Το εργασιακό νομοσχέδιο – που αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση τις επόμενες εβδομάδας- παραμένει στην προμετωπίδα των πολιτικών προτεραιο...
Το εργασιακό νομοσχέδιο – που αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση τις επόμενες εβδομάδας- παραμένει στην προμετωπίδα των πολιτικών προτεραιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται κομβικό σημείο διαφοροποίησης από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ενώ στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι δημιουργεί παράλληλα τριγμούς στο κυβερνών κόμμα. Το ζήτημα επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας αποτιμώντας το νομοσχέδιο ως σημαντικό αντικίνητρο για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων.
Παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση για τους νέους επιστήμονες που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «στη χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στους νέους έρχεται το νομοσχέδιο που θα είναι μία ταφόπλακα, θα βάλει τους όρους για μία νέα γενιά ανέργων υποαμειβόμενων νέων επιστημόνων και για ένα νέο ίσως ισχυρότερο κύμα brain drain». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε επίσης πως «δεν πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να έχει μέλλον αν οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ασφαλείς. Πρέπει να αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα και η γνώση ιδίως των νέων επιστημόνων που καταπιέζονται, υποαμείβονται και το μέλλον τους με βάση την πολιτική της κυβέρνησης είναι 10ωρα και 600 ευρώ και απλήρωτες υπερωρίες».
Η εταιρία στις Σέρρες
Αυτά ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποίησε το παράδειγμα μίας εταιρίας στις Σέρρες για να δείξει τι πραγματικά θα φέρει στην αγορά εργασίας το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ανάρτηση του μία «εταιρεία στις Σέρρες ζήτησε από 10 εργαζόμενους να να δουλέψουν υπερωριακά επί δύο μέρες. Όταν οι μισοί από αυτούς αρνήθηκαν τους έδωσαν να υπογράψουν έγγραφη επίπληξη όπου δήλωναν μεταξύ άλλων ότι θα συμμορφωθούν στο εξής». Με βάση αυτό το γεγονός ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «με βάση τη συγκεκριμένη καταγγελία, εργοδότες στις Σέρρες βιάζονται να εφαρμόσουν στην πράξη την διευθέτηση του χρόνου εργασίας "με πρωτοβουλία του εργαζομένου".Η πολιτική Χατζηδάκη -Μητσοτάκη έρχεται να νομιμοποιήσει την εργοδοτική αυθαιρεσία και τους καθημερινούς εκβιασμούς που δέχονται οι εργαζόμενοι». Παράλληλα σε συνέντευξή του ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στις αναπτυξιακή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «για 50.000 νέες θέσεις εργασίας νέων επιστημόνων σε ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει 24 μήνες».
Προβληματισμένοι ακόμη και οι βουλευτές της Ν.Δ
Στην αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπουν ότι το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη έχει ήδη δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα στην Νέα Δημοκρατία, αφού ακόμη και η κοινωνική της βάση αντιλαμβάνεται τις αρνητικές αλλαγές που θα επιφέρει. Στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητη η διαφοροποίηση της Άννας Ευθυμίου, βουλευτίνα της ΝΔ από την Α’ περιφέρεια της Θεσσαλονίκης η οποία επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο «υπάρχει η δυνατότητα αίτησης του εργαζομένου να διευθετήσει τον χρόνο εργασίας του. Το 8ωρο και το 40ωρο παραμένουν. Όμως γνωρίζουμε ότι η σχέση εργοδότη και εργαζομένων δεν είναι ισότιμη σχέση, γιατί υπάρχει μία σχέση εξάρτησης». Επίσης ζήτησε ουσιαστική ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, θέση που φαίνεται να μην συνάδει με την πρόθεση της κυβέρνηση να το μετατρέψει σε ανεξάρτητη αρχή. Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ υφίσταται οι εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προκαλεί έντονο σκεπτικισμό σε 10 τουλάχιστον «γαλάζιους» βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πάντως ότι όπως και στο νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια που συζητείται σήμερα έτσι και στο εργασιακό θα αξιοποιήσει τις συνθήκες Covid προκειμένου να ελέγξει καλύτερα την κοινοβουλευτική του ομάδα. Όπως επισήμανε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη «εδώ και μήνες έχει αποκλειστεί η φυσική παρουσία των βουλευτών, ως ένα βαθμό λογικά, σήμερα υπέρμετρα». Τόνισε ότι «υπό τον φόβο του ελέγχου της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, έχουμε εικονικές ονομαστικές ψηφοφορίες, που όπως ξέρουμε όλοι απαιτούν φυσική παρουσία και την οποία αρνείται πεισματικά η κυβέρνηση να επιτρέψει. Εικονικές ψηφοφορίες μέσω των Γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων».