Ποταμογλάρονο (Sterna hirundo) δαχτυλιωμένο με διπλό δαχτυλίδι στον υγρότοπο 21/5/2021 . Γιατί δαχτυλιώνονται τα πτηνά ; Διαδικασία της Δα...
Ποταμογλάρονο (Sterna hirundo) δαχτυλιωμένο με διπλό δαχτυλίδι στον υγρότοπο 21/5/2021 .
Γιατί δαχτυλιώνονται τα πτηνά ;
Διαδικασία της Δακτυλίωσης
Τα πτηνά δακτυλιώνονται στη φωλιά τους ως νεογνά, ή παγιδεύονται με διάφορες μεθόδους κατά τα αποδημητικά τους ταξίδια. Όταν ένα πτηνό παγιδεύεται, ο επιστήμονας το τοποθετεί σε ένα σκοτεινό κουτί κατασκευασμένο από μαλακό υλικό, και το αφήνει εκεί ώσπου να ηρεμήσει. Στη συνέχεια το μεταφέρει στο τραπέζι δακτυλίωσης, όπου εξετάζει το βάρος, το λίπος και τα φτερά του. Χάρη σε αυτήν τη διαδικασία αναγνωρίζονται η ηλικία και το φύλο του.
Τέλος ένα δαχτυλίδι κατάλληλου μεγέθους (κατασκευασμένο συνήθως από αλουμίνιο ή άλλο ελαφρύ υλικό) τοποθετείται στο πόδι του. Η δακτυλίωση βοηθάει στην αναγνώριση του πτηνού όταν εντοπιστεί ξανά – ή σε περίπτωση που βρεθεί νεκρό.
Όταν ένας ορνιθολόγος βρει ένα δακτυλιωμένο πτηνό, προχωράει σε εξετάσεις σχετικές με την έρευνά του και το απελευθερώνει. Αν οποιοσδήποτε απλός πολίτης βρει ένα δακτυλιωμένο πτηνό, καλείται να επικοινωνήσει με την αρμόδια υπηρεσία, να δώσει το μοναδικό αριθμό του πτηνού και να μάθει την ιστορία του αποδημητικού του ταξιδιού. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται έλεγχος δακτυλίωσης.
Οι μοναδικοί αριθμοί των δακτυλιωμένων πτηνών μαζί με τυχόν επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται από τα δαχτυλίδια εισάγονται στη σχετική βάση δεδομένων. Ο αρμόδιος φορέας ανά χώρα, συνδυάζοντας τις διαφορετικές αναφορές που λαμβάνει, σχηματίζει μία ξεκάθαρη εικόνα για τις αποδημητικές συνήθειες των πτηνών. Με τον τρόπο αυτόν η πληροφορία για τα δακτυλιωμένα πτηνά καθίσταται διαθέσιμη σε όλους τους επιστήμονες που τη χρειάζονται.
Photo: Tassos