,  Prince, Messi, Elton John,  Dustin Hoffman, Alfred Hitchcock, Tom Cruise, Phil Collins, Bono, Woody Allen, Bruce Lee, Bob Marley,  Chaplin, Picasso, Al Pacino, Beethoven, Genghis Khan, Dali, Toulouse-Lautrec, G. Armani, Lady Gaga κλπ. 

Στην ιστορία πέρασαν και τα έξυπνα αποφθέγματα του (μάλλον Μανιάτης ήταν!) 

Στην πολιτική, η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα. 

Οι νικητές αξίζουν σαμπάνια, οι ηττημένοι την χρειάζονται. 

Προτιμώ την δόξα έστω και την εφήμερη παρά την παντοτινή αφάνεια!

Η ωραία γυναίκα είναι απλά ωραίο κόσμημα, η καλή ολόκληρος θησαυρός!.