Page Nav

HIDE

Breaking News:

FALSE
HIDE_BLOG
latest

"Το Αλάτι της γης": Μια εκπομπή - κόσμημα για την ελληνική μουσική παράδοση

Μεγάλος θόρυβος με αρκετά σχόλια, άλλα κολακευτικά και άλλα ζηλόφθονα, δημιουργήθηκε από την αναγγελία της ολοκλήρωσης μιας μουσικής εκπομπή...









Μεγάλος θόρυβος με αρκετά σχόλια, άλλα κολακευτικά και άλλα ζηλόφθονα, δημιουργήθηκε από την αναγγελία της ολοκλήρωσης μιας μουσικής εκπομπής στην Ελληνική τηλεόραση. Ένας μεγάλος και αρκετά επιτυχημένος, κατά τη γνώμη πολλών, κύκλος έκλεισε και μαζί του ανακοίνωσε πως αποσύρεται και ο διάσημος παρουσιαστής της.

  Δικαιολογημένα ή όχι, η ματιά μας στρέφεται πίσω από τα φανταχτερά στούντιο και τις επώνυμες παρουσίες, τα οποία  δημιουργούσαν μεν ένα κλίμα που ενδιέφερε πολλούς, ωστόσο πέραν της Σαββατιάτικης συντροφιάς, ελάχιστα απέδιδαν διαχρονικά στον τομέα της ελληνικής μουσικής.

  Διότι, καλά τα αφιερώματα σε ανθρώπους που η προσφορά τους ξεπερνούσε από καιρό τα στενά πλαίσια μιας δίωρης εκπομπής, καλές οι αφηγήσεις φίλων και παλαιών συνεργατών, όμορφα φτιαγμένα όλα τα σκηνικά για την "απόδοση τιμών" στο πρόσωπο που πρωταγωνιστούσε, η αλήθεια είναι όμως πως ελάχιστα πράγματα έγιναν ευρέως γνωστά, πέραν των όσων ήδη γνωρίζαμε.

  Στον αντίποδα, στην αφάνεια και στο χώρο όπου κυριαρχεί η παράδοση, το μεράκι, η αυθεντικότητα και η διαφορετική έκφραση, ομάδες ανθρώπων που δεν νοιάζονται παρά ελάχιστα για την προβολή και καλλιτέχνες που συνεχίζουν τεχνοτροπίες που συγκίνησαν και εξακολουθούν να συγκινούν, χωρίς να είναι "εμπορικές επιτυχίες", ζουν και δημιουργούν χωρίς το φως των μεγάλων προβολέων να χτυπά τα μάτια τους.

  Μια τέτοια "εκπομπή" που για την παρουσία της ή την απουσία της δεν θα ξεσπάσει θόρυβος, ούτε και θα δημιουργηθεί "σάλος", είναι και "Το Αλάτι της γης". Μουσική εκπομπή αφιερωμένη στη μουσική μας παράδοση, με δεκάδες παραγωγές από όλα τα μέρη της Ελληνικής γης, με παραδοσιακούς χορούς, ήθη και έθιμα, δοσμένα με σεβασμό, μεράκι και ήθος.

  Ψυχή της εκπομπής ο Λάμπρος Λιάβας. Για όσους -και δεν είναι λίγοι- δεν τον γνωρίζουν, λίγα λόγια:

  Ο Λάμπρος Λιάβας είναι Καθηγητής Εθνομουσικολογίας & Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959.

Απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, σπούδασε Nομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977-1981).

Μουσικές σπουδές: Πιάνο με τον Γιώργο Δασκούλη, Αρμονία και Αντίστιξη με τον Γιάννη Ιωαννίδη, Βυζαντινή Μουσική και Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι με τον Σίμωνα Καρά.

Μεταπτυχιακές σπουδές: Με υποτροφία του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (1981-1987): Maitrise στην Εθνολογία Ν. Α. Ευρώπης με τον Paul-Henri Stahl (1982), D.Ε.Α. στην Εθνομουσικολογία (1983) και Διδακτορική Διατριβή με την Claudie Marcel-Dubois και τη Magie Andral  («Η λύρα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα», 1987).

 Επιστημονικά ενδιαφέροντα

Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνική δημοτική μουσική (με έμφαση στα επιμέρους τοπικά ιδιώματα και στα λαϊκά μουσικά όργανα), η αστική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο, θέατρο σκιών) και το νεότερο ελληνικό τραγούδι. Επίσης ασχολείται με θέματα μουσειολογίας, οργάνωσης αρχείων και πολιτιστικής διαχείρισης. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες και μουσικές καταγραφές σε όλη την Ελλάδα και στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Συνεργάστηκε με τον Φοίβο Ανωγειανάκη στην ίδρυση  του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Κέντρου Εθνομουσικολογίας, του οποίου υπήρξε Πρόεδρος (1991-2014).

Από το 1995 ως το 2004 ήταν συντονιστής (μαζί με τη Λουκία Δρούλια) και υπεύθυνος της μουσικής ομάδας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Καταγραφή της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης: Θράκη-Αν. Μακεδονία» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» κι επιμελήθηκε, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα, τη δημιουργία σχετικού αρχείου και ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων στη «Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος» (www.mmb.org.gr).

Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές, δισκογραφικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ταινίες-ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ, συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις για την ελληνική μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.